Avantajele Pedepsei cu Moartea!

Septembrie 28, 2007 at 4:47 pm 21 comentarii

Am deschis ieri televizorul să urmăresc ştirile de seară, şi am rămas şocată să aud că în municipiul Chişinău, a fost violată o fetiţă de 11 ani, chiar în amiaza-zi. Eu mă gîndeam la starea fetiţei şi mă îngrozeam, medicii spun că lucrează la restabilirea ei, dar oare chiar va trece trauma acestei copile? Oare nu e cazul să readucem pedeapsa cu moartea în ţara noastră? Nu vi se pare că aceşti criminali trebuie să plătească viaţă pentru viaţă? Nici nu vreau să aud de Drepturile Omului care sunt împotriva pedepsei capitale. Cum rămane cu drepturile acelei fetiţe de doar 11 ani?

Dacă tot se vorbeşte de educarea infractorului, de reabilitarea lui, atunci de ce aşa de multe violuri, omoruri şi alte infracţiuni? Este prea blând pentru ei sa fie privaţi de libertate de la 5- la 25 ani, sau pe viaţă. Ajunge atîta discuţie în vederea reabilitării infractorului, este timpul sa ne gîndim la viaţa celui ce a pătimit, căci ea are prioritate. De ce să fie aşa de blîndă legea pentru infractor şi aşa de dură pentru victimă? Cine se gîndeşte la persoana vătămată? Dumnezeu este cel mai drept în această privinţă, pentru că El a scris în Deuteronom 19:21 “Să n-ai nici o milă, ci să ceri viaţă pentru viaţă…”

Iată cîteva argumente pro aduse de Carta Naţiunilor Unite, dar care sunt aşa de ieftine:

 1. Riscul condamnării unor persoane nevinovate. Bine, dar asta este o altă întrebare ce ţine strict de competenţa şi transparenţa judecătorilor. Tot Dumnezeu spune în Deuteronom 19:18 “Judecătorii să facă cercetări amănunţite…”. Care este realitatea judecătorilor din ţara noastră? Şi o spun foarte deschis pentru sunt licenţiată în drept, şi făcînd practica de stat, am văzut că judecătorii habar n-au de soarta dosarului, ne mai vorbind de viaţa persoanelor implicaţi într-o infracţiune. Dar dacă s-ar schimba atitudinea judecătorilor noştri, privind judecarea cauzelor penale, atunci cu siguranţă nici nu ar fi vorba de riscul condamnării unor persoane nevinovate.

 2. Un alt argument ar fi că nu se ating efectele de descurajare dorite, asta înseamnă că pedeapsa cu moartea nu contribuie deloc la scăderea numărului de infracţiuni şi că legalizarea pedepsei capitale nu face decât să diminueze şi mai mult respectul pentru viaţă al societăţii, prin faptul că această atitudine este practicată şi de stat. Dar oare chiar aşa să fie? Dumnezeu spune foarte clar în Deuteronom 19:20În felul acesta, ceilalţi vor auzi şi se vor teme, şi nu se va mai face o faptă aşa de nelegiuită în mijlocul tău.”

 3. Al treilea argument adus de Carta ONU este, nu aduce nici un fel de avantaje economice sau sociale, şi asta pentru că mecanismul sistemului pedepsei cu moartea trebuie întreţinut constant, indiferent dacă este folosit pentru execuţii sau nu. Dar despre ce fel de avantaj ecomonic este vorba atunci cînd societatea întreţine infractorul? Ce avantaj economic sau social poate avea statul pentru un infractor, care este diţinut în închisoare? El trebuie întreţinut cu hrană, îmbrăcăminte, dar pe seama cui? Apoi diţinutul în multe situaţii evadiază din penitenciar, ceea ce spune că poate lăsa multe pagube în urma lui, dacă nu şi alte infracţiuni deosebit de grave. Prin pedeapsa cu moartea Dumnezeu ne îndeamnă în Deuteronom 19:19 „…Să scoţi astfel răul din mijlocul tău”.

În Statele Unite a fost reinstaurată Pedeapsa cu moartea de Curtea Supremă, în anul 1976, după o suspendare de zece ani. Începând de la acea dată, 832 de condamnaţi au fost executaţi prin administrarea de injecţii letale, 152 prin electrocutare, 11 în camera de gazare, 3 prin spânzurare şi 2 prin împuşcare. Aplicarea pedepsei capitale este legalizată în 38 dintre cele 50 de state membre ale SUA.
Peste 40 de ţări au renunţat la această metodă din 1990 şi până în prezent. În momentul de faţă 122 de state au interzisă prin lege această pedeapsă sau nu o mai practică de multă vreme. Alte 74 de state folosesc încă pedeapsa capitală dar numărul prizonierilor executaţi este foarte mic.Metodele de execuţie variază de la decapitare în Arabia Saudită până la electrocutare în unele cazuri înregistrate în Statele Unite ale Americii. Se mai practică spânzurarea (Egipt, Japonia), injecţia letală (Thailanda, Guatemala), împuşcarea (China, Belarus), lapidarea (Iran, Afghanistam). Rusia este pe cale de a renunţa la pedeapsa cu moartea, acest stat fiind membru în Consiliul Europei, grup de ţări care a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Cu toate acestea, în ultimii ani, numeroşi sociologi, jurnalişti şi parlamentari români au repus în discuţie, de la tribuna Parlamentului sau prin paginile ziarelor, reintroducerea pedepsei cu moartea, datorită creşterii alarmante (fără precedent) a fenomenului infracţional.

Un exemplu care susţine pedeapsa cu moartea este, preşedintele George W. Bush, care confirmă următoarele: „sprijin cu tărie pedeapsa cu moartea, deoarece această măsură ajută, în ultimă instanţă, la salvarea vieţilor inocente ale victimelor”. Cîte vieţi inocente ale victimelor ar fi salvate, dacă şi preşedintele Republicii Moldova, precum şi Parlamenul ar fi de aceeaşi părere cu preşedintele SUA.

Lenuţa Blendarencu

 

Anunțuri

Entry filed under: Drept, Social.

Cum m-a ajutat sesiunea „Doctrinele Bibliei” De ce folosesc sportul în Evanghelie?

21 comentarii Add your own

 • 1. Ank  |  Martie 26, 2008 la 12:09 pm

  Eu sunt impotriva pedepsei cu moartea. Am scris si eu de curand ceva pe tema asta si ma bucur sa mai gasesc si alte opinii. Sincer, din cate il cunosc pe Dumnezeu nu doreste ca noi sa ne arogam acest drept. Despre situatia evreilor putem face disertatii teologice 🙂

 • 2. Erik Brewer  |  Martie 26, 2008 la 11:31 pm

  Ank,

  ai scris „Eu sunt impotriva pedepsei cu moartea” deci crezi ca viata ucigasului are mai mare valoare decat viata victimei? Asa spui tu cand spui „Eu sunt impotriva pedepsei cu moartea”. Gandeste-te mai bine la ceea ce scrii.

 • 3. adi  |  Mai 15, 2008 la 1:27 am

  E tragic ca orbiti de ura ajungem de aceeasi teapa cu cei pe care ii uram…
  Sustinand pedeapsa cu moartea nu suntem cu nimic mai presus de cei pe care ii acuzam
  Cum e de facut…?? La un viol omoram faptuitorul…la doua violuri ii omoram si familia…iar daca cumva faptuitorul avea probleme psihice(saracul) , ii omoram si doctorul care l-a tratat
  ha ha ha

 • 4. JEFERSON  |  Iunie 14, 2008 la 8:36 pm

  SIGUR, NU EXISTA ALTA CALE SA IESIM DIN IMPASUL IN CARE NE AFLAM DOAR DECAT PRIN PROMULGAREA UNEI LEGI PRIN REFERENDUM PRIVIND INTRODUCEREA PEDEPSEI CU MOARTEA.SANTEM TARA CU CEL MAI RIDICAT NIVEL DE CORUPTIE, INCLUSIV PRIVIND SI NIVELUL TARILOR DIN LUMEA A TREIA, NU MAI VORBIM DE FAPTUL CA NE AFLAM PE PRIMUL LOC DIN EUROPA SI PE LOCUL 17 DIN LUME. NUMAI ATUNCI CORUPTII , HOTII, SANTAJISTII, CRIMINALII, VIOLATORII, VOR DA PAS INAPOI, IAR INITIIND PEDEAPSA CU MOARTEA BINEANTELES, CA CELELALTE PEDEPSE, VOR IESI IN EVIDENTA, ASA CA, FUNCTIONARII GRASI SI CORUPTI CE RAD INCA DE NEAMUL NOSTRU ROMANESC SE VOR ABTINE DE LA FAPTELE DE CORUPTIE SI FURT. NUMAI IN ACEST FEL ROMANIA SE VA RELANSA PE PLAN INTERNATIONAL…………PACAT, NE-AM FACUT DE RUSINE CU ATAT DE MULTI INFRACTORI, PACAT !!!!!!!!!!!!!!!.

 • 5. Erik Brewer  |  Iunie 15, 2008 la 12:13 pm

  adi
  ai scris „La un viol omoram faptuitorul…la doua violuri ii omoram si familia”

  gandeste-te mai bine, Dzeu egalizeaza violul cu ucidere, daca cel ce face viol nu este pedepsit deci victima este violata de 2 ori, dar daca raul este pedepsit nu o sa mai fie violul. din cauza ca oameni sunt rai vor ca victima sa fie si violata si pedepsita dar Dzeu nu este rau si pedepseste raul si le ajuta pe victime, El ia partea lor chiar daca unii oameni rai iau partea raului.

 • 6. Catalin  |  Februarie 4, 2009 la 2:15 am

  Nu mi se pare corect sa platesc din banii mei cazarea si masa criminalilor in puscarie.
  Nu vreau sa le dau sansa de a mai omora pe cineva in puscarie.
  Ca sa nu mai zic ca pot evada. Printr-o forma sau alta(vezi cazul celor din Craiova). Ceea ce e si mai grav.
  Sunt PRO sentinta cu moartea. Au dreptul sa fie judecati, dar daca sunt vinovati de omor, omorati sa fie.

 • 7. ateu  |  Februarie 27, 2009 la 5:12 am

  SCUZE PT ULTIMUL MESAJ. CREDEAM CA A FOST STERS ASA CUM SE INTAMPLA MEREU CAND PUN PE UN ANUMIT FORUM CRESTIN ORTODOX MESAJELE MELE. NU MAI POT SA IMI STERG ULTIMUL MESAJ. POTI SA IL STERGI. DAR DOAR PE ASTA SI PE ULTIMUL. DACA LE STERGI PE PRIMELE 2 IMI PASTREZ AFIRMATIA DIN ULTIMUL MESAJ. INCA O DATA SCUZE, NU SUPORT SA FIU CENZURAT.

 • 8. ateu  |  Februarie 27, 2009 la 5:13 am

  AM DAT REFRESH SI NU AM MAI GASIT MESAJELE MELE. SCUZE INCA O DATA.

 • 9. adelin  |  Martie 4, 2009 la 5:20 pm

  Rousseau spunea „un om nu poate fi atat de rau incat sa nu fie si el bun la ceva”
  Statul apara dreptul la viata, cum insa tocmai luand viata unui om, fie el si criminal.
  Daca acesta este condamnat pe viata fara posibilitati de iesire din inchisoaare nu mai constituie un pericol public.
  Daca insa este condamnat la moarte si executat, iar ulterior se descopera ca a fost o eroare judiciara, intreb ce se mai poate face pentru remedierea situatiei. Raspunsul este clar ABSOLUT NIMIC.

 • […] Omului. Despre avantajele si dezavantajele pedepsei cu moartea am gasit aici ceva interesant https://blendarencu.wordpress.com/2007/09/28/avantajele-pedepsei-cu-moartea/ In prevederile Tratatului de la Lisabona se vorbeste despre faptul ca pedeapsa cu moartea este […]

 • 11. Cristina  |  Mai 14, 2009 la 10:04 pm

  Atunci cand statul aplica pedeapsa cu moartea ca sa protejeze viata cetatenilor sai face un lucru corect. Datoria Statului e sa ne apere drepturile, dar in primul rand vietile. Elementele care nu au calitatea de fiinte umane pot fi sacrificate pentru bunastarea omului. Asa cum tai un porc ca sa il mananci si sa iti lungesti zilele, tot asa e normal sa ucizi un alt animal care te pune in pericol pe tine si familia ta, chiar daca animalul nu e un lup ci un Homo sapiens sapiens turbat, sau nebun, sau numai rau. Cata vreme un asasin e tinut in viata, e un risc pentru viata oamenilor din jur. PS: Violatorii nu sunt decat niste asasini deviati si sexual. Si ei vor viola nu numai fete si femei, ci si infanti, baieti si chiar barbati in toata firea daca pot.
  Cine vrea ca acesti criminali sa ramana in viata, ar trebui fortat sa locuiasca in aceeasi cladire(apartamentul vecin). Credeti ca si-ar schimba parerea de „toti trebuie sa traiasca?”

 • 12. ionut  |  Mai 15, 2009 la 10:23 am

  Nu pot sa cred ca in Romania anului 2009 mia sunt persoane care pot sa ceara reintroducerea pedepsei cu moartea

 • 13. ionut  |  Mai 15, 2009 la 10:24 am

  Imi cerscuze pentru greseala de mai sunt.Am vrut sa zic „mai” sunt.

 • 14. Radu Blendarencu  |  Mai 15, 2009 la 10:52 am

  Draga Ionut
  Ucigasul trebuie sa primeasca pedeapsa meritata, astfel, se va face dreptate. De obicei parerea ta, este impartita de acei care nu au avut de suferit din acest motiv

 • 15. @radu  |  Mai 18, 2009 la 2:23 am

  „De obicei parerea ta, este impartita de acei care nu au avut de suferit din acest motiv.”
  Mi se pare normal ca o pedeapsa sa fie data in mod obiectiv de cineva care nu e implicat. Normal ca daca esti implicat nu mai ai cum sa ai o parere obiectiva. Eu sunt total impotriva acestei pedepse care mai este aplicata doar in tarile necivilizate (adica majoritatea tarilor din afara Europei din pacate). Daca as avea de suferit din pricina vreunui infractor probabil mi-as dori sa fie pedepsit cu moartea, dar asta nu inseamna ca si trebuie pedepsit in modul asta. Pedeapsa trebuie sa o stabileasca cineva care poate judeca echidistant, nu eu. Nicio tara civilizata nu are in legislatie aceasta pedeapsa (te rog sa nu-mi spui ca SUA e o tara civilizata, ca nu e deloc asa).
  De asemenea mi se pare putin deplasat sa dai citate dintr-o carte cu basme (si nici macar sa nu prezinti si citatele care sustin ideea contrarie) pentru a sustine pedeapsa cu moartea. Ne intoarcem si la arsul pe rug si la celelalte pedepse din Evul Mediu?

 • 16. GRASUCRAIOVA  |  Mai 21, 2009 la 1:09 pm

  SA FIE REINTRODUSA PEDEAPSA CU MOARTEA PENTRU CRIMINALI CU SINGE RECE,VIOLATORI LA MODUL CU BATAI,LUATA CU JAPCA…DE CE SA PLATIM NOI SA STEA EI LA PUSCARIE? MAI PROPUN CA PARINTII CARE ABANDONEAZA COPII SAU CARE SUNT INCAPABILI SA-I CREASCA SI AJUNG IN GRIJA STATULUI SA FIE CASTRATI [ AMBII PARINTI] SA NU MAI POATA FACE COPII PE CARE SA-I CREASCA STATUL PE BANII NOSTRII

 • 17. Curbet Alexandru  |  Mai 22, 2009 la 10:41 pm

  o masura care tinde la aceasta este castrarea violatorilor . este propusa in italia deja.

 • 18. @GRASUCRAIOVA  |  Mai 24, 2009 la 8:05 pm

  „DE CE SA PLATIM NOI SA STEA EI LA PUSCARIE?” Vei gasi raspunsul la aceasta intrebare in Luca 6:27-36: „iubiti pe vrasmasii vostrii, faceti bine celor ce va urasc”.

 • 19. muslima  |  Ianuarie 6, 2010 la 9:40 pm

  Domnule Radu Blendarencu,

  Am fost foarte mirata cind am citit acest articol. Ma scuzati, dar dupa cum observ eu – nu sunteti o persoana obiectiva. Va explic de ce. Adica cind vine vorba de musulmani, si de faptul ca in islam exista razbunare, adica daca cineva a omorit pe cineva i se raspunde de asemenea inapoi, sau alte infractiuni de genul acesta, dmv spuneti ca si cum „”iata la ce cheama islamul, la razbunare. dar in Biblie scrie ca daca vrajmasul tau iti da o palma intoarce-i si celalalt obraz. vai de mine, ce religie violenta….””, iar cind vine vorba de ceea ce se intimpla in zilele noastre (infractorii nu se mai tem de nimik caci stiu ca vor sta citiva ani inchisi insa pe urma ies inapoi) ajungeti la invataturile islamului………….. (la fel si in articolul cu alcoolul).

  mmda…. nu am ce zice.

 • 20. daniel  |  Ianuarie 16, 2010 la 9:00 pm

  mai intai citeste cartea asta http://www.humanitas.ro/humanitas/reflectii-asupra-pedepsei-cu-moartea
  sunt convins ca dupa ce o citesti nu doar ca-ti vei schimba opinia, dar vei scoate de pe blog tot ceea ce este scris in sustinerea pedepsei capitale.

 • 21. Diana  |  Noiembrie 7, 2010 la 8:37 pm

  “DE CE SA PLATIM NOI SA STEA EI LA PUSCARIE?”

  Credeti ca pedeapsa capitala este GRATUITA?
  Nu!Se cheltuie tot cam cat ar costa intretinerea infractorului…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Septembrie 2007
L M M M V S D
    Oct »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arhivă

Statistica Blogului

 • 203,148 hits

RSS Moldova Creştină

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: