Manual de jurnalism

Februarie 20, 2008 at 8:00 am 3 comentarii

Astăzi continui să relatez ceia ce învăţ şi eu din „Manualul de jurnalism” despre aria jurnalistului , şi felul cum ar trebui să se poarte în aceste domenii. În justiţie, jurnalistul trebuie să cunoască Codul Penal, să cunoască jurisdicţia civilă, legile de de organizare judecătorească. Jurnalistul care activează în această arie trebui să evite o serie de termeni incriminatorii sau depreciativi cum ar fi , fraudă, fraudulos, escroc, contrabandist. Regula de bază este aceiaşi ca în cazul jurnalistului care are în grujă poliţia. Nu jurnalistul stabileşte vinovăţia, ci justiţia. Ţintele jurnalistului care abordează justiţia sunt, infracţiunea, rechizitoriul, probele, martorii, apărarea, pedeapsa posibilă etc. Un lucru interesant. Din perspectiva abordării în presă în occident există difernţe la acest aspect. În Franţa pomenirea cazierului este o calomnie. Victima unui viol nu este identificată în presă, decît la cererea scrisă a acesteia şi înregistrată la Ministerul de Interne. Un alt exemplu interesant este că minorul inculpat şi judecat în faţa unui tribunal nu este  un eveniment pentru presă.  Personal  cred, că, aceste restricţii apără ascuns fărădelegile infractorilor. Acest lucru ascunde de ochii lumii lucru murdar săvîrşit de infractor.

În învăţămînt- ţine  de investigat legea învăţămîntului statutul cadrelor didactic. Este bine ca jurnalistul axat în acest domeniu să cunoască Codul Muncii, programele de învăţămînt de stat superior, şi învăţămîntul privat. Pentru jurnalistul care activează în cadrul sistemului de învăţămînt ţinta trebuie să fie, corpul profesoral, viaţa campusurilor, congrese, simpozioane. Ca şi în instituţiile primăriei, de cele mai multe ori ştirile nu sunt senzaţionale, dar au o importanţă ce nu trebuie diminuată. Vom continua cu jurnalistul care activează în sănătate, şi cel care învestighează moartea şi sinuciderea.  Biblia spune „cine are o inimă înţeleaptă ]îşi arată înţelepciunea cînd vorbeşte, şi mereu se văd învăţături noi pe buzele lui „(Proverbe 12:32)

Reclame

Entry filed under: Social.

Manual de jurnalism Manual de jurnalism- 3

3 comentarii Add your own

 • 1. adrian  |  Februarie 20, 2008 la 4:19 pm

  Nush dc , dar vreau sa cred, si sunt sigur defapt…ca odata cu aparitia blogurilor…orele de jurnalism sunt de prisos…sau poate k gresesc…

  una e sigur…halal de’asa jurnalisti sportivi…

 • 2. Radu Blendarencu  |  Februarie 20, 2008 la 5:26 pm

  Draga Adrian , ce ai in vedere cind spui ca halal de asa jurnalisti sportivi?

 • 3. Druta  |  Februarie 21, 2008 la 6:55 am

  Fratele meu Radu, ce se intimpla? Ma minunez cind vad asa comentarii, se pare ca ai critici buni pe linga tine. Lasa ca asa devii the best journalist sportiv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Februarie 2008
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Arhivă

Statistica Blogului

 • 203,211 hits

RSS Moldova Creştină

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: