Manual de jurnalism- 3

Februarie 21, 2008 at 9:29 pm Lasă un comentariu

 Un vizitator al acestui blog a afirmat, că odată cu apariţia blogurilor nu mai e nevoie să înveţi la facultatea de jurnalsim. Ceia ce nu sunt de acord. Eu doar fac o analiză a ceia ce citesc, şi împărtăşesc şi cu cei care vizitează blogul. Fiecare blogger este şi un jurnalsit. Voi continua să fac o mică analiză a cărţii „Manual de jurnalism ” de Cristian Florian Popescu. Am ajuns la capitolul cum trebuie un jurnalist care îşi desăşoară activitatea în compartimentul sănătate şi moarte sau sinucidere.

Sănătate, ţintele investigaţiei sunt spitalele de urgenţă, timpurile de accidente, cauze, persoanele implicate. Sistemul asigurărilor social. Industria farmaceutică. Intervenţiile chirurgicale spectaculoase. Un jurnalsit care activează în această sferă trebuie să cunoască foarte bine limbajul de specialitate dar şi să-l traducă într-unul accesibil. Apoi în zona cercetării medicale se impune drept reugulă jurnalistică, controlarea propriilor emoţii pentru a nu transmite publicului spernaţe deşarte. Se întîmplă în cazul cînd transmite situaţii de genul „are cancer, sau SIDA”. La fel un jurnalist în acest domeniu se va feri să facă publicitate mascată unui specialsit sau chirurg. Activînd în acest domeniu jurnalistul trebuie sa fie şi un bun psiholog.

Moartea. Sinuciderea. Aşa cum jurnalistul nu este nici poliţist şi nici judecător, el trebuie să fie precaut înainte de a lansa ipoteza că medicul este vinovat de moartea unui pacient. Este important de reţinut că jurnalistul are menirea de a colecta informaţii de la martori.  Iar tonul pe care îl va folosi să nu fie nici elogios şi nici defăimător. Să fie unul adecvat. Cît ţine de sinucidere, orice jurnalsit minim profisionalizat ştie că: un deces  este o sinucidere numai după ce apare certificatul medico-legal. Un alt facor important este că supraveţuitorii trebuie protejaţi. Apar o serie largă de libertăţi în activitatea jurnalistului, atunci cînd este vorba de sinuciderea unei persoane publice. Mai ales dacă acest în acest lucru este direct vizat activitatea profesională a acestuia. Sper că aceste reguli să va fie de folos, iar următorul articol va fi despre jurnalistul care activează în sferele ce ţin de religie, biserică, şi parlament. Apostolul Pavel  îi spunea ucenicului său Timotei „ce ai auzit de la mine în faţa multor martori, încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii” (2 Timotei 2:2).

Anunțuri

Entry filed under: Social.

Manual de jurnalism Căpriana, locul unde cresc sportivi cu caracter

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Februarie 2008
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,305 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: