O întîlnire care reaprinde speranţe

aprilie 19, 2008 at 5:15 am Lasă un comentariu

 La începutul săptămînii trecute vestea că Preşedintele Voronin l-a sunat pe liderul separatiştilor din Transnistria, Igor Smirnov a fost privită diferit de analăştii politici de pe ambele maluri ale Nistrului. Unii au catalogat-o ca pe începutul campaniei electorale ale Partidului Comuniştilor, alţii mai sceptici au afirmat că Voronin nu se ţine de cuvînt. O dată ce întreaga conducere de la Tiraspol a primit calificativul de „criminal” din partea şefului moldovean, o reconciliere era privită foarte pesimistă. Unde mai pui că ultima dată cei doi s-au întîlnit cu 7 ani în urmă. Iar ceia ce a urmat este cunoscut de toţi. Pretinsul embargou economic impus de Chişinău în viziunea Tiraspolului, interdicţii pentru ambele părţi, fie că în Transnistria  sau în Uniunea Europeană, scandalul „căilor ferate”, şi lista cu ameninţări de pe o parte şi alta ar putea continua. O mică rază de speranţă era totuşi alimentată de zvonurile precum că, în scurt timp problema transnistreană va fi soluţionată şi totul a pornit de la  summit-ul NATO de la Bucureşti, unde Voronin a reconfirmat neutralitatea Moldovei, fapt ce a plăcut mult Rusiei, şi care a contat în mersul bun al soluţionării conflictului. 

 Întîlnirea a avut loc la sfîrşitul săptămînii, în oraşul Tighina (Bender). Preşedintelui moldovean pentru prima dată i s-a permis fără probleme să treacă pe teritoriul controlat de separatişti. Au fost doar 30 de minute de intrevederi, care au dat speranţe că marii cîştigători vor fi cetăţenii ambelor maluri ale Nistrului. Preşedintele Voronin a menţionat că stmosfera favorabilă negocierilor face ca şansele de anulare a restricţiilor puse de Uniunea Europeană să fie anulate la cererea Moldovei. La rîndul său, Smirnov a declarat că anulează  restricţie  de circulaţie pe teritoriul rmn pentru oficialii moldoveni.

Chiar dacă au discutata doar jumătatea de oră, s-a dovedit că se poate. Este posibilă o reconciliere. Evident Smirnov, care nu are nici o legătura cu Moldova sau chiar şi cu Transnistria şi îi vine greu să cedeze sau să meargă la un compromis. În spatele său se află Federeaţia Rusă, şi el a simţit ce înseamnă să ai un protector în persoana unei mari puteri. Iar Voronin a afirmat nu o dată că de dragul împăcării va discuta personal cu Smirnov. S-a ţinut de cuvînt. Fie că va fi acuzat că îşi pregăteşte loc pentru algerile care vin, fie că este şi va fi acuzat de lipsă de personalitatea, Voronin  a făcut ce nu au reuşit predecesorii săi. Aceştia din urmă li se poate imputa o mică vină pentru pasivitatea inexplicabilă din 1990  cînd nu au intervinit pentru a-l stopa pe Smirnov, care practic şi-a fortificat propriul stat.

Acum nu ne rămîne decît să urmărim mersul evenimentelor şi timpul va artăta cît de benefică a fost această întîlnire. Proverbul biblic spune că „prin răbdare se înduplecă un voevod şi o limbă dulce poate zdrobi oase”. Fie ca această „limbă dulce ” fie negocierile transparente şi avînd ca scop binele întregii Ţări.

Reclame

Entry filed under: Politic.

Ce este fericirea? 20 reguli pentru viaţă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

aprilie 2008
L M M J V S D
« mart.   mai »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,892 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: