Prevenirea obezităţii şi anemiei la copii!

August 18, 2008 at 8:00 am Lasă un comentariu

Mijloacele tehnologice moderne precum televizorul sau computerul conduc la sedentarism în rîndul copiilor. Specialiştii apreciază că în ultimul timp se înregistrează o creştere a numărului de persoane cu obezitate sau anemie, atît în rândurile adulţilor, cât şi în rândurile copiilor şcolari sau preşcolari, care atraşi de jocurile la calculator sau filmele de la televizor, uită de jocurile în aer liber şi de plimbările seara.

Psihologii consideră că la adulţi se admite ca jocul este orice activitate voluntară iniţiată în scopul deconectării, al recreerii. La copil, dimpotrivă, jocul este principala activitate, este modalitatea prin care cunoaşte lumea înconjurătoare, prin care se dezvoltă capacitatea de a inţelege şi a învăţa. Mai exact dacă părintele joacă bedminton pentru a se deconecta, la copil acest joc înseamnă dezvoltare fizică. Dacă la părinte a culege un buchet de flori de câmp înseamnă relaxare, la copil înseamnă cunoaştere: vede floarea, o atinge, o pipăie, o miroase şi astfel acumulează cunoştinţe, nu numai intelectuale ci şi afective. Îndepărtarea de ceea ce presupune contactul cu natura, de libertatea de a experimenta jocuri, activităţi de grup şi de a lua contact în mod direct cu lucrurile noi pe care orice copil doreşte să le cunoască, poate avea consecinţe nefaste în plan fizic (anemie sau obezitate) şi în plan psihic (dezechilibre emoţionale, dificultăţi de adaptare şi de integrare).

Riscurile utilizării excesive ale calculatorului

Unul din riscurile utilizării excesive calculatorului, în defavoarea activităţilor în aer liber, este pericolul de a deveni supraponderal. La nivel mondial, în ciuda beneficiilor exerciţiilor fizice, se remarcă o scădere vizibilă a acestora. Se estimează că pe glob, 17% dintre adulţi sunt inactivi, cu o variaţie de 11% în Africa de Sud şi de 24% în Europa Centrală. În medie, 41% dintre adulţi fac mai puţin de 2,5 ore de exerciţii fizice pe săptămînă./p>

De asemenea, copilul crescut predominant în casă, unde este strict supravegheat şi ferit cu uşurinţă de pericolele de afară, se poate transforma rapid într-un copil anemic. Copilul învaţă lucrurile într-un mediu artificial, lipsit de experienţe reale, de cele care îi oferă o multitudine de informaţii extrem de folositoare pentru evoluţia lui ulterioară şi creşterea capacităţii lui de adaptare.

Urmăreşte continuarea mîine

Reclame

Entry filed under: Social.

Ce vor soţiile? Prevenirea obezităţii şi anemiei la copii (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

August 2008
L M M M V S D
« Iul   Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhivă

Statistica Blogului

  • 203,211 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: