Emanciparea femeilor. Mişcarea feministă!

Septembrie 9, 2008 at 8:16 pm 9 comentarii

Pentru început vreau să explic noţiunea de emancipare. Imi dau seama că nu toţi înţeleg acest cuvînt, aşa că dicţionarul explicativ al limbii române ne dă o definiţie clară a ceea ce este emancipare.

EMANCIPÁ, emancipez, vb. I. 1. Refl. şi tranz. A(-şi) câştiga sau a face să-şi câştige independenţa; a (se) elibera (1). ♦ Refl. (Despre copii şi adolescenţi) A-şi lua unele libertăţi nepotrivite cu vârsta lui, a avea purtări libertine. 2. Tranz. (În trecut) A scoate un minor de sub tutela părintească sau a tutorelui şi a-i acorda, înainte de a ajunge la majorat, o parte din drepturile unui major. – Din fr. émanciper, lat. emancipare.

Emanciparea femeii nu înseamnă altceva, decît libertatea şi independenţa ei de face orice doreşte. Să nu fie limitată şi constrînsă de bărbaţi. Ci dimpotrivă, să fie liberă în acţiunile şi deciziile ei, adică să studieze unde doreşte, să se angajeze la lucrul pe care ea singură şi-l alege. Multe secole la rînd femeia a fost lipsită de aceste drepturi.

Parlamentul European cere şanse egale pentru femei şi bărbaţi în vederea îmbunătăţirii situaţiei bărbaţilor şi femeilor, din punct de vedere social, politic şi economic. Toate statele membre au însă probleme cu punerea în aplicare a legislaţiei privind egalitatea, echilibrul în activitatea profesională, violenţa în familie şi traficul de femei sunt probleme majore în Uniunea Europeană.

Cu toţii cunoaştem că în anii 1848-1914 a avut loc prima mişcare feministă, lupta îndîrjită pentru drepturile politice şi civile. Timp de mai multe secole, femeile au trăit într-o lume a bărbţilor, neavînd nici un drept, ci doar datoria de a fi soţie şi mamă bună. Şi tot ce ţinea de femeie era considerat deviat, demodat, nimeni nu lau în consideraţie cuvîntul femeii, nici dorinţele ei. Ca şi bărbaţii, femeile au nevoi de mîngîere, de afecţiune, chiar mai mult într-o măsură, însă ele au fost tratate cu dispreţ.

Mişcarea feministă a aduc unele schimbări în ce priveşte femeia şi drepturile ei:

 1. schimbări în viaţa de zi cu zi

 2. Educaţia copiilor

 3. dreptul la autodeterminare – autodeterminare asupra propriului corp, lupta pentru legalizarea avorturilor, fiind preluată de multe ţări şi purtată de femei din toate straturile sociale. Violul şi abuzurile sexuale precum şi cele familiale, din „sfera privată” , acum fiind scoase la lumina zilei şi arătate în adevărata lor măsură. Femeile protestau împotriva pornografiei şi a reprezentării umilitoare a femeilor în mass-media. Femeile erau obligate să întreţină relaţii sexuale cu bărbaţi, ceea ce au făcut pe ele să locuiască împreună cu alte femei, să călătorească, să petreacă timp cu ele. Cred că vă daţi seama de unde vine noţiunea de lesbianism, ceea ce Dumnezeu numeşte acest păcat o urîciune. In cartea Levitivul 18:22-29 este scris: „Să nu te culci cu un bărbat cum se culcă cineva cu o femeia. Este o urîciune. Căci toţi cei ce vor face vreuna din aceste spurcăciuni, vor fi nimiciţi din mijlocul poporului lor.”

  Avortul a fost şi este o infracţiune şi un păcat grav atît în ochii lui Dumnezeu cît şi la nivel de societate. Fiecare femeie chiar daca avortează, suportă consecinţe grave, remuşcări şi nelinişte sufletească. Urmările grave a acestei infracţiuni sunt: moarte femeilor, zeci de mii se îmbolnăvesc şi rămîn sterile. Domnul Academician Gh. Paladi a prezentat într-o discuţie care sunt urmările grave a avortului, printre care a menţionat şi sterilitatea. Femeile se pronunţau împotriva avortului, cereau ca legea să fie ştearsă cu totul, şi în schimb să primească o educaţie sexuală creştin-morală. Acest lucru este cel mai sănătos şi corect înaintea lui Dumnezeu, si anume abstinenţa pînă la căsătorie. Abstinenţa, virginitatea îţi asigură o căsnicie fericită şi împlinită pe tot parcursul căsniciei.

În Evanghelia după Ioan este descrisă o femeie care a fost prinsă în preacurvie. De fapt această femeie era legată, încătuşată de păcat, din această cauză era lipsită de anumite drepturi. Cel care a eliberat-o de păcat a fost Domnul Isus Hristos, în Ioan 8:11 este scris: „… Şi Isus i-a zis: „Nici eu nu te osîndesc. Du-te şi să nu mai păcătuieşti”. Această femeie a fost emancipată de sub robia păcatului, cel mai frumos este că Domnul Isus a iertat-o, de păcatul curviei, astfel făcînd-o liberă. Dacă pînă atunci era privată de drepturi, chiar trebuia sa fie omorîtă cu pietre, după ce s-a întîlnit cu Domnul Isus Hristos viaţa ei s-a schimbat radical. Avea alte principii, altfel era gîndirea ei, valorile ei au fost readuse la normă, aşa cum o cere Dumnezeu de fapt în Cuvîntul Său la 2Timotei 2:22 „Fugi de poftele tinereţii, şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Dumnezeu dintr-o inimă curată.”

Anunțuri

Entry filed under: Social.

Mandela a iertat, o poţi face şi tu Apertheidul (sud-african) mai există

9 comentarii Add your own

 • 1. farasens  |  Septembrie 11, 2008 la 1:53 pm

  bun subiectul .

 • 2. vadimir  |  Noiembrie 26, 2009 la 6:42 pm

  subiectul este bun dar si femeile au nevoie de viata personala

 • 3. Stacey  |  Martie 13, 2010 la 5:08 am

  Radu,
  da, bine, ai facut un copy-paste si discuti plin de esenta, dar eu chiar nu inteleg, de ce tot atat deschizi subiecte despre femei: sa stea in tacere, diferenta dintre barbat si femeie, pozitii sexuale, etc.
  Eu sunt feminista si nu vad subiectele tale tratate pozitiv, chiar daca tu pretinzi ca esti plin de democratie si intelegere.
  Sa stii ca Vladimir are dreptate si a postat un comentariu scurt, dar graitor…mai reflecta…

 • 4. Legionaru  |  Mai 9, 2010 la 10:20 pm

  Dupa parerea mea emanciparea muierii,este o tampenie!pt ca sa recunoastem ele nu pot face nimic altceva decat sa nasca plozi,sa faca mancare si sa desfaca picioarele!il apreciez pe tata pt ca a linsato in bataie pe mama,si eu fac la fel iar fata mea sper sa aiba acelasi tratament!

 • 5. Vali  |  Mai 9, 2010 la 10:23 pm

  Sa va ia dracu pe toate muierile!

 • 6. ovidiu sevastian marin  |  Martie 6, 2011 la 2:04 am

  sunt un barbat inselat pe fata ,de fosta mea sotie,inselat cu un dobitoc de portughez,asta se intimpla in spania….cind a vazut ca eu cautam impacarea,fiind in stare sa o iert a doua oara,ma denuntat guardiei civile din spania,pentru asa zisele violente de genero,pe care labagii astia de spanioli,au importat legea de la vacarii americani,am primit 6 luni si 3 zile de condamnare,fara executare,am avut intredictie judecatoreasca de a nu ma apropia de ea ,la 500 metri ,timp de 1 an si jumatate,fiind condamnat inocent de un tribunal al inchizitiei spaniole,ajutat de o abureala de consulat ce inca exista in spania,care nu a miscat un deget pentru apararea mea,nu am putut sa-mi vad fetita o perioada buna de timp,si multumesc DOMNULUI,ca nu am avut cu jigodia,nimic matreial de impartit,caci aici nu se imparte,se ia cu japca in favoarea jigodiei.asta este feminismul pe care vreti,parasutelor sa-l implementati,voi ,in lume?stiti cine va da apa la moara,dobitoacelor?ati auzit de niky rohtschild,cunoscutul francmason care a recunoscut regretatului regizor aaron russo,ca asta cu feminismul au bagat-o ei ,illuminattiii,pentru a va lua la impozitat,amaritelor ,sunteti doar niste proaste,bune de impozitat…prin curvia voastra,distrugeti familii,copii nevinovati cad prada,tristetii,deznadejdii si urii impotriva tatalui lor,deoarece,voi naziwooman aveti sindromul de alienare parentala,mai aveti un an sau doi de asa zisa emancipare,sa vedeti atunci cind o sa se rezolve cu new world order,ce lanturi o sa purtati…..va doresc,ducere usoara…..a lanturilor….adios….NAZIWOOMAN-ELOR.

 • 7. johann33  |  Februarie 21, 2012 la 11:16 am

  sunt de acord cu ovidiu… si eu am stat mult timp in spania,si o familie de romani care stateau langa mine si au cumparat cu sotul ei impreuna una partament in rate din banca…. pe numeel lui. si dupa doi ani ea sa indraogstit de un spaniol mai tanar ca ea… si ea nu la mai lasat ni ertni as apartamentul lor…el a strigat au iesit vecinele doua babe nenorocite care au chemat… guardia civile… si lau arstat ca etva lunii apoi iau dat drumul si nu a avut dreptul sa se apropie de ea pe anumita distanta… dar partea interesanta e ca avea 3 copii si era obliga sa plateasca rata pt, apartament si vaca nenorocita ai statea cu amanutul bine si ferita….pt asta sa sa dai dreptul la femeii???????????????

 • 8. Cristina  |  Iulie 4, 2012 la 1:47 pm

  4. Legionaru | mai 9, 2010 la 10:20 pm

  ,,Dupa parerea mea emanciparea muierii,este o tampenie!pt ca sa recunoastem ele nu pot face nimic altceva decat sa nasca plozi,sa faca mancare si sa desfaca picioarele!il apreciez pe tata pt ca a linsato in bataie pe mama,si eu fac la fel iar fata mea sper sa aiba acelasi tratament!”
  mi-e greu sa cred ca asa poate simti un om..pana si animalele stiu sa-si arate iubirea ;astfel de specimene care nu stiu sa aprecieze o femeie nu merita sa aiba o familie ;in primul rand Dumnezeu a poruncit femeii sa fie supusa sotului si asa este insa de ce nimeni nu citeste mai departe?Barbatul trebuie sa -si iubeasca sotia asa cum IIsus a iubit Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea …poate credeti ca fiind fata tin cu femeile (incerc sa fiu impartiala) dar asta scrie in Biblie :femeia sa fie supusa sotului iar sotul sa fie supus LUI DUMNEZEU DE aIci vin toate problemele :aceasta supunere e gresit inteleasa mai ales la romani barbatii crezand ca daca spala 2 vase se injosesc de parca ei ar fi niste regi ;faptul ca iti ajuti sotia e ceva normal si orice femeie apreciaza daca din cand in cand sotul o ajuta fata de barbati care nu stiu sa-i spuna un multumesc femeii de langa ei care de ani de zile se ocupa de tot in casa.Voi barbatii veniti repede cu 2 exemple negative din 100 si le promovati cum ca femeile sunt asa si pe dincolo dar daca stau si ma gandesc bine in cazul vostru doar 2 din 100 sunt baieti de treba si restu ma abtin.daca in familia ta vezi exemple negative nu trebuie sa le urmezi .Dumnezeu a zis sa ascultam in Domnul de parintii nostri asa ca daca tatal tau o bate pe mama ta nu trebuie sa faci la fel ..daca tata e nu alcoolic eu ce ar trebui sa fac ?sa ma intrec cu el in pahare?daca il cauti pe Dumnezeu iti va arata intotdeauna cum sa iubesti El e singurul care iubeste cu adevarat si a demonstrat asta prin faptul ca atunci cand noi L-am rastignit prin pacatele pe care le-am facut a strigat:Tata iarta-i ca nu stiu ce fac!Barbatii au primit porunca de a-si iubi sotia tocmai pentru ca ei sunt orgoliosi din fire si le vine greu sa iubeasca ,sa faca sacrificii.IIsus nu a fost niciodata orgolios ,de ce ar fi venit pe pamant EL Dumnezeu ?putea sa stea foarte bine acolo in cer doar e Rege ,nu?de ce sa se coboare pe pamant pentru mine ,pentru tine,pentru noi?niciodata noi oamenii nu vom intelege de ce ,dar cu siguranta din iubire

 • 9. Cristina  |  Iulie 4, 2012 la 1:57 pm

  fetelor care au fost dezamagite sau au suferit din cauza barbatilor
  Dumnezeu niciodata nu va va lasa si drepturile noastre vor fi aparate pentru ca o femeie reprezinta sensibilitatea ,frumusetea si delicatetea .va intrebati de ce va e dat sa aveti atatea greutati?daca nu ati fi atat de puternice Dumnezeu nu v-ar incerca .cred ca am spus tot cu asta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Septembrie 2008
L M M M V S D
« Aug   Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhivă

Statistica Blogului

 • 202,306 hits

RSS Moldova Creştină

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: