Funcţiile majore ale Mass Media

Septembrie 19, 2008 at 6:17 pm 4 comentarii

Acum citesc carte de jurnalism „Comunicarea şi Jurnalism” scrisă de B.B. Acharya. Şi prin acest articol vreau să împărtăşesc şi cu cei interesaţi cîteva gînduri interesante din această carte. Azi vrea să vedem care sunt funcţiile majore ale Mass Mediei.

1. Informare– chiar din definiţia cuvîntului „informare” vedem că această funcţie are rolul de a forma gândirea oamenilor. De a aduce cea mai relevantă informaţie. Dacă mass media ar lua în cel mai serios mod această funcţie va ajuta oamenii să deosebească clar adevărul. Nu degeaba secolul 21 a fost numit drept unul al informării, şi asta deoarece informarea este foarte importantă. Informarea în zilele noastre este la fel de importantă ca şi alte necesităţi (hrană, îmbrăcăminte, casă )

2. Educare– alături de informare joacă poate cel mai important rol. Un prieten de al meu, afirma că jurnaliştii sunt prediatorii secolulului 21. Mass Mediei îi revine rolul de a educa oamenii direct sau indirect. Avem în prezent diferite emisuni educative, programe ce vizează educaţia cetăţenilor.

3. Convingere– mass media are puterea de a convinge pe cineva de un adevăr sau altul.Din păcate presa din Moldova de multe ori încearcă să convertească minciuna în adevăr. Mai toate ziarele şi posturile TV şi radio încearcă să convingă suporterii lor într-un mod diferit

4. Socializare– omul este o fiinţă socială, deaceia lumea modernă ne oferă mai multe opţiuni de a fi socializat în această lume complexă. Societăţi diferite au nevoie de diferite valori sociale. A socializa înseamnă a învăţa oamenii să aibă un comportament sau altul adecvat societăţii în care trăiesc. Mass Media are rolul de a învăţa societatea cum să se comporte, cum să se îmbrace, şi cum să se raporteze în societate. În prezent televiziunea are rolul major de a socializa oamenii. Cunoaştem că în Moldova în multe famili televizorul sau radioul suntunica sursă de a vedea ce se întâmpă în societate.

În articolul următor voi relata despre originea mass mediei. Cine a inventat maşina de scris. şi cum a apărut radioul şi televiziunea.

Anunțuri

Entry filed under: Social.

Cu un an în urmă… Viitorul preşedinte al Africii de Sud se opune clar căsătoriilor homosexuale.

4 comentarii Add your own

 • 1. Andrei Spinu  |  Septembrie 20, 2008 la 7:28 am

  Am o intrebare. Pot gasi aceasta carte in librariile din CHisinau ?

  Multumesc.

 • 2. Radu Blendarencu  |  Septembrie 20, 2008 la 3:48 pm

  Draga Andrei
  Din pacate aceasta carte nu o poti gasi in librariile din Chisinau. Dar daca vei vizita acest site, vei afla multe lucruri interesante din aceasta carte. Este foarte simpla si practica

 • 3. roseinthedesert  |  Septembrie 21, 2008 la 2:21 pm

  http://www.roseinthedesert.wordpress.com un nou blog crestin care a inceput sa graiasca doar de o saptamana 🙂 Sa fiti binecuvantati!

 • 4. Doina Bejenaru  |  Octombrie 2, 2008 la 3:31 pm

  Multumesc foarte mult pentru caracterul tau minunat care se indeste si la aproapele sau! Ma bucur ca pe saitul vostru pot gasi intotdeauna ceva interesant. Sa fiti binecuvintati!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Septembrie 2008
L M M M V S D
« Aug   Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhivă

Statistica Blogului

 • 203,148 hits

RSS Moldova Creştină

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: