Principiile jurnalismului

octombrie 6, 2008 at 9:15 pm Lasă un comentariu

Jurnalismul este o ştiinţă socială, este o profesie cu propriile ei principii. Aceste principii au fost dezvoltate după un secol şi ceva de practică în diferite regiuni ale lumii. Chiar şi aşa există diferite instituţii media care au diferite păreri referitor la principiile jurnalismului. Unii jurnalişti sunt de părerea că jurnalismul ar trebuie să aibă principiile CIC, adică  corectitudine, imparţialitate şi credibilitate. Alţii la cele menţionate au măi adăugat ca şi principii, politeţea, decenţa, libertatea presei, responsabilitatea şi nepărtinirea. După mulţi ani de cercetări şi studiere  istoricului aceste arte Comitetul de Preocupări Jurnalistice au identificat 9 principii de bază ale jurnalismului care ar fi:

1. de a relata adevărul. 2 este fidel cetăţenilor. 3 este o disciplină a verificării informaţiei. 3 cei ce practică jurnalismul să fie independenţi  faţă de interesele obscure.4 să fie un centru independent de monitorizare a puterii.5 să caute adevărul şi să îl relateze. 6 prin ceia ce fac jurnaliştii să minimlizeze răul.7. să fie responsabil. 8 să  străduie  să facă ştirea sau articoul significant interesant şi relevant. 9. să modeleze ştiri înţelese şi proporţionale. Vreau ca mai jos să descriu pe scurt câteva din aceste principii

a) Corectitudine, acest termen nu înseamnă decât relatarea adevărului pur. Cu toţi ştim că în Republica Moldova jurnaliştii din păcate nu întodeauna reltează adevărul aşa cum este el. Unele posturi TV promovează foarte vădit imoralitatea, şi aici evident mă refer la ProTv, care în ultimul timp în programele lor de ştiri arată căsătoriile gay şi lesbiene de parcă aceste ştiri ar fi cele mai importante. Nu o data evenimentele din piaţă în care mulţi manifestanţi s-au expus împotriva sintagmei de „orientare sexuală” au relatat total invers aceste manifestări punându-i în lumină rea. Recent liderul PPCD Iurie Roşca s-a expus clar şi simplu împotriva termenului de „orientare sexuală” din Proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea descriminării, iar cei de la ProTv l-au pus în lumină rea pe liderul creştin-democrat.

b) Imparţialitate– de a reda ştirea aşa cum a fost fără a implica latura sentimentală sau  preferinţele politice. Şi la acest capitol avem mari restanţe. Se ştie că unele posturi media sunt finanţate fie de puterea centrală, altele prin ştirile lor promovează un lider politic sau altul.

c) Credibilitatea acest termen nu este decât să faci oamenii să creadă în cineva sau ceva. Credibilitatea este termenul fundamental al jurnalismului. Fiecare  efort jurnalistic trebuie să fie orientat spre ştiri cu un conţinut corect , liber de orice părtinire. Aici mă refer şi la editorialişti şi la analişti care la fel articolele lor să fie ţintite spre aceleaşi principii. BBC este văzut drept una din cele mai credibile media din lume. Pentru a ajunge la această statură BBC a lucrat anume la acest principiu. Domnul Isus în Biblie ne învaţă să spunem doar adevărul, pentru că El este adăvărul.

d) Decenţă, ceia ce ar însemna ca fiecare jurnalist să aibă un comportament  onest politicos, să nu fie scandalos şi atenţie să aibă o ţinuta morală înaltă  şi un respect profund pentru alţii. Vreau să vă întreb dacă cunoaşteţi în Republica Moldova asemenea jurnalişti, care au un respect profund pentru alţii, indiferent de culoarea politică? Mă tem că prea puţini au rămas, dacă e să analizăm ziarele din Moldova.  Decenţa este un principiu al respectului în primul rând de sine, şi apoi faţă de alţii. În acest sens Domnul Isus a spus că cea mai mare poruncă „este să îl iubim pe Dumnezeu cu toată inima noastră, şi cu tot sufletul, şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi ” (Matei 22:37. Principiul decenţei nu merge împotriva convingerii religioase, politice  ale individului, ci îl respectă aşa cum este.

e) Responsabilitate socială, sau etica  prin acest principiu, jurnalistul trebuie să lucreze în aşa mod ca să evite răul, şi să distrugă pe alţii prin ceia ce scrie.  Deasemenea cultura naţională influenţează în mare parte etica jurnalismuşui. Într-o societate democratică jurnalistul trebuie să se conducă după aceste legi.

f) Sinceritate, jurnalstul trebuie să fie sincer cu munca pe care o face şi cu cei cărora le scrie, deoarece el le influenţiază opinia şi multe din decizii. Prin felul cât de sincer eşti, aşa vei fi credul în faţa oamenilor.

Acest material a fost preluat din cartea „Mass  Communication and Jurnalism” de B.B. Acharya.

Reclame

Entry filed under: Social.

Ce se întîmplă cu dragostea după căsătorie? Campania electorală a început

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

octombrie 2008
L M M J V S D
« sept.   nov. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,892 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: