Cine va plânge pentru Chişinău ?

Octombrie 13, 2008 at 7:50 pm Lasă un comentariu

Zilele acestea toată ţara sărbătoreşte ziua Chişinăului. Republica Moldova are un singur oraş emblematic, şi aceasta este capitala noastră. Un oraş care pe zi ce trece devine tot mai frumos, dar care trece prin încercări foarte grele. Din Chişinău se pornesc toate deciziile, şi mai toate acţiunile, pentru că Chişinăul a devenit inima Moldovei. Vreau prin acest articol să mă refer la încercările prin care va trece frumosul nostru oraş, pentru că Chişinăul nu este doar a locuitorilor săi, ci este al întregii ţări. Deoarece tot ce se întâmplă în capitală se reflectă asupra întregii ţări, deciziile guvernării luate în Chişinău au consecinţe pentru întreaga ţară. Avem parte de o realitate tristă, şi anume că prea puţini plâng pentru oraşul lor, şi nu în ultimul rând pentru ţară. Şi aici mă refer la felul cum este disputat oraşul de către autorităţile locale şi cele centrale. Nimeni nu vrea să cedeze pentru binele oraşului. Fiecare vede în oponentul său un duşman în faţa căruia trebuie să te aperi, construind ziduri de protecţie. Cineva nu vrea ca Chişinăul să aibă parte de odihnă şi lucruri frumoase. Chir dacă capitala ţării îşi sărbătoreşte ziua de naştere, edilii ei, sunt antrenaţi într-o aprigă luptă politică. Fiind implicaţi în dispute politice, uită de grijile Chişinăului. Tot mai puţini plâng pentru capitala noastră aşa cum au făcut-o un Nicolae Alexandri vestit om politic din Chişinău, care a plâns pentru starea spirituală a oraşului cultivând mai multe acţiuni pentru oameni. Pentru capitală au mai plâns Codreanu Gheorghe, Doncev Ioan sau Paul Gore care doreau aprins ca în şcolile din Chişinau să se predea la începutul secolului XX limba română. Aceşti oameni pe lângă activitatea politică au contribuit decisiv şi la latura spirituală a neamului nostru. A plâns pentru Chişinău şi întreaga Basarabie şi personalităţi eminente ale vieţii politice printre care Ion Pelivan sau Pan Hallipa.

Mă gândeam la personalităţile pe care le avem acum şi la ceia ce fac ei pentru oameni. Oare cum vor fi scrise numele lor în cartea istoriei? Ca oameni flămânzi după putere şi care făceau din ceartă şi bîrfă o calitate? Cât de des plâng ei pentru Chişinău? Cum plâng ei? Doar la nivel declarativ sau poate în al doiseprezecelea ceas vor face şi fapte concrete. Am avut primari şi oficiali care au răspuns la doleanţele oamenilor, şi aici mi-a aduc aminte de fostul primar Vasile Ursu, care a înlăturat panourile publicitare cu caracter imoral la cererea mai multor locuitori ai capitalei. A facut-o pentru că îi păsa de oamenii oraşului, şi pentru că dorea să lase ceva în urmă.

Unul din cele mai renumite oraşe ale lumii, şi anume Ierusalim a avut oameni care au stat tare pentru spiritualitatea oraşului şi a ţării Izrael. Printre ei s-a numit şi profetul Neemia, care a plâns enorm de mult pentru oraşul său natal, deaorece era distrus şi economic şi spiritual. Datorită curajului şi credinţei în Dumnezeu , Neemia a reuşit să ridice zidurile dărâmate ale Iersualimului pentru că la recunoscut pe Dumnezeu şi s-a întors cu faţa spre El „Tu Doamne ai făcut cerurile şi toată oştirea lor, şi pămîntul cu tot ce este pe el”. De ce să nu o facă şi conducătorii oraşului nostru? Doar aşa se poate salva oraşul, iar salavarea se începe cu fiecare în parte.

Anunțuri

Entry filed under: Politic.

Avem parte de ceartă peste tot Un politist care a uitat ce înseamnă bunul simţ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Octombrie 2008
L M M M V S D
« Sep   Noi »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,249 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: