Transformări demografice, viaţa familială şi sănătatea populaţiei

Octombrie 31, 2008 at 7:13 pm Lasă un comentariu

Este vorba de o carte scrisă de academicianul şi doctor habilitat în medicină Gheorghe Paladi, care abordează problemele demografice ale Republicii Moldova din ultimii ani. În ultimele decenii Republica Moldova se confruntă cu un şir de probleme demografice ca reducerea natalităţii, îmbătrînirea populaţiei, migraţia, care au o multitudine de consecinţe sociale, economice, politice şi cultural-spirituale, ceea ce necesită elaborarea unor măsuri eficiente pentru stabilizarea situaţiei demografice.

Reducerea natalităţii. Reducerea populaţiei în majoritatea ţărilor se explică prin scăderea continuă a natalităţii. În Europa indicii fertilităţii s-au stabilit la un nivel care nu asigură reproducerea simplă a populaţiei (mai puţin de 1,5 copii per femeie), sau la un nivel foarte scăzut (mai puţin de 1,3 c opii per femeie). Aceşti indici sînt determinaţi de alegerea pe care o fac mii de cupluri conjugale referitor la naşterea copiilor.

Sănătatea populaţiei. Altă problemă cu implicaţii importante asupra proceselor demografice este starea de sănătate a populaţiei. Începutul bolilor este abuzul de alcool, fumatul şi alimentaţia incorectă. Toate acestea duc la probleme reproductive atît la bărbaţi cît şi la femei.

Migraţia. MIgraţia internaţională, influenţează negativ dezvoltarea demografică a ţării, deoarece printre migranţii de muncă cea mai mare pondere o constituie populaţia în vîrstă de 20-40 de ani, deci persoanele de vîrstă reproductivă, multe dintre care nu se vor mai întoarce în ţară.

Comportamentul familial al populaţiei. În ultimele decenii tot mai des auzim termenul de concubinaj, ceea ce duce scăderea natalităţii, creşterea instabilităţii familiei, copii născuţi înafara căsătoriei. Toate acestea schimbări influenţează semnificativ dinamica proceselor demografice.

Enumerînd toate aceste probleme, l-a făcut pe academicianul Gheorghe Paladi să scrie această lucrare, şi astfel să sensibilizeze şi clasa politică de pericolele ce ne aşteaptă dacă nu întreprindem nimic.

Reclame

Entry filed under: Social, Sănătate.

Groparii politici ai Moldovei Ce este şi ce nu este discriminarea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Octombrie 2008
L M M M V S D
« Sep   Noi »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 203,211 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: