Soarta CSI-ului pecetluită în Moldova

Noiembrie 17, 2008 at 6:59 pm 1 comentariu

 Indiscutabil evenimentul politic major al săptămânii a fost întîlnirea şefilor cabinetelor de miniştri din fostele republici sovietice, actualmente organizate într-o structură a Comunităţii Statelor Independente. Organizarea de care a dat dovadă oficialităţile moldave a fost aprig controversată de marea majoritatea a opiniei publice. Evident incluzînd disconfortul la care au fost supuşi locuitorii Chişinăului. Aceste două zile în opinia prim-ministrului ţării Zinaida Greceanîi a fost unul productiv pentru Moldova, dar şi pentru ţările din cadrul acestei organizaţii internaţionale. Sarcina destul de ambiţioasă pusă de şefii de guvern din CSI, şi anume de a adopta Strategia dezvoltării economice acestei structuri până în 2020. Această strategie prevede ca ţările membre CSI să întreprindă în următorii ani mai mult decât au făcut-o până acum. Chiar dacă din culise se zvonea că CSI devine o structură pe cale de dispariţie, acest summit a arătat că nostalgia pentru «fosta Patrie», există. Nu ştiu cât de important este pentru Moldova aflarea în această structură controlată în totalitate de Moscova, dar unele ţări se pare că au arătat clar că nu mai sunt interesate de activitatea Comunităţii. Este bine cunoscut că Georgia în urma conflictului din august avut cu Rusia a ieşit din CSI, iar Uzbekistanul a fost reprezentată de unul din adjuncţii primului ministru al acestei ţări. Chiar şi aşa prin vocile oficialilor fostelor republici unionale, s-a dat de înţeles că Comuitatea Statelor Independente va exista cel puţin până în 2020.

Cât priveşte Moldova, atunci aşteptările erau mari dar tot o dată sterile. Optimiştii incurabili sperau că prezenţa la Chişinău a «ţarului» Putin, va impulsiona reglementarea conflictului de pe Nistru. Însă premierul rus a venit cu un alt scop, de a scoate beneficii economice pentru ţara sa. Vladimir Putin a semnat la Chişinău un tratat de cooperare moldo-rusă până în 2020, şi a declarat că este mulţumit de rezultatul schimburilor economice dintre aceste două ţări, la care preşedintele Voronin, a afirmat că «este loc şi de mai bine». Probabil preşedintele ţării s-a referit la rolul pe care îl are Rusia în reglementarea diferendului nistrean. Însă Rusia ca de obicei se va implica lamentabil în rezolvarea acestei probleme, pentru partea rusă mai este încă valabil «planul Kozak» de împăcarea a Tiraspolului cu Chişinău, iar un alt Kremlinul nici nu îşi închipuie. Presa de la Moscova a declarat că discuţia purtată între patru ochi dintre Voronin şi Putin s-a axat şi în jurul înlocuirii pretinsului preşedinte al Transnitriei, Igor Smirnov, cu mult mai cooperantul Evghenii Şevciuk, de altfel o persoană foarte agreabilă de Moscova. Preşedintele Moldovei trebuia să fie mai insistent la acest summit şi să ceară clar retragerea forţelor militare ruseşti de pe teritoriul Moldovei. Însă, preşedintle s-a mulţumit cu un dialog de protocol, care nu a adus nimic, poate doar preşedenţia CSI, şi iarăşi, Rusia vrea să ne acorde tot ajutorul de care avem nevoie. Dacă ne respectăm ca stat, trebuie să avem demnitatea noastră, să nu admitem că alte state să ne determine politica noastră. Poate o vom face cu un alt Parlament şi cu alţi diplomaţi, care vor fi «şireţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii».

 

Anunțuri

Entry filed under: Politic.

Summit cu bucluc pentru capitală Copii îşi ucid părinţii

1 comentariu Add your own

  • 1. Doina Bejenaru  |  Noiembrie 18, 2008 la 11:35 am

    Cred că unicul lucru bun care, l-au moştenit unii demnitari de la comunişti a fost patriotismul şi dedicarea fără comentarii. Ceea ce pentru noi generaţia tânără nu ne prea aranjează. Nu-mi place să fiu pesimistă, dar mă tem că până nu mor cei care au gustat din viaţa din perioada comunistă nu vom progresa prea mult. Atâta timp cât cei care ne conduc trăiesc cu nostalgia pentru trecutul comunist, nu avem viitor european. Nu văd sensul existenţei acestei comunităţi CSI. Care este scopul ei şi ce beneficiu avem noi din existenţa ei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Noiembrie 2008
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arhivă

Statistica Blogului

  • 203,086 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: