În căutarea oamenilor integri

decembrie 7, 2008 at 2:48 pm Lasă un comentariu

Alegerile parlamentare ne bat la uşă, şi prin urmare Comisia Electorală Centrală va începe în viitorul apropiat înregistrarea oficială a concurenţilor pentru marea bătălie. Dea lungul istorie, alegerilor parlamentare din Moldova, după proclamarea independenţii, a fost o cursă cu implicarea mai multor actori politici, fie partide, mişcări politice, blocuri , şi nu în ultimul rând candidaţi independenţi. Fiecare din ei reprezintă o parte a societăţii şi dorinţă de a accede în organul legislativ suprem al ţării a fost impusă de o necesitate.

Conform Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, art. 21, «orice persoană are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale ţării», şi de acest drept se bucură fiecare cetăţean al Moldovei în parte. Această lege vine în contradicţie însă cu noua lege votată de actualul parlament care obligă cetăţenii renunţarea la cetăţenia altui stat, ori retragerea cererii privind obţinerea cetăţeniei altui stat. Acum dacă nu va interveni nimic până la alegeri, mulţi din posibilii viitori deputaţi vor trebuie să renunţe la cetăţenia altui stat, evident dacă o au. În două decenii de independenţă ţara noastra a trecut prin patru scrutinuri parlamentare. La acest capitol comuniştii conduc detaşat cu trei victorii, şi după cum decurg ostilităţile, unii sunt de părerea că şi alegerile din 2009, vor fi câştigate tot de Partidul Comunist. Nedreptatea , spunea Lyndon Johnson , «poate fi învinsă doar prin vot». O voce a alegerilor legislative, au avut-o şi concurenţii electorali independenţi. Poate acum nimeni nu îi mai ţine minte, însă fiecare din ei au venit cu un mesaj o dată, şi au fost nu puţini care şi-au dat votul pentru ei. Nu este de loc uşor să fii candidat independent. De amintit doar că la Comisia Electorală Centrală pentru a candida la alegeri ca şi candidat independent, trebuie să prezinţi cel mult 2500 de semnături a susţinătorilor cu drept de vot.

Prima dată candidaţii independeţi au participat la alegerile parlamentare din 1994, unde toţi împreună au acumulat doar 45 de mii de voturi, ceia ce reprezintă doar 2.34 %. Aceste alegeri au fost câştigate de Partidul Democrat Agrar din Moldova (PDAM). În alegerile de peste patru ani din candidaţii independeţi cea mai bună prestaţie a avut-o Anatol Plugaru, care a reuşit să acumuleze 1% din preferinţele electoratulu, iar restul candidaţilor independenţi au acumulat 2.99 din voturi. În urma acestor alegeri a început hegemonia parlamentară a comuniştilor.

Primele alegeri din mileniul trei au întărit puterea comuniştilor, iar dintre candidaţii independenţi, nici unul nu a reuşit să treagă pragul celor 3 % necesare accederii în Legislativ. Cel mai aproape de numărul necesar de voturi pentru a intra în parlament a ajuns fostul deputat, Valeriu Ghileţchi care a acumulat 2% din cele 3 necesare. Un lucru interesant este că opt din cele 16 partide participante în cursa electorală au acumulat de 1.2 ori mai puţin decât candidatul Ghileţchi.

La ultimile alegeri parlamentare din 2005, au participat 12 candidaţi independenţi, printre care Tudor Tătaru, Ivanţoc Andrei, însă nici aceşti oameni cu activitate publică au avut rezultate foarte slabe. Ca şi scrutinele precedente, aceste alegeri au fost dominate de comunişti. Se pare că după ce în 1997 a fost introdus pentru candidaţii independeţi pragul electoral de 4% ulterior diminuat la 3% şansele de a ajunge în parlament s-au diminuat considerabil. În situaţia politică actuală nici partidile nu sunt cea mai viabilă soluţie de a ne reprezenta doleanţile şi năzuinţele noastre în aspect politic.Nu ştim cum va fi în 2009. Însă un lucru trebuie să ştim, că neprezentarea la vot dă ocazia altuia de a decide în locul nostru. Se spune chiar că «oficialii slabi sunt aleşi de cetăţenii buni care nu votează.»

Nu este secret că marea majoritate a oamenilor sunt încă indecişi pentru cine să îşi dea votul. Unii din concetăţenii noştri sunt în căutare de oameni integri, cu realizări frumoase în spate, şi care au un plan practic pentru a face bine ţării, nu doar la nivel declarativ. O alternativă a partidelor pot fi candidaţii independeţi, iar într-o democraţie este posibil ca un candidat independent să acumuleze acele 3 % necesare, iar alegerile locale sunt un bun exemplu, când cadidaţi independenţi de cele mai multe ori au acumulat voturile necesare pentru Primării sau Consilii Locale. Şi în această campanie electorală vom avea candidaţi care vor aduce la cunoştinţa publicului probleme ignorate, dar foarte importante pentru viitorul ţării. Şi poate scepticismul înalţilor oficiali că un candidat independent nu poate trece pragul electoral va dispare. Biblia ne spune în acest sens că “când le merge bine celor neprihăniţi , toată cetatea se bucură, şi când pier cei răi , toţi strigă de veselie. Iar cetatea se înalţă prin binecuvîntarea oamenilor fără prihană , dar este surpată prin gura celor răi” (Proverbe 11:10-11)

 

Reclame

Entry filed under: Politic.

Relaţia Soacră-Noră! Îndrăzneala de a cere de la Dumnezeu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

decembrie 2008
L M M J V S D
« nov.   ian. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,910 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: