Importanţa pedepsei cu moartea!

Februarie 27, 2009 at 8:50 pm 1 comentariu

Unul dintre primele articole publicate la blogul nostru a fost „Avantajele pedepsei cu moartea!”, şi timp de un an acest articol a fost în top, iar cele mai multe comentarii au fost scrise la acest articol. Ultimul comentariu la articolul despre pedeapsa cu moartea, m-a motivat să scriu acest articol, prin care doresc să explic prin exemple concrete, de ce este important de readus pedeapsa cu moartea în Republica Moldova. Pînă în anul 1989 pedeapsa cu moartea, sau pedeapsa capitală era aplicată, Iată cîteva motive de ce ucigaşul trebuie pedepsit, şi anume cu moartea:

1. Primul drept fundamental garantat art.24 al Constituţiei Republicii Moldova, presupune că nimeni nu poate fi privat de viaţă. Sună bine! Dar cum rămîne cu dreptul la viaţă a victimei, Ce? Ea nu are dreptul la viaţă? De ce statul nu întreprinde nimic în acest sens, şi nu apără dreptul fundamental, dreptul la viaţă?

În avizul Curţii Constituţionale asupra proiectelor de lege pentru modificarea art.24 alin.(3) din Constitutia Republicii Moldova, este scris: „Excluderea pedepsei  capitale  în toate circumstanţele din noul  Cod Penal  denotă  elocvent tendinţa Republicii Moldova de a deveni un  stat social,  democratic şi de drept, în care viaţa şi sănătatea, onoarea  şi demnitatea,  integritatea şi securitatea omului sînt recunoscute ca cele mai înalte valori sociale.” Parcă se contrazice Constituţia atunci cînd spune că viaţa şi sănătatea, onoarea şi demnitatea, intregritatea şi securitatea omului sunt recunoscute ca cele mai înalte valori sociale, gîndindu-se la infractor, dar cum rămîne cu toate acestea drepturi ale victimei? Sau de ce ea nu este protejată în măsura de a nu ajunge victimă? Curtea Constituţională se contazice şi este părtinitoare, avînd în vedere doar drepturile infractorilor dar nu şi a celor cărora li s-au lezat drepturile fundamentale ale omului, şi anume dreptul la viaţă. 

Numărul de infracţiuni este foarte mare în ţara noastră, şi parcă pe zi ce trece auzi nişte cazuri de care te îngrozeşti, ce e de făcut? Un caz înfiorător recent vezi pe site-ul MAI, despre un adolescent care şi-a omorît ambii părinţi. Cum rămîne cu dreptul la viaţă a părinţilor care l-au crescut şi poate i-au dat ultima bucată dă pâine, numai ca el să crească mare. Dar oare s-au gîndit ei că fiul lor într-o zi le va lua viaţa.  Apoi un alt caz din rainoul Sîngerei unde doi minori sunt acuzaţi de asasinarea unui bătrîn. Unde vom ajunge cu aşa generaţie? Şi încă multe alte cazuri, în care sunt implicaţi minori, tinerii. Acum mă întreb, care ar fi cauza? Poate că nu este prea aspră legea, poate din cauza corupţiei, nu ştiu, dar măsuri trebuie de luat. Eu sunt cetăţean al Republicii Moldova şi mă doare pentru ţara mea şi pentru toţi locuitorii ei. Iată de ce zic că pedeapsa cu moartea trebuie readusă în sistemul de pedepse al Republicii Moldova. Sigur aş prefera să nu ajungem la aşa metode, dar pe zi ce trece ţara merge din rău în mai rău, şi atunci trebuie să fie cineva, care să protejeze cu adevărat drepturile tuturor cetăţenilor şi victimelor care sunt aşa de multe. Îmi aduc aminte de cazul de anul trecut, cînd o fetiţă de 11 ani a fost violată, mă îngrozesc. Ce  consecinţe grave pot aduce asemenea situaţii, deaceea nu  putem admite astfel de  lucruri rele!, Dacă aveţi o altă cale de a educa infractorii, propunţi Dvs!

Reclame

Entry filed under: Drept, Social.

Cum să faci faţă presiunii anturajului Candidaţii răspund la întrebările cititorilor

1 comentariu Add your own

  • 1. andreea  |  Martie 8, 2009 la 10:35 pm

    Nu pot fi de acord cu aceasta pedeapsa din moment ce Biserica Crestin Ortodoxa se opune acestei pedepse.
    Nici unui om nu i s-a dat dreptul de a lua viata semenului sau. Noi traim dupa Legea Noului Testament si suntem mantuiti prin har. De aceea cred ca orice om are dreptul sa-si traiasca toate zilele pe care i le da Dumnezeu,indiferent de starea sa de pacatosenie inaintea Lui sau a societatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Februarie 2009
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 203,211 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: