Cine este Bănulescu-Bodoni?

Aprilie 16, 2009 at 7:47 am 1 comentariu

Ieri mergeam cu un prieten prin centrul oraşului, evident am trecut pe lângă strada Bănulescu-Bodoni. El atunci m-a întrebat „cine este acest Bănulescu”. Vreau ca prin acest articol să îi pot răspunde, şi probabil sunt mulţi care încă nu cunosc cine este Gavriil Bănulescu-Bodoni. Evident că în Chişinău multe din străzi poartă numele unor oameni care au lăsat o urmă mare în istorie, şi în vremurile în care au trăit. Aşa a fost şi cu Bănulescu -Bodoni, pe numele lui adevărat Grigorie.  S-a născut în Câmplung-Molodvenesc (România), şi a manifestat o dorinţă deosebită pentru cunoştinţele spirituale. A căpătat studii în câteva şcoli eline din Patmos, Smirna, şi  învăţat la seminarul Teologic din Kiev. A propăvăduit Cuvântul Domnului la Mitropolia din Iaşi, în limba română, ceea ce era foarte greu pentru acele vremuri.  A ajuns ulerior mitropolit în 1792 după războiul ruso-turc. Din cauza multor jocuri de culise politice , şi a noului domnitor al Moldovei, Alexandru Moruzzi, Bănulescu.Bodoni este arestat şi închis la Constantinopol.  După ce a fost eliberat, din ordinul împăratului Rusiei , Alexandru I, Bodoni, se mută la Dubăsari unde locuişte patru ani, şi tot din acelaşi ordin devine exarh (un titlu bisericesc). Fiind în această funcţie întreprinde o serioasă activitate organizatorică şi administrativă, în rândul bisericii. A  văzut o necesitate de a deschide în ţară şcoli de preoţi. În urma evenimentilor de la 1812 se retrage la Chişinău. Prin aprotul său direct în capitala Moldovei este înfiinţat Seminarul Teologic, sunt deschise clase de studii pentru copiii de nobili, sunt reconstruite şi deschise mai multe biserici în Chişinău, este înfiinţată Tipografia Eparhială. La această tipografie au fost tipărite mai multe cărţi în limba română cu caracter bisericesc, foarte solicitate în Moldova, dar şi peste Prut.

După cum vedeţi, acest om a avut o contribuţie foarte mare în timpurile în care a trăit pe acest pământ asupra întregii societăţi.  Îmi doresc foarte mult ca în fiecare localitate oamenii care au avut un impact pozitiv asupra localităţii şi societăţii, numele lor să fie înveşnicite print-o stradă. Astfel doresc ca şi liceul unde eu mi-am făcut studiile să poarte denumirea lui Iosif Karasek. Mai multe despre el puteţi citi aici.

Anunțuri

Entry filed under: Social.

Cuvântul lui Dumnezeu pentru poliţiştii care aplică tortura Când Moldova a avut cele mai libere alegeri ?

1 comentariu Add your own

  • 1. alaandrei  |  Aprilie 16, 2009 la 2:24 pm

    Mulţumim pentru această informaţie utilă, nici eu n-am ştiut pînă acum ce contribuţie a avut acest om la dezvoltarea şi iluminarea societăţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Aprilie 2009
L M M M V S D
« Mar   Mai »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,306 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: