Normele de etică în comunicarea orală

Mai 19, 2009 at 9:38 am 2 comentarii

Orice activitate umană, oricât de simplă ar fi, presupune respectarea anumitor regului, fără de care nu se poate atinge rezultatul dorit. Comunicarea în general şi cea orală în special se desfăşoară în cadrul unor norme, a căror respectare asigură buna înţelegere. Vreau acum să împărtăşesc câteva reguli pentru o discuţie civilizată.

1 Ascultă până la urmă interlocutorul – norma etică elementară a comunicării orale prevede ascultarea până la capăt a interlocutorulu. Un om bine educat îşi ascultă atent interlocutorul dând dovadă de tact şi respect pentru el. Cineva afirma că unul din cele mai importante secrete ale diplomaţiei este de a te arata interesat de ceea ce spune cineva, chiar dacă nu te interesează cu adevărat. Biblia spune că „ascultă sfaturile şi primeşte învăţătura ca să fii înţelept pe viitor” (Proverbe 19:20). Este adevărat că trăim într-un secol grăbit, dar este foarte important să ne învăţama asculta oamenii care doresc să vorbească cu noi. Chiar dacă doreşti să îl întrerupri pe interlocutorul tău, trebuie să o faci cu o doză de înţelepciune folosind diferite formule (mă iertaţi că vă întrerup, pardon). Evident uneori comunicare poate să nu fie prea importantă, având caracter  de rutină, atunci încălcarea de etică este reparabilă, prin revenirea la subiect cu alte ocazii. Un lucru la fel de important într-o comunicare este răbdarea. Acum trăim într-o societate cu un nivel scăzut al culturii comunicării. De multe ori în diferite discuţii cu mai mulţi participanţi, fiecare crede că opinia sa este cea mai indicată şi corectă. Nimeni nu vrea să aştepte, şi toţi vorbesc în acelaşi timp.

2. Alegerea momentului potrivit pentru abordarea temei- uneori insuccesul  unei discuţii poate fi cauzat de faptul că înainte de aceasta nu a fost confirmată disponibilitatea tuturor părţilor referitor la subiectul respectiv. Alteori , deşi este important de discutat la acest subiect, o piedică poate fi nematurizarea subiectului, lipsa de anumit informaţii, pentru a avea un tablou general asupra subiectului. În cazul în care ni se propune să discutăm o problemă pentru a ne spune opinia sau a lua o hotărâre, dar nu suntem pregătiţi pentru acest lucru, trebuie să o spunem delicat dar foarte clar de la început. Acest lucru este necesar, deoarece unele persoane pot profita de prezenţa, de reputaţia, sau autoritatea ta şi pot pune în circulaţie unele opinii pe care nu le împărtăşeşti.

3. Volumul timpului destinat comunicării- un mare gânditor spunea că a vorbi prea mult înseamnă a atenta la timpul celui ce te ascultă. De aceea fiecare mesaj trebuie să fie laconic, conţinând doar informaţia  strict necesară. Înainte de a ne angaja într-o comunicare şi a ne expune trebuie să ţinem cont de câteva reguli. Şi anume, gradul de interes al celor prezenţi faţă de subiectul pe care dorim să îl expunem, oportunitatea abordării subiectului  şi timpul de care dispun cei prezenţi pentru a asculta mesajul. Domnul Isus Hristos a fost unul dintre cei care au ştiut cum şi ce să vorbească  astfel ca oamenii să îl asculte. Pentru că El avea cel mai important mesaj şi că „toţi cei ce vor crede în El , să nu piară ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3:15 ). Întodeauna dintr-un mesaj trebuie de scos informaţia de prisos. Este foarte important de a oferi un mesaj concis, provocând curiozitatea şi dându-i posibilitatea interlocutorului să afle detaliile care îl interesează.

În articolul viitor vom vedea cum trebuie să fie tonul comunicării, şi când este timpul potrivit pentru a interveni într-o discuţie.

Anunțuri

Entry filed under: Social.

Ei doresc să producă schimbarea Actele internaţionale care garantează drepturile omului

2 comentarii Add your own

  • 1. Alexei Tentiuc  |  Mai 19, 2009 la 2:56 pm

    Foarte bun articol! Mersi pentru el!

  • 2. ghenadiana  |  Mai 20, 2009 la 2:58 pm

    Foarte bun articol! Multumim .Aşteptăm partea a doua a acestuia!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Mai 2009
L M M M V S D
« Apr   Iun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,305 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: