Actele internaţionale care garantează drepturile omului

mai 20, 2009 at 7:33 pm Un comentariu

Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi cetăţeanului constituie nu doar o realitate ci şi o finalitate a întregii activităţi umane, bineînţeles a aceleia democratice şi progresiste. De aici şi atenţia cuvenită care este acordată aproape peste tot în lumea actuală, problemelor teoretice şi practice referitoare la drepturile omului, la protecţia şi respectul libertăţilor fundamentale ale persoanei umane.

Principalele acte internaţionale referitoare la drepturile omului cu caracter de universalitate au fost adoptate după cel de-al doilea război mondial sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aceste acte stau la baza întregii construcţii juridice internaţionale referitoare la drepturile omului. Ele influenţează legislaţiile naţionale ale statelor în această materie, prevederile lor constituind standarde internaţionale ale drepturilor omului.
Carta Naţiunilor Unite a fost adoptată în scopul creării condiţiilor necesare pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, a justiţiei şi a respectării obligaţiilor care decurg din tratatele internaţionale. În realizarea acestor ţeluri, se reafirmă credinţa în drepturile fundamentale ale omului, în demnitatea şi valoarea persoanei umane, în egalitatea în drepturi a bărbaţilor şi femeilor, precum şi a naţiunilor mari şi mici [2; p. 6]
Articolul 1 aliniatul (3) al Cartei Naţiunilor Unite declara următorul scop ca fiind unul dintre obiectivele O.N.U.:

„Realizarea cooperării internaţionale în soluţionarea problemelor internaţionale de natură economică, socială, culturală sau umanitară, şi promovarea şi încurajarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale pentru toţi, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie.”

Declaraţia universală a drepturilor omului, reprezintă primul document cuprinzător în sfera drepturilor omului adoptat de o organizaţie internaţională universală. Datorită importanţei juridice şi politice dobândite de-a lungul timpului, Declaraţia constituie alături de Magna Charta, Declaraţia franceză a drepturilor şi Declaraţia de independenţă a Americii, un reper important în lupta omenirii pentru libertate. Deşi cuprinsă într-un cadru nu întotdeauna sistematic, Declaraţia are meritul incontestabil de a fi proclamat ca fundamentale o gamă foarte largă de drepturi şi libertăţi. Din punctul de vedere al sferei acestor drepturi şi libertăţi, Declaraţia universală este mult mai cuprinzătoare şi mai complexă decât oricare altă declaraţie de drepturi ale omului elaborată până în acel moment pe planul legislaţiei interne.

De Lenuţa Blendarencu

Reclame

Entry filed under: Social.

Normele de etică în comunicarea orală Tonul şi întervenţia în comunicarea orală

Un comentariu Add your own

  • 1. cristina  |  mai 20, 2009 la 10:43 pm

    ONU are firma de propaganda foarte buna. Sub titlul ca sint interesati de „drepturile omului” au interesul sa preia puterea si sa controleze intreaga lume. ONU este o organizatie care daca ar disparea, nu as plinge deloc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

mai 2009
L M M J V S D
« apr.   iun. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhivă

Statistica Blogului

  • 205.455 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: