Grigorie Kotovski haiduc sau bandit?

Mai 28, 2009 at 12:24 pm 2 comentarii

În perioada sovietică oraşul Hânceşti purta numele unui personaj foarte controversat şi anume Grigorie Kotovski. Dacă veţi face o călătorie în oraşul Hînceşti, veţi vedea un monument foarte mare al acestui om. Fiind copil am fost învăţaţi că Kotovski a fost un mare haiduc care avea grijă de oamenii săraci. El astfel făcea ordine şi echitate în societate. Nimic mai fals. De câteva zile lucrez asupra unor documente în arhiva de stat, şi mi-a fost dat să întâlnesc câteva date interesante despre acest personaj, şi poate vom lua o lecţie din aceast. Chiar în Arhiva Naţională a Republicii Moldova se păstrează dosarul personal al lui Kotovschi, întocmit de Siguranţă şi pe care este notat: Grigorie Kotovski. Bandit. În acest dosar sunt cuprinse mai multe acte criminale ale lui Kotovski în perioada 1918-1920 în România.  În aceste dosare sunt descrise cu lux de amânunte felul cum acţiona banda condusă de acesta. Actele criminale ale grupării conduse de Kotovski era îndreptate asupra instituţiilor bancare şi asupra proprietăţilor moşiereşti. A fost închis în ocna din oraşul Chişinău de unde a şi evadat. Apoi Kotovski la ucis cu singe rece pe evreul Grobdruh căruia ia furat toate bijuteriile.  Kotovski şi-a avut cartierul la Malina Mică (Chişinău).Deasemenea Grigorie Kotovski sa remarcat şi în viaţa politică şi militară din URSS.  El a fost o unealtă de propaganda a comunismului in  Basarbia, şi nemijlocit a contribuit la  „naşterea”  Republicii Moldoveneşti Nistrene, adică Transnistria de azi. A murit asasinat de un membru al Partidului Comunist din cauza că s-a culcat cu soţia acestuia.

Acum mă întreb dacă într-adevăr se merită ca în cinstea unu astfel de om să fie numite străzi, oraşe, să fie amplasate monumente? Poate totuşi vom ţine la identitatea noastră şi îi vom cinsti pe adevăraţii oameni ai patriei. Azi dimineaţă am citit din Biblie ce frumos împăratul David l-a cinstit pe Saul, şi  i-a adus omagiul pe care acesta cu adevărat l-a meritat. Fiecare localitate din Moldova are oameni care au contribuit  la zidirea indentităţii noastre.

Anunțuri

Entry filed under: Social.

De ce este greu să-i crezi pe politicieni? Microsoft şi Google retrag reclamele ce pot ajuta avortul selectiv

2 comentarii Add your own

 • 1. radulenutafilat  |  Mai 28, 2009 la 1:04 pm

  Bine inteles ca Kotovschi a fost un Baiat foarte rau , si privind la ceea ce a facut el nu este corect, sa pui in cinstea lui Nume la strazi .
  Multumesc Frumos pentru Informatie .

 • 2. Curbet Alexandru  |  Mai 28, 2009 la 9:10 pm

  cred ca trebuie revizuite colectiile de monumente din R.Moldova . Avem alta isotrie decat se pretinde , si asa copii invata la scoala ca suntem popor slav .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Mai 2009
L M M M V S D
« Apr   Iun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhivă

Statistica Blogului

 • 203,148 hits

RSS Moldova Creştină

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: