Consecinţele modificărilor din Codul Penal al Republicii Moldova

Iunie 27, 2009 at 11:13 pm Lasă un comentariu

Codul penal al RMRecent am aflat că în Parlament a fost transmis un proiect de lege prin care se vor schimba mai multe acte normative, printre care Codul Penal şi Codul Familiei al Republicii Moldova.

Odată cu ratificarea Convenţiei ONU cu privirile la drepturile copiilor, din 20 decembrie 1989, iar pentru Republica Moldova în vigoare din 25 februarie 1993, ţara noastră s-a angajat să ia toate măsurile legislative, administrative, sociale şi educative pentru protejarea copilului. La nota informativă a proiectului de lege privind modificarea şi completarea Codului Penal este scris:

«Prin acest proiect de lege se urmăreşte interzicerea expresă în actele legislative a tuturor formelor de abuz şi violenţă la care pot fi supuşi copiii (abuzul fizic, inclusiv pedepsele corporale, abuzul sexual şi exploatarea sexuală, neglijarea şi abandonul copilului) in diverse medii – familie, şcoală, instituţie, comunitate.»

Nu este corect ca educarea copiilor să fie pusă alături de exploatarea sexuală a copilului. Prin expresia «a tuturor formelor de abuz», se înţelege şi acea palmă aplicată copilului pentru neascultare. Nu este nimic grav dacă copilul este pedepsit pentru că nu a ascultat. Se crează impresia că din start, este neglijat principiul de bază a Convenţiei ONU, şi anume protejarea copilului. Prin faptul că nu vom educa copiii noştri, cum mai putem vorbi de protejarea copilului potrivit Convenţiei ONU?

Apoi, expresiile «abuzul fizic, pedepsele corporale,» nu sunt ele un atac la adresa părinţilor care doresc să-şi educe copiii? Pentru că pedeapsa face parte din educarea copiilor. Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române pedeapsa înseamnă:

«PEDEAPSĂ s. v. – creştere, cultivare, educare, educaţie, formare, instrucţie, învăţământ, învăţătură.»

La fel şi Cuvântul lui Dumnezeu în Proverbe spune la acest capitol:

«Nu cruţa copilul de mustrare, căci dacă-l vei lovi cu nuiaua, nu va muri. Proverbe 23:13» «Nuiaua şi certarea dau înţelepciunea, dar copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale. Proverbe 29:15»

Şi aş mai adăuga că acest copil care este lăsat din capul lui, adică nu este pedepsit pentru neascultare, va face ruşine nu numai mamei sale, dar întregii familii şi întregii societăţi. Atunci cum vom avea o societate integră, sănătoasă şi morală? Este greşit să începi a vorbi despre violenţa în familie de la faptul că copiii sunt pedepsiţi pentru disciplinare. Aceste două fenomene nu pot fi puse pe acelaşi cîntar, pentru că sunt total diferite.

În proiectul pentru modificare şi completare a Codului Penal, se propune includerea unui articol nou, şi anume: Art. 153. «Lovirea şi cauzarea leziunilor corporale uşoare copiilor», prin care părinţii sunt lipsiţi de dreptul de a-şi educa proprii lor copii, riscînd pedeapsa cu închisoarea de până la un an. Iată conţinutul art. 153 al proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Codului Penal al Republicii Moldova: 

  1. Cauzarea premeditată a leziunilor corporale uşoare, maltratarea, aplicarea loviturilor si a altor acţiuni de violenţă săvârşite asupra unui copil care nu a atins vârsta de 14 ani care au provocat dureri fizice, sau o dereglare de scurta durata a sănătăţii copilului,

se pedepseşte cu o amenda de la 200 la 300 unităţi convenţionale sau cu muncă ne- remunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore, sau cu arestul de pana la 6 luni.

  1. Aceleaşi fapte săvârşite de către părinţi, de tutore sau curatore, medic curant, profesor, educator, persoană aflată în relaţii de muncă cu instituţiile de îngrijire a copiilor, ori de către orice altă persoană căreia copilul i-a fost încredinţat,

se pedepseşte cu o amendă de la 300 la 500 unităţii convenţionale sau cu închisoarea de pana la 1 an.”.

De asemenea, un alt scop al proiectului constă în obligarea profesioniştilor de a identifica preventiv asemenea cazuri, de a le raporta şi referi către serviciile competente. Recent pe site-ul www.irp.md, am găsit un articol, şi anume, «Tot mai mulţi copii sunt victime ale abuzurilor sexuale şi violenţei în familie — studiu», unde sunt prezentate cîteva date statistice.

«În ianuarie-mai 2009 numărul copiilor victime ale abuzurilor sexuale şi violenţei în familie a crescut cu circa 30 de persoane comparativ cu perioada similară a anului trecut. In cadrul unui sondaj de opinie, circa 25% din copii recunosc că sunt batuţi de proprii părinţi dacă nu-i ascultă şi doar 7% din părinţi au spus că îşi pălmuiesc copiii, iar circa 5% îi bat cu diverse obiecte cînd greşesc.»

Conform datelor studiului, 73% dintre persoanlele cu vîrste cuprinse între 18-20 ani consideră că pedeapsa corporală nu poate fi folosită NICICÎND, şi doar un număr mic din populaţie consideră că o palmă la timp ajută la educarea copiilor. În urma acestui sondaj, putem spune că valorile moral-spirituale, care trebuie să fie la baza unei ţări creştine, sunt răsturnate. Dacă 10-20 ani în urmă copiii aveau respect faţă de părinţi şi faţă de profesori, astăzi datorită acestor legi privind protecţia copilului, s-a pierdut valoarea bunului simţ, respectul şi ascultarea faţă de părinţi. Dacă atunci funcţiona bine pedepsirea copiilor, poate funcţiona şi astăzi.

În concluzie aş îndemna societatea noastră ca să ia măsurile necesare pentru ca acest proiect de lege să nu fie acceptat în Parlament. Dar pentru aceasta îndemn mai întîi să ne rugăm pentru oameni integri, cu frică de Dumnezeu, în conducerea ţării noastre care va dori binele ei, şi va vedea pericolul unor asemenea proiecte de lege.

Anunțuri

Entry filed under: Social.

Nu este un model pentru tineri Cine sunt prietenii Moldovei ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Iunie 2009
L M M M V S D
« Mai   Iul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 203,148 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: