Am ajuns aici şi din cauza lor

August 2, 2009 at 8:18 pm Lasă un comentariu

Când în Europa comunismul este deja istorie, în Republica Moldova 44 la suta din populaţie mai are încredere în această doctrină conform alegerilor abia încheiate. Poate nu am fi ajuns aici dacă in istoria politică Moldovei, primii conducători ai ţării ar fi avut mai mult discernământ.Din păcate politicienii noştri nu sunt înzestraţi cu harul de a privi lucrurile departe, ci se limitează de cele mai multe ori la ambiţii înguste şi cu efect imediat. Aşa sa întâmplat şi cu reapariţia partidului care ne conduce deja de aproape un deceniu, deşi actualul partid de guvernământ se află în structurile puterii încă din 1995 cu un bagaj de 43 mandate de primar şi 154 de consilieri locali înclusiv în municipiul Chişinău. Paradoxul democraţiei este că toţi au drepturi, înclusiv cei care au susţinut un regim de pe urma căruia au suferit milioane de oameni. În urma unui asemenea paradox a apărut şi Partidul Comunist din Moldova. În august 1991 acest partid a fost scos în afara legii după ce ţara noastră şi-a proclamat independenţa, ca ulterior sub presiunile Federaţiei Ruse, după doar doi ani Parlamentul în urma unei decizii pe 7 septembrie 1993 pune în legalitate acest partid. Este interesant faptul că cel mai vehement opozant al aceste decizii a fost anume Partidul Popular Creştin Democrat, care a condamnat această decizie, argumentând-o drept «o gravă cedare în faţa forţelor antidemocratice şi proimperiale». Preşedintele Moldovei la acea vreme, Mircea Snegur repede a uitat ce au făcut comuniştii în timpul cât au condus Uniunea Sovietică şi a pus în legalitate paridul comunist. O dată puşi în legalitate, comuniştii moldoveni ajutaţi frenetic şi de preşedintele parlamentului al acelei vremi, Petru Lucinschi, dar şi de instabilitatea şi maturitatea politică şi-au început masiv reorganizarea pe întreg teritoriu ţării, câştigând teren. La data de 22 octombrie 1993 a avut loc o conferinţă pentru reînfiinţarea acestui partid în Moldova. Printre liderii acestuia se află bine cunoscuţii, Victor Stepaniuc, Vladmir Voroni şi Eugenia Ostapciuc, ca în ajunul zilei de naştere a lui Lenin, să fie înregistrat oficial partidul comuniştilor moldoveni. Aceşti lideri şi-au propus să urmeze întocmai ideologia partidului comunist sovietic, şi oare se merită să ne punem întrebarea dacă comuniştii s-au schimbat sau nu?

Fiind un partid cu drepturi depline la alegerile locale comuniştii să acumuleze tot mai mult capital politic, ca doar peste trei ani, la alegerile parlamentare, să acceadă în organul legislativ cu 40 de mandate. Evident luptele politice şi de interese interminabile între cei care îşi spuneau democraţi au contribuit la succesul comuniştilor, ai cărei accesiune avea să cunoască apogeul peste doar câţiva ani. Comuniştii au ajuns la putere fără îndoială şi cu ajutorul Frontului Popular Creştin Democrat. Anume în urma colaborării din perioada 1998-2001 dintre aceste două partide cade guvernul condus de Ion Sturza, şi Republica Moldova trece la forma de guvernământ parlamentară din republică semiprezidenţială. În urma acestei decizii s-au organizat alegeri anticipate unde comuniştii au obşinut cel mai mare scor electoral şi au stabilit un record intrând în parlament cu 71 de deputaţi. Iar soarta în următorii patru ani era clar în mâinile cui va fi, pentru că cei 30 de deputaţi ai opoziţiei făceau doar figuraţie la deciziile luate de comunişti, chiar dacă au fost organizate poate cele mai ample proteste anticomunite din istoria contemporană a Moldovei. O astfel de majoritate le-au permis comuniştilor să modifice Constituţia şi să desemneze şeful statului. Un şef al statului care îl avem şi peste nouă ani.

Regimul comunist a reuşit să se menţină la putere şi peste patru ani, când la alegerile parlamentare din 2005, echipa lui Vladimir Voronin a acumulat 56 de mandate. Evident pentru a fi reales, Voronin avea nevoie patru voturi ale opoziţiei. Astfel cu suportul Partidului Creştin Democrat din Moldova (Iurie Roşca ), Partidului Democrat (Dumitru Diacov), şi Partidului Social Liberal (Oleg Serebrean), liderul partidului comunist este reales conscutiv preşedinte. Ce a urmat însă ştim cu toţi. S-au început mai mult ca oricând persecuţiile împotriva celor de orientare neocomunistă, şi cu toţi am văzut încă o dată faţa reală a acestui partid, care repet, şi-a propus să urmeze ideologia predecesorului său sovietic. În această periodă comuniştii au avut un parteneriat puternic cu fracţiunea creştin-democrată care pe timpuri se opunea vehement regimului Voronin. În preajma alegerilor din 2009 comuniştii încep o dezinformare fără precedent în istoria Moldovei, fiind ajutaţi şi de partenerii lor, ponegresc sub pretextul «apărării statalităţii» toţi concurenţii electorali. Deşi au câştigat alegerile din 5 aprilie 2009, opoziţia a reuşit o victorie morală prvocând alegeri anticipate în urma masivelor fraude comise de comunişti. Ca la data de 29 iulie acest partid să coboare «doar» la 48 de mandate, ceea ce presupune că în eventuala unei colaborări între partidele democratice, pentru prima dată în ultimii 10 ani,comuniştii vor fi în opoziţie. Dacă sunt ei gata pentru aceasta vom vedea în viitorul apropiat.

În concluzie aş dori să reamintesc că acest partid a ajuns la putere cu ajutorul nemijlocit al forţelor care presupus democratice, dar care în realitate nu se pot debarasa de interesele lor înguste. Ceea ce s-a întâmplat în perioada 5-7 aprilie ar trebuie să fie pe conştiinţa primilor preşedinţi ai Moldovei, şi pe conştiinţa unor preşedinţi de partide care au colaborat şi au susţinut acest partid de-a lungul ascensiunii sale. Chiar dacă balanţa s-a înclinat, se pare, în tabăra democraţilor ispita este mare, iar precedente avem destule. Fie ca Dumnezeu să le dea destul discernământ celor patru lideri democraţi în negocieri,pentru că Sfintele Scripturi spun «când se înmulţesc cei buni, poporul se bucură, dar când stăpâneşte cel rău, poporul geme» (Proverbe 29:2).

Anunțuri

Entry filed under: Politic.

Biserica Bunavestire vă învită Prostituatele pot fi salvate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

August 2009
L M M M V S D
« Iul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,249 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: