Scandal interconfesional în Moldova

august 17, 2009 at 6:48 am 3 comentarii

Ceea ce trebuia să fie în data de 15 august o sărbătoare a Biblie, a adus multe controverse şi dispute între cultul ortodox şi cel adventist. Dar să luăm evenimentele de la capăt. Primăria oraşului Chişinău iniţial a permis confesiunii adventiste să desfăşoare în centrul oraşului manifestarea cu genericul «Urmeasză Biblia», însă o dată cu apropierea datei acestei manifestări, mitropolitul Moldovei, Vladimir înaintează o scrisoare primaruliu general pentru a interzice orice manifestare a reprezentanţilor cultului adventist, motivând prin faptul că «93 la sută din moldoveni sunt de credinţă ortodxă» şi prin aceasta «lezează credinţa ortodoxă». Mitropolitul Moldovei cerut primarului să îi trimită pe adventişti într-un «loc izolat» numai nu în centru capitalei. Cultul adventist a mai fost acuzat de prozelitism şi că prin acest solgan ei de fapt «sfidează societatea». Atunci nu înţelem de ce într-o ţară ortodoxă, aşa cum au spus şi grupul de iniaţiativă a Bisericii Ortodoxe, Cartea Sfântă este atât de ponegrită? Poate altul este motivul aceste repulsii faţă de creştnii adventişti a acestui grup de iniţiativă? Nu vreau să mă fac avocatul cultului adventist, şi nici nu împărtăşesc doctrina adventistă, însă felul cum au procedat aceşti oameni care îşi zic «ortodocşi» este departe de a fi compatibil cu numele care îl poartă. Ba mai mult unul din membrii grupului de iniţiativă a Biserici Ortodoxe a afirmat că «lozinca urmează Biblia este sfidătoare pentru un popor creştin». Atunci cum se explică că tocmai Biblia este punctul care îi uneşte pe creştini, sa uar trebuie să îi unească, dar nici de cum un elemnt sfidător sau dispersabil între creştini. Dacă poporul nostru este «ortodox din talpă» aşa cum a reiterat un alt membru al acestui grup, cum se explică că tocmai Moldova a adopatat legi care contravin credinţei ortodoxe, şi aici mă refer la legea care încurajează avortul, legi care încurajează desfrâul. Ba mai mult Ghenadie Valuţă reprezentantul organizaţiei «Pro Ortodoxia» a mers mai departe afirmând că adventiştii prin acţiunile lor «strică credinţa neamului nostru».

Preşedintele Uniunii Adventiste din Moldova, Andrei Moldovan a ţinut să respingă învinuirle aduse şi a afirmat că Piaţa Marii Adunări Generale din Chişinău aparţine tutor, şi că prin acţiunea «Urmeză Biblia » a dorit să încurajeze poporul moldovean, care îşi zic creştini să citească Biblia şă să o studieze. Deasemenea Moldovan s-a mai întrebat de ce «manifestările prilejuite de sărbătoarea vinului şi alte concerte nu sfidează societate, dar îndemnul de a studia Biblia este o sfidare?» Preşedintele cultului adventist a opinat că prin această acţiunie nu nici de cum nu s-a intenţionat să «ponegrească oricare altă credinţă», iar prin faptele celor ce îşi zic ortodocşi s-a ponegrit de fapt Sfânta Scriptură, a mai afirmat Moldovanu. Iar juristul Bisericii Adventiste din Moldova, Mihai Miron, a declarat că examinează posibilitatea de a acţiona la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Mitropolia Moldovei pentru piedicile puse. În opinia lui Miron, acţiunea Mitropoliei din centrul Chişinăului s-a desfăşurat ilegal

Până la urmă cultul adventist pentru a nu admite conflicte a decis să îşi desfăşoare sărbătoarea în curtea clădiri Uniunii Bisericilor Adventiste, unde după afirmaţia martorilor nu s-a făcut prozelitism , ci au motivat oamenii să studieze Biblia. Este interesant faptul că această dispută a fost vehemnt comentată pe diferite pagini de internet, unde cei mai mult s-au aratat surprinşi de acţiunea Bisericii Ortodoxe , care are drept scop să îl slăvească drept pe Dumnezeu, dar să nu aducă ură şi dispreţ în societate. Nici o naţiunie sau confesiune nu are dreptul să deţină monopolul asupra Cuvântului lui Dumnezeu, care este pentru toţi în egală măsură. Mai mulţi oameni au condamnat acţiunile grupului de acţiunie ortodox, calificându-le ca «încălcarea drepturilor omului la libera exprimare», sau «lipsite de bun simţ». Biblia spune la Evanghelia după Ioan 13:34-35 «Vă dau o poruncă nouă, să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi unii pe alţii.Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii»

Scandalul interconfesional dintre Biserica Adventistă şi Mitropolia Moldovei a izbucnit în urmă cu o săptămână , când adventiştii au anunţat că vor organiza un concert, care face parte din programul internaţional «Umrează Biblia».

Reclame

Entry filed under: Politic.

Despre cel de al V-lea congres al familiilor din Amsterdam Atitudinea corectă faţă de boală

3 comentarii Add your own

 • 1. PrietenIntrigat  |  august 19, 2009 la 8:40 pm

  Ma bucur foarte mult, Radu si Lenuta, de comentariile voastre. Eu sunt Crestin Adventist si am avut exact aceleasi sentimente si intrebari. Ma bucur ca in abordarea acestui subiect ati trecut dincolo de perspectiva juridica sau pragmatica si ati vorbit despre iubire si fundamentele crestinismului. Cred totusi ca ortodoxia rasariteana, cu multele ei aspecte teologice si spirituale pozitive, are nevoie de o reforma profunda. In viziunea mea, biserica adventista este tocmai acea miscare de reforma care cheama lumea crestina sa urmeze Biblia pe deplin. Insa, precum biserica ortodoxa este inradacinata nu tocmai in Biblie, ci mai degraba in traditia unor parinti bisericesti, fapt admis si de catre reprezentantul Pro-ortodoxia, reactia violenta a fratilor ortodocsi este de inteles. Dar nu si de justificat. Desi la inceput am fost revoltat de violenta ortodcsilor, acuma sunt cuprins de parere de rau pentru fratii mei ortodocsi.

 • 2. sandu  |  decembrie 3, 2009 la 6:44 pm

  da reprezentanţa ortodoxă o cam sărit capra de data asta…. şî o fost tare palionna

 • 3. Radu Blendarencu  |  decembrie 3, 2009 la 8:00 pm

  De aceea cel mai bun lucru este ca oamenii sa studieze Biblia si nu o confesiune sau alta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

august 2009
L M M J V S D
« iul.   sept. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhivă

Statistica Blogului

 • 204,892 hits

RSS Moldova Creştină

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: