Limba română, trecut, prezent şi viitor

august 31, 2009 at 8:18 am Un comentariu

Săptămâna trecută întreaga societate a fost buimăcită de evenimentele politice din societate, care au lăsat în umbră alte mari probleme cu care se confruntă societatea. Una din ele ar fi identitatea limbii pe care o vorbim in ţara noastră.  Din  anul când  în Moldova s-a instaurat guvernarea comunistă, mai multe aspecte ale vieţii social politice s-au schimbat considerabil. Multe din sărbătorile naţionale incomode guvernării comuniste au fost date destul de subtil uitării. Aşa s-a întâmplat şi cu limba româna care vor unii sau nu, dar se vorbeşte în spaţiul dintre Nistru şi Prut. Unii guvernanţi au făcut tot posibilul ca limba română, să fie folosită drept o armă pentru a dezbina societatea, dar nu pentru a a o uni. Au încercat-o să o numească în diferite feluri „moldovenească”, „de stat”, numai nu aşa cum este ea, simplu şi adevărată. Dacă  e să facem o călătorie în trecut vom vedea că până şi cei mai mari oameni de cultură ai vremurilor au recunoscut că ceea ce vorbeşte populaţia din Basarabia este absolut identic cu ceea ce vorbesc „valahii şi transilvănenii”. Marele cronicar Grigorie Ureche în „Litopiseţul Ţării Moldovei” întăreşte adevărul precum că  limba română este identică în întreg arealul românesc. Acelaşi lucru l-au afirmat  Dimitrie Cantemir  în lucrarea Discriptio Moldavie  sau Miron Costin în scrierea sa  „Din neamul Moldovenilor”. Acest lucru s-a întâmplat până în anul 1818, însă după acest an o dată cu ocupaţia ţaristă a Basarabiei limba română în acest spaţiu a avut de suferit din cauza influenţii limbei ruse.Deşi majoritatea populaţiei, peste 95 la suta au declarat că vorbesc limba română, toate actele oficiale au început a fi scrise în rusă, ca în anul 1866 autorităţile impreiale ruseşti au interzis studierea acestei limbi în şcoli.  sub pretextul că  „elevii cunosc această limbă  practic, şi că învăţarea ei, urmăreşte alte scopuri.”   Se pare că, acest pretext a mai fost folosit şi în zilele noastre de guvernarea comunistă, care după cum vedem, nu şi-a schimbat tacticile nici după mai mult de un secol.  Limba română a încetat definitiv să fie studiată în şcolile din Basarabia, în urma ucazului  ţarului din 1871.

Secolul 20 s-a început cu mari conflicte lingvistice în acestă gubernie, în care redepşteptarea conştiinţei naţionale s-a manifestat prin apariţia mai multor ziare de limbă română. Printre ele se numărau „Basarabia”, „Glasul Basarbiei”, „Moldovanul” sau „Luminătorul”. Acest lucru nu a plăcut oficialităţilor ruse , care au pregătit un plan pentru a da o altă denumire limbii vorbite de oamenii din Basarabia.

Acest plan le-a reuşit în 1924, când autorităţile sovietice comuniste formează RSSA Moldovenească, şi proclamă limba vorbită de locuitori drept molodvenească bazată pe alfabetul  chirilic, şi asta doar pentru a da regiunii o identitate separată de cea română. În anul când sovieticii pun din nou stăpânire pe Basarabia acest plan îl aplică pe întreg teritoriul ţării, iar consecinţele le avem până în prezent. În tot timpul  Uniunii Sovietice, idiologii comunişti moldoveni au încercat să nege vehement prin diferite teorii că limba română este total diferită de cea „moldovenească”.

Abia în anul 1991 după proclamarea independenţii limba română a fost proclamată limbă oficială, însă în noua  constituţia din 1994, autorităţile agrariene au decis să se întoarcă la noua denumire sovietică de limbă moldovenească. Peste doi ani preşedintele Moldovei de atunci, Mircea Snegur a încercat să schimbe numele limbii oficiale în română însă Parlamentul a respins această încercare sub pretextul că ar încuraja expansionismul românesc. Trebuie de amintit că pentru pentru promovarea limbrii române în Moldova s-au luptat decisiv marii scriitori, Grigorie Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Spiridon Vanghelie sau Mihai Cimpoi.

Este trist astăzi să auzim cocetăţenii noştri că posedă o limbă cu adevărat stâlcită, şi acest lucru se întâmplă şi din cauza primelor persoane politice din stat, care dacă să stai să îi asculţi atunci nu înţelegi clar ce limbă vorbesc ei, şi nici nu acordă acestei probleme nici o importanţă. Ba mai mult, îşi bat joc prin declaraţii de limba pentru care au luptat strămoşii noştri. Poate noua guvernare va acorda o mai mare atenţie acestui capitol, şi limba acestui popor să fie cu adevărat promovată corect peste tot. Din păcate realitate este încă crudă, iar limba română este încă destul de marginalizată. Un mare gânditor spunea că „limba este naţionalitate”, şi slăvit să fie Dumnezeu că azi  putem  liber vorbi  în limba  pentru care au suferit multe generaţii în trecut şi pentru care s-a vărsat mult sânge. Şi pe paginile Sfintelor Scripturi ni se spune cum să vorbim şi anume „să vorbim între noi cu psalmi şi cântări de laudă” (Efeseni 5:19)

Reclame

Entry filed under: Politic.

Despre bani şi relaţii Atitudinea faţă de aproapele tău

Un comentariu Add your own

  • 1. Alexei Tentiuc  |  august 31, 2009 la 11:20 am

    Trist dar adevarat… Ne rugam ca lucrurile sa ia o intorsatura spre bine in viitorul apropiat.
    Foarte bun articol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

august 2009
L M M J V S D
« iul.   sept. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,910 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: