Guvernele care au marcat istoria Moldovei

Septembrie 28, 2009 at 7:30 am Lasă un comentariu

De-a lungul istoriei independenţiei Republicii Moldova, am avut parte de opt prim-minştri care au marcat într-un fel sau altul destinul ţării. Săptămâna trecută a fost insituit cel de-al noulea premier. Pentru prima dată  în Moldova independentă am avut un guvern condus de Valeriu Muravschi. Principala problemă cu care s-a confruntat acesta a fost conflictul armat de pe Nistru, iar Muravschi a îndemnat populaţia din stânga Nistrului să se supună autorităţilor legale de la Chişinău. După doar un an de guvernare în urma convenţiei „Elţin-Snegur”, guvernul Muravschi este înlocuit cu cel condus de Andrei Sangheli. Atât autorităţile ruseşti cât şi cele moldoveneşti au dorit ca prin această schimbare să avem un guvern de conciliere. Însă această conciliere nu a mai venit, iar consecinţele le avem până în ziua de azi. Şeful Guvernului în perioada 1992-1997, Andrei Sangheli, s-a remarcat printr-o luptă intensă în cadrul partidului din care făcea parte PDAM (Partidul Democrat Agrar din Moldova) şi tot Sangheli a început lupta declarativă la adresa României, pe care a acuzat-o că nu a dat „gratis Moldovei nici un creion”. Demisia Guvernului Sangheli s-a produs sub fonul scindării în rândul partidului său. Mai mulţi deputaţi, în frunte cu Dumitru Diacov au părăsit Partidul Agrar şi au format o nouă mişcare politică.

Guvernul condus de Andrei Sangheli a fost urmat de cel condus de economistul Ion Ciubuc. Acesta a fost prim-ministrul în două guverne succesive. A rămas în istorie ca primul guvern instalat de Coaliţia de centru dreapta – Alianţa pentru Democraţie şi Reforme. După ce  şi-a dat  demisia în mod surprinzător guvernul Ciubuc, interimatul a fost deţinut de primarul general de atunci al Chişinăului, Serafim Urecheanu, care a fost propus la această funcţie de preşedintele Petru Lucinschi. Însă neavând susţinere parlamentară, Urecheanu a deţinut funcţia de premier doar două săptămâni (5 -17 februarie 1999), în care nu s-a remarcat în mod deosebit. La 19 februarie 1999 omul de afaceri şi ministrul economiei în guvernul Ciubuc, Ion Sturza, este propus la funcţia de premier de către acelaşi preşedinte Petru Lucinschi. Guvernul condus de Sturza s-a bucurat de cea mai bună apreciere de până atunci peste hotarele ţării. Tot în timpul guvernării conduse de Ion Sturza, Moldova a trecut printr-o cumplită criză energetică şi prin nemulţumirea bulgarilor în raionul Taraclia de a-şi forma un judeţ aparte în baza vechiului raion Taraclia. Aceste revendicări au fost satisfăcute prin votul deputaţilor comunişti şi cel al creştin-democraţilor. Nici un an nu a durat şi acest guvern căci noua coaliţie parlamentară compusă din comunişti, ppcd-işti şi al independenţilor desprinşi din partidele de centru dreapta votează cu 58 de voturi pentru demiterea Guvernului Sturza. Culmea este că această demitere a fost susţinută şi de preşedintele de atunci al ţării. Noua majoritate parlamentară acordă cu această ocazie vot de încredere noului guvern condus de Dumitru Braghiş, astfel s-au evitat alegerile parlamentare anticipate.

La data de 21 decembrie 1999 Dumitru Braghiş cel de al şaselea prim-minstru al Moldovei, funcţie pe care a deţinut-o aproape doi ani. Acest premier s-a manifestat printr-o secretomanie ieşită din comun în problemele energeticii. Iar rodul politicii sale a fost aspru criticat atât de presa din ţară cât şi cea de peste hotare. O dată cu venirea comuniştilor la putere Moldova a avut parte de cel mai longeviv premier în activitate. Este vorba de Vasile Tarlev , care în opinia analiştilor politici a fost un personaj inofensiv pentru polticile implimentate de Vladimir Voronin. Guvernul condus de Tarlev a întreprins o serie de acţiuni care au încercat să ridice nivelul de patriotism în rândul populaţiei. Să amintim doar de cererea dânsului ca fiecare edificiu să aibă steagul ţării amplasat la intrare sau ca al treilea copil dintr-o familie să fie „al ţării”. Programul de guvernare a lui Tarlev se axa pe trei obiective majore şi anume soluţionarea conflictului transnistrean, reducerea sărăciei şi combaterea corupţiei. Deşi s-a axat pe aceste obiective, rezultatele au întârziat să apară. În timpul şedinţei Guvernului din data de 19 martie 2008 la care a participat şi preşedintele Vladimir Voroni, Vasile Tarlev  şi-a prezentat demisia din funcţia de premier pentru a permite schimbarea guvernului. Locul lui Tarlev a fost ocupat de prima femeie premier în Moldova, Zinaida Greceanâi.  Guvernul condus de premierul Greceanîi nu s-a deosebit de loc de cel condus de Tarlev, ba mai mult nu întreprins nimic pentru a stopa criza economică. Această guvernare a avut rolul clar de a pregăti alegerile parlamentare din 2009 şi astfel problemele economice au fost lăsate în umbră.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie Partidul Comuniştilor a pierdut majoritatea parlamentară ceea ce a permis noii Alianţe Pentru Integrarea Europeană să aleagă Guvernul. Astfel candidatul alianţei la această funcţie, Vlad Filat, a fost instituit în această funcţie. Astfel noul premier este cel de al noulea premier al Moldovei de la declararea independenţei. Dacă primul pim-ministru, Valeriu Muravschi, a afirmat că la început nu au fost destul de maturi în funcţiile lor, acum noua clasă politică este suficient de matură pentru a redresa situaţia din ţară. Noului Guvern nu îi va fi uşor având în vedere că au parte de o opoziţie care îi va marca strâns şi că moştenirea comunistă lăsată necesită mari reforme. Fie ca noua guvernare să înceapă reformele, necătând la faţa omului sau la interesele de grup, dar la nevoile primordiale ale întregii societăţi. Şi toate acţiunile noii guvernări să fie luate cu frică de Domnul care este de fapt şcoala înţelepciunii.

Reclame

Entry filed under: Politic.

Un tânăr ce a mers împotriva societăţii şi a culturii vremii Tribut Învăţătorului drag

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Septembrie 2009
L M M M V S D
« Aug   Oct »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 203,211 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: