Un summit care nu a răspuns nevoilor noastre

octombrie 12, 2009 at 10:33 pm Lasă un comentariu

Săptămâna trecută Chişinăul a organizat summitul Comunităţii Statelor Independete. Cu mai puţin fast decât anii trecuţi, întâlnirea de anul acesta a demonstrat că marele beneficiar al structurii date este Federaţia Rusă. Încă nici o ţară din cele 11 încă membre ale CSI nu a afirmat că nivelul de trai s-ar fi îmbunătăţit fiind membră a acestei structuri. Ba mai mult, tot mai mulţi politicieni şi analişti au declarat că în prezent CSI înseamnă Federaţia Rusă. Dacă ar fi fost altfel am fi găsit aici şi ţările Baltice, dar şi Georgia care în condiţii controverse a intrat şi în aceleaşi condiţii s-a retras din CSI. În prezent, analiştii politici de la noi consideră că ieşirea din CSI este inoportună şi doar apropierea de Uniunea Europeană ar face ca Moldova să iasă fără scandal din plasa Moscovei. În prezent nouă guvernare acţionează foarte bine şi cu mult tact în relaţia cu Federaţia Rusă. Şi acest summit a demonstrat acest lucru. Cu Moscova trebuie să vorbeşti în limbajul lor, ceea ce cu succes a reuşit până acum să facă noua guvernare. Dacă tot este o structură internaţională, atunci fiecare membru are drepturi egale, însă ştiind aspiraţiile imperialiste ale Federaţiei Ruse, de drepturi egale se bucură doar ea, pe când alte ţări fiind ameninţate şi şantajate prin instrumente economice. Dacă ne-am fi bucurat de drepturi egale, probabil că problema prezenţei militare a Rusiei pe teritoriu transnistrean s-a fi rezolvat. Dar aşa interesele geopolitice sunt prea mari ca Federaţia Rusă să privească cu ochi buni intenţia Moldovei de a abandona rândurile CSI, chiar dacă unele organizaţii non-guvernamentale de la Chişinău au cerut acest lucru. Înţeleg noua guvernare în relaţia lor cu autorităţile de la Moscova. Cu siguranţă că s-au gândit la miile de moldoveni care lucrează în multe oraşe din Federaţia Rusă care profită şi de faptul că suntem membri ai Comunităţii Statelor Independente şi circulă liber şi fără vize, astfel având posibilitatea să muncească şi să îşi întreţină financiar familiile lăsate acasă.
Acest punct a fost atins şi de Ministrul Afacerilor Externe al Moldovei, Iurie Leancă, care a afrimat:„ în CSI, Moldova participă numai la demensiunea economică nu şi la cea politico-militară”. Această opinie a fost împărtăşită şi de preşedintele interimar, care a mai adăugat însă: „dacă CSI va fi o piedică pentru integrarea europeana a Moldovei, atunci cetăţenii vor alege structurile europene”. Summit-ul a trecut, dar pentru ţara noastră rezultate notorii nu a avut loc. Lucru interesant este faptul că deşi pe agenda acestei reuniuni erau cuprinse 16 puncte, nici nu s-a discutat despre problema transnistreană, deşi rolul CSI este să rezolve anume probleme de acest gen, mai mult chiar Medvedev i-ar fi declarat lui Ghimpu în întrevederea avută, că retragearea armatei ruseşti de pe teritoriul transnistrean, mai nou, nu ţine de Rusia, ci „doar de liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov”. Lucru dat evident încă o dată ne demonstrează cine de fapt conduce comunitatea. Unicul lucru pozitiv în opinia preşedintelui interimar au fost întrevederile avute cu preşedinţii Ucrainei şi Belarus în urma cărora pieţile dintre aceste ţări ar urma să ia o întorsătură mai bună pentru întreprinzătorii autohtoni.
Fie ca actuala guvernare să dea dovadă de multă maturitate în relaţia cu Federaţa Rusă şi să înveţe din greşelile fostei conduceri, care în 2005 a declarat una, dar a făcut altceva, astfel ca şi Moscova să se socoată cu autorităţile de la Chişinău şi să vadă în Moldova o ţară care poate de sine stătător să îşi aleagă destinul şi calea pe care o va urma. Biblia spune că „nu mărimea oştirii scapă pe împărat” şi că este „ferice de poporul, al cărui Dumnezeu este Domnul” Psalmul 33:12.  Acum Moldova este impusă să aleagă între CSI şi UE, dar cea mai bună soluţie este să alerge la Dumnezeu, şi transformările vor fi cu mult mai semnificative şi benefice pentru noi şi viitorul nostru

Reclame

Entry filed under: Politic.

Gândul zile De ce de hram sunt uitaţi oamenii de cinste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

octombrie 2009
L M M J V S D
« sept.   nov. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,892 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: