Sănătatea reproductivă şi planificarea familiei

octombrie 28, 2009 at 11:06 am Lăsați un comentariu

sterilitateActualmente, în Republica Moldova sănătatea reproducerii atât feminine, cât şi masculine, în comparaţie cu multe ţări europene, se confruntă cu multe probleme.

Un impact negativ asupra întregii populaţii şi îndeosebi asupra viitoarei generaţii, au avut şi continuă să aibă, situaţia socioeconomică, nivelul scăzut de trai, revoluţia sexuală care s-a declanşat în a doua jumătate a secolului XX, schimbările în modelul de comportament al persoanelor în particular şi în sînul familiei în general, cît şi numărul enorm de mare a avorturilor, ceea ce afectează o familie în mod direct de sterilitate. Conform datelor Centrului Ştiinţifico-Practic Sănătate Publică şi Management Sanitar, numărul avorturilor a scăzut semnificativ de la 37 mii în anul 1997 la 14 mii în 2008. Dacă în anul 1997 la 100 de nou-născuţi se înregistrau 75,2 avorturi, atunci în 2008 acest indicator a scăzut la 36,2 avorturi la 100 de nou-născuţi.

Cifra avorturilor nu reflectă însă numărul real de întreruperi ale sarcinilor din cauza că multe din ele nu se înregistrează şi că un număr mare de femei cu vârsta reproductivă sunt plecate peste hotarele ţării. Desemenea şi infecţiile cu transmitere sexuală a atins cote îngrijorătoare, creşte pe an ce trece numărul cuplurilor sterile. Pe parcursul ultimilor 10 ani, sterilitatea a crescut de 2 ori, atingînd cifra de 16% din numărul total de cupluri reproductive. Asta înseamnă că fiecare a 16 familie este sterilă, adică nu poate avea copii. Dacă aceste cifre sunt în creştere, ce vom avea peste încă peste 10 ani? Groaznic!.

Ce trebuie de întreprins?

1. Educarea tinerilor de a se păstra virgini pînă la căsătorie, ceea ce va evita bolile cu transmitere sexuală, şi va reduce numărul de avorturi.

2. Să se asigure înregistrarea reală în toate instituţiile medicale a tuturor cazurilor de îmbolnăvire cu boli de transmitere sexuală şi numărul avorturilor.

3. Susţinerea din partea Guvernului Republicii Moldova prin elaborarea diferitor programe.

4. Ilegalizarea avortului, adică scoaterea avortului în afara legii. Cum să se reducă numărul de avorturi, dacă este permis de lege?

Entry filed under: Medicină, Social. Tags: .

Pe cine te bizui tu? Gândul zile

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

octombrie 2009
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Sep   Noi »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 168,522 hits

RSS Moldova Creştină

  • De ce beneficii vei avea parte dacă vii la sesiunea a III-a pentru liderii în lucrarea cu copiii?
      În perioada 02-14 martie, în cadrul Institutului de Studiu Biblic Inductiv se vor desfășura concomitent 3 sesiuni, una din ele ține de facultatea Lucrul cu copiii. Vreau să prezint mai jos câteva din beneficiile participării la această sesiune: Vei  învăța specificul lucrului cu adolescenții. Vei învăța  cât de importantă este zidirea relațiilor cu părinți […]
  • De ce scade atracția fizică dintre soți cu trecerea timpului?
    Întrebare:  Reciteam articolele legate de scopul relației sexuale în cuplu și doresc să vă întreb de ce credeți că atracția dintre soți scade de regulă sau în multe cazuri o dată cu trecerea timpului? De unde vine această atracție? Doar din dragostea fizică efemeră din tinerețe sau de la începutul relației de căsătorie, sau tot de la Cel de sus prin credință […]
  • ANUNȚ! Se vor desfășura sesiuni în cadrul Institutului Biblic ”Precept Ministries Moldova”
    În perioada 2-14 martie 2015 se vor desfășura 3 sesiuni în cadrul Institutului Biblic Inductiv ”Precept Ministries Moldova”. Sesiunile se vor desfășura la biserica ”Isus Salvatorul”, str. Sf.Ilie 41 din Chișinău. Sesiunea Homiletica este a IV-a sesiune din cadrul Institutului, unde se va studia Epistola apostolului Iacov și se va concentra asupra principiilo […]

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 30 other followers

%d bloggers like this: