Sănătatea reproductivă şi planificarea familiei

octombrie 28, 2009 at 11:06 am Lasă un comentariu

sterilitateActualmente, în Republica Moldova sănătatea reproducerii atât feminine, cât şi masculine, în comparaţie cu multe ţări europene, se confruntă cu multe probleme.

Un impact negativ asupra întregii populaţii şi îndeosebi asupra viitoarei generaţii, au avut şi continuă să aibă, situaţia socioeconomică, nivelul scăzut de trai, revoluţia sexuală care s-a declanşat în a doua jumătate a secolului XX, schimbările în modelul de comportament al persoanelor în particular şi în sînul familiei în general, cît şi numărul enorm de mare a avorturilor, ceea ce afectează o familie în mod direct de sterilitate. Conform datelor Centrului Ştiinţifico-Practic Sănătate Publică şi Management Sanitar, numărul avorturilor a scăzut semnificativ de la 37 mii în anul 1997 la 14 mii în 2008. Dacă în anul 1997 la 100 de nou-născuţi se înregistrau 75,2 avorturi, atunci în 2008 acest indicator a scăzut la 36,2 avorturi la 100 de nou-născuţi.

Cifra avorturilor nu reflectă însă numărul real de întreruperi ale sarcinilor din cauza că multe din ele nu se înregistrează şi că un număr mare de femei cu vârsta reproductivă sunt plecate peste hotarele ţării. Desemenea şi infecţiile cu transmitere sexuală a atins cote îngrijorătoare, creşte pe an ce trece numărul cuplurilor sterile. Pe parcursul ultimilor 10 ani, sterilitatea a crescut de 2 ori, atingînd cifra de 16% din numărul total de cupluri reproductive. Asta înseamnă că fiecare a 16 familie este sterilă, adică nu poate avea copii. Dacă aceste cifre sunt în creştere, ce vom avea peste încă peste 10 ani? Groaznic!.

Ce trebuie de întreprins?

1. Educarea tinerilor de a se păstra virgini pînă la căsătorie, ceea ce va evita bolile cu transmitere sexuală, şi va reduce numărul de avorturi.

2. Să se asigure înregistrarea reală în toate instituţiile medicale a tuturor cazurilor de îmbolnăvire cu boli de transmitere sexuală şi numărul avorturilor.

3. Susţinerea din partea Guvernului Republicii Moldova prin elaborarea diferitor programe.

4. Ilegalizarea avortului, adică scoaterea avortului în afara legii. Cum să se reducă numărul de avorturi, dacă este permis de lege?

Entry filed under: Medicină, Social. Tags: .

Pe cine te bizui tu? Gândul zile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

octombrie 2009
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

 • 182,605 hits

RSS Moldova Creştină

 • Cum să-i creezi viziune de viitor copilului tău? (8 sfaturi)
  Întrebare: Avem patru copii și am dori să devină slujitori în Evanghelie și să-și dedice viețile lor pentru Hristos. Ce am putea să facem în calitate de părinți ca să le formăm această viziune la fiecare din ei?  Mă bucur că mi-ați adresat această întrebare, pentru că cei mai mulți părinți, chiar și creștini, nu The post Cum să-i creezi viziune de viitor cop […]
 • (VIDEO) Cât de adevărat este că sunt blestemați copiii care au fost concepuți în post?
  Sunt blestemați copiii care au fost concepuți în perioada postului? Invit pe toți cei care văd valoarea Cuvîntului lui Dumnezeu și doresc să-l transmită altora: pastorii, liderii de tineret, învățătorii de școală duminicală să participe la sesiunea Consiliere Spirituală în cadrul Institutului de Studiu Biblic Inductiv din Moldova, la care va fi predat cursul […]
 • Despre pomelnicele online și mărturisirea păcatelor pe aceeași cale
  Îmi amintesc cum un post de televiziune din Moldova a realizat un reportaj cu ceva ani în urmă și a fost pusă în discuție practica mărturisirii păcatelor pe cale online, care este oferită la site-ul nostru www.moldovacrestina.md. Printre cei care criticau această metodă de mărturisire a păcatelor au fost și mulți preoți și creștini ortodocși. Dacă vă amintiț […]

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare, probabil feed-ul s-a stricat. Încearcă mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare, probabil feed-ul s-a stricat. Încearcă mai târziu.

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 33 de alți urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: