Sănătatea reproductivă şi planificarea familiei

octombrie 28, 2009 at 11:06 am Lasă un comentariu

sterilitateActualmente, în Republica Moldova sănătatea reproducerii atât feminine, cât şi masculine, în comparaţie cu multe ţări europene, se confruntă cu multe probleme.

Un impact negativ asupra întregii populaţii şi îndeosebi asupra viitoarei generaţii, au avut şi continuă să aibă, situaţia socioeconomică, nivelul scăzut de trai, revoluţia sexuală care s-a declanşat în a doua jumătate a secolului XX, schimbările în modelul de comportament al persoanelor în particular şi în sînul familiei în general, cît şi numărul enorm de mare a avorturilor, ceea ce afectează o familie în mod direct de sterilitate. Conform datelor Centrului Ştiinţifico-Practic Sănătate Publică şi Management Sanitar, numărul avorturilor a scăzut semnificativ de la 37 mii în anul 1997 la 14 mii în 2008. Dacă în anul 1997 la 100 de nou-născuţi se înregistrau 75,2 avorturi, atunci în 2008 acest indicator a scăzut la 36,2 avorturi la 100 de nou-născuţi.

Cifra avorturilor nu reflectă însă numărul real de întreruperi ale sarcinilor din cauza că multe din ele nu se înregistrează şi că un număr mare de femei cu vârsta reproductivă sunt plecate peste hotarele ţării. Desemenea şi infecţiile cu transmitere sexuală a atins cote îngrijorătoare, creşte pe an ce trece numărul cuplurilor sterile. Pe parcursul ultimilor 10 ani, sterilitatea a crescut de 2 ori, atingînd cifra de 16% din numărul total de cupluri reproductive. Asta înseamnă că fiecare a 16 familie este sterilă, adică nu poate avea copii. Dacă aceste cifre sunt în creştere, ce vom avea peste încă peste 10 ani? Groaznic!.

Ce trebuie de întreprins?

1. Educarea tinerilor de a se păstra virgini pînă la căsătorie, ceea ce va evita bolile cu transmitere sexuală, şi va reduce numărul de avorturi.

2. Să se asigure înregistrarea reală în toate instituţiile medicale a tuturor cazurilor de îmbolnăvire cu boli de transmitere sexuală şi numărul avorturilor.

3. Susţinerea din partea Guvernului Republicii Moldova prin elaborarea diferitor programe.

4. Ilegalizarea avortului, adică scoaterea avortului în afara legii. Cum să se reducă numărul de avorturi, dacă este permis de lege?

Entry filed under: Medicină, Social. Tags: .

Pe cine te bizui tu? Gândul zile

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

octombrie 2009
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Sep   Noi »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 170,855 hits

RSS Moldova Creştină

  • "English For a New Life" îmbină reușit studierea englezei și a textului biblic | ACTUAL
    "English For a New Life" este Asociația ce activează din anul 2000. Desfășoară cursuri de studiere a limbii engleze diferit de alte școli. Manualele Asociației îmbină reușit metode eficiente de învățare a limbii engleze și mesajul biblic, atât de necesar generației moderne. Beneficiarii mărturisesc că procesul de învățare este bine organizat, trept […]
  • ”Legământul ”Dragostea Adevărată Așteaptă” m-a salvat de la prostituție” - mărturiile vin
    Proiectul ”Dragostea Adevărată Așteaptă” a fost desfășurat pentru prima dată cu vreo 6 ani în urmă. Reluat la nivel național în 2013, s-a ajuns prin acest proiect cu mesajul biblic despre virginitate la vreo 13 000 de tineri. 9864 dintre ei au semnat legămintele purității, au ales să aștepte în castitate până la căsătorie. Ne bucurăm pentru aceste decizii și […]
  • Vești de la Ajay despre situația creștinilor din Nepal după ultimul cutremur
    După ultimul cutremur de pământ din Nepal, adică după cel repetat, fratele nostru Ajay Chaudhary a pierdut și legătura de Internet și mult timp nu a putut să o restabilească. Acum am primit noutăți și ceva poze de la el și vin să împărtășesc cu toți cititorii portalului nostru ca să ne rugăm în continuare.    Casele de rugăciune ale bisericilor au fost distr […]

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 30 other followers

%d blogeri ca acesta: