Sănătatea reproductivă şi planificarea familiei

octombrie 28, 2009 at 11:06 am Lasă un comentariu

sterilitateActualmente, în Republica Moldova sănătatea reproducerii atât feminine, cât şi masculine, în comparaţie cu multe ţări europene, se confruntă cu multe probleme.

Un impact negativ asupra întregii populaţii şi îndeosebi asupra viitoarei generaţii, au avut şi continuă să aibă, situaţia socioeconomică, nivelul scăzut de trai, revoluţia sexuală care s-a declanşat în a doua jumătate a secolului XX, schimbările în modelul de comportament al persoanelor în particular şi în sînul familiei în general, cît şi numărul enorm de mare a avorturilor, ceea ce afectează o familie în mod direct de sterilitate. Conform datelor Centrului Ştiinţifico-Practic Sănătate Publică şi Management Sanitar, numărul avorturilor a scăzut semnificativ de la 37 mii în anul 1997 la 14 mii în 2008. Dacă în anul 1997 la 100 de nou-născuţi se înregistrau 75,2 avorturi, atunci în 2008 acest indicator a scăzut la 36,2 avorturi la 100 de nou-născuţi.

Cifra avorturilor nu reflectă însă numărul real de întreruperi ale sarcinilor din cauza că multe din ele nu se înregistrează şi că un număr mare de femei cu vârsta reproductivă sunt plecate peste hotarele ţării. Desemenea şi infecţiile cu transmitere sexuală a atins cote îngrijorătoare, creşte pe an ce trece numărul cuplurilor sterile. Pe parcursul ultimilor 10 ani, sterilitatea a crescut de 2 ori, atingînd cifra de 16% din numărul total de cupluri reproductive. Asta înseamnă că fiecare a 16 familie este sterilă, adică nu poate avea copii. Dacă aceste cifre sunt în creştere, ce vom avea peste încă peste 10 ani? Groaznic!.

Ce trebuie de întreprins?

1. Educarea tinerilor de a se păstra virgini pînă la căsătorie, ceea ce va evita bolile cu transmitere sexuală, şi va reduce numărul de avorturi.

2. Să se asigure înregistrarea reală în toate instituţiile medicale a tuturor cazurilor de îmbolnăvire cu boli de transmitere sexuală şi numărul avorturilor.

3. Susţinerea din partea Guvernului Republicii Moldova prin elaborarea diferitor programe.

4. Ilegalizarea avortului, adică scoaterea avortului în afara legii. Cum să se reducă numărul de avorturi, dacă este permis de lege?

Entry filed under: Medicină, Social. Tags: .

Pe cine te bizui tu? Gândul zile

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

octombrie 2009
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

 • 178,293 hits

RSS Moldova Creştină

 • Va trece Biserica prin necazul cel mare? | ADEVĂRUL DESPRE ADEVĂR
  Ce este necazul cel mare? Va trece Biserica prin necazul cel mare? Cum se raportează Biserica la necazul cel mare? La aceste întrebări veți găsi răspuns în această emisiune. […]
 • Este idolatrie să sărbătorești zilele de naștere ale poeților?
  Întrebare:   În sistemul de învățământ gimnazial, liceal, profesorii ne obligă să sărbătorim zilele de naștere ale poeților și trebuie să-i venerăm, recitindu-le poeziile. Este aceasta o idolatrie?    Prima și a doua poruncă din cele 10 spune:  „Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine. Să nu- ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor cari sînt sus […]
 • Cum să reușească pastorul să viziteze pe toți creștinii din biserică?
  Întrebare:  Recent am fost ordinat în slujba de pastor și vreau să vă adresez o întrebare. Cum este mai bine să organizez vizitele la familiile membrilor bisericii? Noi avem 40 de persoane și dacă voi vizita câte o persoană în săptămână, voi reuși doar câte o vizită pe an și mi se pare că va fi prea puțin. Puteți să scrieți ce experiență aveți în acest sens? […]

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare, probabil feed-ul s-a stricat. Încearcă mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare, probabil feed-ul s-a stricat. Încearcă mai târziu.

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 32 de alți urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: