Convorbirea la telefon – arta bunului simţ

Noiembrie 27, 2009 at 10:04 pm 1 comentariu

Astăzi  nu ne imaginăm viaţa de zi cu zi fără telefon. Însă această plăcere de a vorbi la telefon presupune o cultură în sine. De multe ori observ că sunt oameni care toată ziua o petrec vorbind la telefon, alţii dimpotrivă se limitează doar la un bip, ceea ce la fel nu e bine. Trebuie să recunoaştem că în privinţa conversaţiilor telefonice mai avem multe restanţe. Probabil ele se explică prin faptul că socialismul totalitar de jumătate de secol ne-a dezobişnuit a preţui timpul fiecăruia dintre noi. Ne-am făcut să nu mai prea ţinem de doleanţele altora.  Aşa cum am spus la început se observă câteva tendinţe, şi anume: 1.unii oamei risipesc propriu timp şi al interlocuitorului; 2. risipesc resursele financiare proprii sau ale interlocuitorului; 3. le lipsesc pe unele persoane de posibilitatea de a telefona , fiind mereu reţeaua ocupată.

Conversaţia telefonică trebuie să fie laconică şi să aibă subiecte clare. Se impune ca ele să conţină doar informaţii care necesită a fi transmise operativ. Dacă chiar şi dorim să vorbim mai mult atunci putem planifica o întâlnire, şi cele mai importante decizii se iau doar la întâlniri. Nouăzeci la sută din conversaţiile telefonice sânt sterile. În loc să vorbească concret despre ce este vorba, solicitanţii fac introduceri lungi şi dau detalii nesemnificative care nu prezintă interes, şi care risipesc timp.  Din păcate în uzul basarabean se comit frecvent greşeli care ţin de formula de prezentare utilizată în conversaţiile telefonice. De exemplu, mulţi se prezintă printr-o formulă de tipul: „vă deranjează domnul Georgescu”. În primul rând expresia vă deranjează este de prisos. Dacă  avem sentimentul că deranjăm pe cineva, nu trebuie să îl sunăm, sau trebuie să găsim o altă modalitate de aţi cere scuze. Poţi să o faci prin „îmi cer scuze, mă iertaţi”. În al doilea rând cuvântul „domnul” la propria persoană  vorbeşte despre lipsa de modestie.  Deşi pe timpul apostolului Pavel nu erau telefoane, el avea un mod foarte frumos şi înţelept de a se prezenta.

” Pavel, apostol a lui Isus Hristos, prin porunca lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, şi a Domnului Isus Hristos, nădejdea noastră” (1Timotei 1:1)

Unele persoane se prezintă într-un mod nepoliticos: alo, asta Ion.  Acest mod de exprimare e un calc condamnabil după modelul rusesc. Cele mai frecvente formule româneşti recomandabile pentru conversaţiile telefonice sânt: „la telefon Ion, aici e Ion, mă numesc Ion”.

În cazul în care nu posedăm experienţa conversării la telefon, dar avem a aborda mai multe subiecte, am putea să ne schiţăm unele notiţe pe o foaie, pe care o avem în faţa în timpul conversaţiei. Tot Sfântul Apostol Pavel spune că;

 „Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har , dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia” (Coloseni 4:6)

 

Reclame

Entry filed under: Social.

Gândul zilei Cedează Alianţa în faţa comuniştilor?

1 comentariu Add your own

  • 1. Curbet Alexandru  |  Noiembrie 28, 2009 la 8:41 am

    interesant . într-adevăr multe discuţii la telefon sunt sterile. Mai ales cele din microbusele din oraş.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Noiembrie 2009
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 203,211 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: