Cedează Alianţa în faţa comuniştilor?

noiembrie 30, 2009 at 12:46 pm Un comentariu

Întreaga săptămâna în politica noastră s-a tot vorbit despre principii. Iniţiatorul acestor principii a fost liderul democrat, şi totodată candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte, Marian Lupu. Probabil nici săptămâna acesta nu va trece acest subiect nepunctat de principalele forţe implicate în acest proces.Am urmărit iniţierea dialogului de către Marian Lupu cu fostul său partid, pentru ca aceştia să participe la procedura de vot, şi pentru ai oferi voturile necesare instalării în funcţa de şef al statului. Principiile înainte de Lupu, comuniştilor a trezit unele disensiuni în rândul Alianţei, ceea ce denotă că liderii noii alianţe  au mari rezerve faţă de aceste principii. Într-un interviu recent pentru un post de radio rusesc, Marian Lupu a recunoscut  că „actuala coaliţie paoate fi devizată în două, aripa liberală şi Partidul Democrat cu Alianţa Moldova Noastră”.

Deja se vehiculează că oferta lui Lupu a devizat coaliţia liberal-democrată iar  în acest sens PCRM  este deja gata să participe la masa negocierilor. Iar unii lideri comunişti printre care Victor Stepaniuc şi Vladmir Ţurcan găsesc rezonabilă „pachetul” oferit de Marian Lupu.  Şi de ce nu ar face-o dacă  candidatul la funcţia de preşedinte este gata să meargă peste orice principiu doar ca să ajungă şef de stat.  Şi aici mă  gânedsc la oferta propusă de Marian Lupu care  se integrează perfect în idiologia comunistă şi nu diferă cu absolut nimic de doleanţele acutalei opoziţii, ba mai mult, comuniştilor li se oferă garanţie că nu nor fi traşi la răspundere pentru ilegalităţile făcute în timpul cât au guvernat ţara. Cu tot respectul faţă de Alianţă şi de faptul că au stat tari până acum, dar să nu îi tragi pe cei care au comis fraude, doar de dragul unui post de conducere nu mi se pare cel mai normal lucru. Aceaşi atitudine am observat-o şi la premierul Vlad Filat când a ţinut să se distanţeze de includerea neutralităţii statului în oferta adresată comuniştilor.  Da, putem aici vorbi multe aspecte cum ar fi depăşirea crizei politice şi instaurarea unei stabilităţi politice.

Însă nu prea văd ce stabilitate politică  dacă PCRM va conduce Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală sau va deţine în continuare controlul asupra televiziunii publice. Nu prea îmi amintesc ca fosta putere repede să alerge la prevederile din legislaţie care stipulează că opoziţia ar putea forma majoritatea în componenţa structurilor sus menţionate.

 Acum însă candidatul Marian Lupu caută orice pârghie legală de a oferi facilităţi cât mai mari opoziţie în schimbul voturilor atât de necesare. Când analizam propunerile înainte de candidatul Alianţei la funcţia de preşedinte mi-am adus aminte de un interviu dat de Marian Lupu  pentru Radio Europa Liberă, unde afirma că „propunerile pentru comunişti vin de la mine personal”, şi  „ în cazul când voi fi ales şef de stat, voi fi direct implicat în respectarea acestor condiţii” Un lucru lăudabil să te ţii de cuvânt. Însă nu înţeleg un lucru, când actualul lider democrat activa în Partidul Comunist  dădea dovadă de o supunere faţă de conducere, acum însă, acţionează din nume propriu. Problema actualei Alianţe este că au la baza doar nişte principii care după cum vedem se înalcă foarte uşor. Dacă la partajarea funcţiilor în stat liderii celor patru partide erau nedespărţiţi, acum însă, fiecare acţionează din nume propriu. Gândindu-ma la deciza lui Marian Lupu de a acţiona singur mi-am adus aminte de proverbul din Biblie care spune că „planurile nu izbutesc când lipseşte o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulţi sfetnici”. Chiar şi aşa imi doresc ca în Moldova să fie instalată stabilitatea politică, iar premise avem. Se apropie  data de 7 decembrie când va fi cea de a doua tentativă a Parlamentului de a alege şeful statului.

 

Reclame

Entry filed under: Politic.

Convorbirea la telefon – arta bunului simţ Austria legalizează parteneriatele homosexuale

Un comentariu Add your own

  • 1. Alexei Tentiuc  |  decembrie 3, 2009 la 10:30 am

    Defapt Alianta nu-si da seama ca cedind Comunistilor in favoarea unor voturi, „in numele stabilitatii politice”, ei cedeaza poporului care i-au ales. Ce mult vor pierde daca vor accepta ca comunistii sa nu fie trasi la raspundere… Oare nu Alianta spunea tare si apasat, ca comunistii vor raspunde pentru faptele lor? Criza politica si saracie am avut totdeauna din plin in r-Moldova, dar uite lideri care sa stea tari pe pozitie si sa nu se compromita cu cel rau… mai putin. Sper ca actuala guvernare sa ramina tare pina la urma.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

noiembrie 2009
L M M J V S D
« oct.   dec. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,894 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: