Antisimetism în ajun de Crăciun

Decembrie 13, 2009 at 11:27 pm 9 comentarii

Am urmărit cu mare regret cum un grup  de enoriaşi ai cultului ortodox au profanat un simbol religios evreiesc. Cei circa 100 de persoane au dărâmat menora instalată vineri de reprezentanţii comunităţii evreieşti din Republica Moldova, cu ocazia celor opt zile de Hanuka , o sărbătoare a luminii în cultura mozaică. Persoanele prezente la profanarea acestui simbol împreună cu enoriaşii au scandat lozinci antisemite, declarând că acţiunea evreilor este un atac direct la adresa ortodoxiei, şi că Moldova este de aproape „2000 de ani ţară  ortodoxă”, jignind astfel poporul evreu. Iar declaraţii de genul că „Ştefan cel Mare a apărat Moldova de tot soiul de jidovi”  sunt nechibzuite şi false. Dacă e să facem o simplă încursiune în istorie, vom vedea că marele domnitor nu a luptat cu evreii, ci a apărat statalitatea noastră de turci, polonezi şi tătari. Mai marele meu regret este că acei oameni care au întreprins aceste acţiuni au mers total împotriva Sfintelor Scripturi, uitând că Domnul Isus în Biblia care a venit prin evrei, „să ne iubim aproapele nostru ca pe noi înşine”.  Să nu uităm că evreii sunt poporul lui Dumnezeu, iar noi nu avem efectiv dreptul să acţionăm în asemenea fel. Pentru că ei au avut foarte mult de suferit de-a lungul istoriei.

După aceste evenimente imaginea Moldovei  peste hotare va avea aspru de suferit, pentru că este inadmisibil ca într-o ţară, care îşi zice creştină, să faci astfel de acţiuni. Atunci apare întrebarea, cu ce suntem noi mai buni decît naziştii care au ucis şi  i-au umilit pe evrei, dacă într-o zi de duminică acţionăm astfel? Or avea şi evrei păcatele lor dar instigarea la ură rasială şi religioasă nu ne face de loc faţă. Cum nu ar părea straniu , dar organizatorii acestei acţiuni sunt aceeaşi care au stopat în forţă intenţia cultului adventist din Moldova de a organiza în Piaţa Marii Adunări Naţionale  sărbătoarea Bibliei. Deşi nici acea acţiunie şi nici cea de duminică dimineaţa nu au fost autorizate nimeni nu a tras la răspundere persoanele date.  De data aceasta însă reacţiile autorităţilor nu au întârziat să apară, care unanim au condamnat vandalismul de care au dat dovadă reprezentanţii Mitropoliei Moldovei. Ministru Justiţiei, Alexandru Tanase a declarat că „nu va tolera astfel de acţiuni”, iar primarul general al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi-a exprimat regretul faţă de acest incident.  Directorul general al Congresului Evreiesc, Ilia Şaţ a caracterizat manifestarea enoriaşilor drept „sălbăticie şi barbarism” şi că  oamenii care au distrus candelabru  „au interese distructive în societate”

Dacă ne tot apărăm credinţa de ce nu luptăm cu imoralitatea sau cu legi care distrug instituţia familiei, dar lovim în acei , de la care putem cere ajutor?  Oare prin asemenea acţiuni, nu vom îndepărta oamenii de biserică? Mă tem că da, pentru că slujitorii bisericii sunt chemaţi să propăvăduiască Împărăţia lui Dumnezeu, dar să nu lupte cu confesiunile care au acelaşi drept pe care îl are şi cultul ortodox.

Reclame

Entry filed under: Politic.

Prietenul adevărat Pocăinţa a doi membri marcanţi ai Partidului Comunist

9 comentarii Add your own

 • 1. Ion Tcaci  |  Decembrie 14, 2009 la 12:51 am

  se scrie antisemitism nu atisemitism

 • 2. Radu Blendarencu  |  Decembrie 14, 2009 la 8:01 am

  Multumesc Ioane
  A fost o scaparea din partea mea

 • 3. Stefan cel Mare si Sfint  |  Decembrie 14, 2009 la 10:16 am

  Tu ma jido masonule, de ce ne viri pe ghit religia ta.Vau dat in oras un locusor pentru monument, aveti sinagoge, acolo si puneti-va simbolurile…intreresant cum ar proceda evreii daca mulsumanii ar pune citeva simboluri de ale lor linga Zidul Plingerii?

 • 4. Radu Blendarencu  |  Decembrie 14, 2009 la 10:26 am

  In primul rind nu sunt evreu si nici mason. Eu doar am spus ceea ce am simtit. Interesant este faptul daca tu ai pleca intr-o tara straina si ai incerca sa iti manifesti credinta ta, si ai fi prigonit, cum te-ai simti?

 • 5. Chilly  |  Decembrie 14, 2009 la 11:28 am

  ‘Să nu uităm că evreii sunt poporul lui Dumnezeu, iar noi nu avem efectiv dreptul să acţionăm în asemenea fel.” Ce esti nebun? inainte de a scri asa ceva citeste Biblia bloggerule… ce nu stii ce au facut evreii? sau te faci idiot?

 • 6. Radu Blendarencu  |  Decembrie 14, 2009 la 12:59 pm

  Draga Chilly, nu pretind ca as cunoaste Biblia la perfectie, insa daca cunosti ceva dar cu argumente din Biblie le accept cu placere. Doar daca fara atac la persoana de genul „idiot ” sau „nebun”.

  Dar cu sigurant ca evreii nu ar fi facut asa ceva cu un obiect de cult ortodox, sau oricare ar fi el.

  Cu respect

 • 7. radulenutafilat  |  Decembrie 14, 2009 la 4:43 pm

  Intradevar nu a fost o actiune privita pozitiv cel putin din perspectiva mea. De ce ortodocsii intodeauna le place sa atace credinta cuiva, insa niciodata nu au luat initiative cu privire la marsul Homosexualilor si drepturile pe care si le cereau acestea, de ce nu iau masuri cu privire la panourile publicitare indecente din oras, de ce nu iau masuri cind linga catedrala si pe linga alte locuri stau tineri facind tot felul de fapte urite. Pentru ca ei asta nu vad? Ei nu vor sa vada. Ei vor doar sa arate ca sunt cei mai credinciosi si corecti.

 • 8. radulenutafilat  |  Decembrie 14, 2009 la 4:44 pm

  Pentru Chillly.
  Comentarilul tau arata ca esti lipsit de educatie asta tot.

 • 9. babycakes19  |  Decembrie 16, 2009 la 5:58 pm

  Parereaa mea este, comunitatea evreiasca, care e si minoritara, ar fi trebuit sa fie mai modesta in privinta sarbatorii lor si instalarii menorei in centrul centrului capitalei unui stat in care marea majoritate e ortodoxa, si inca conservativa, adica traditionala.

  „Ortodocsii” s-au dovedit foarte salbatici, si nu e exclus ca au fost manipulati intr-un asemenea comportament, pe care l-au numit „protest”. Consider ca suntem un popor destul de tolerant (rusofonii pot sa confirme), iar multimea de cativa oameni cu apucaturi primitive si paranoice este nereprezentativa si ar trebui sanctionati conform legiil, dar mai ales EDUCATI!

  Nu sunt pentru globalizare si cred ca fiecare cultura isi are spatiul sau, la fel ca si minoritatile. Nu am invedere discriminare aici. E doar un mod de a nu calca pe nimeni pe bataturi si isca probleme si explozii sociale. Haideti sa ne concentram pe cele economice mai bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Decembrie 2009
L M M M V S D
« Noi   Ian »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arhivă

Statistica Blogului

 • 203,211 hits

RSS Moldova Creştină

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: