Singur(i) împotriva tuturor

martie 19, 2010 at 11:38 pm 2 comentarii

Aşa l-am putea caracteriza pe preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu în tentativa sa de a convinge Alianţa din care face parte, apoi cetăţeni şi nu în ultimul rând Comisia de la Veneţia că alegerile parlamentare anticiapte sunt un eşec pentru ţara noastră. Săptămâna care a trecut Ghimpu a dus o luptă pe toate fronturile posibile iar spre sfârşitul săptămânii a părut că cedează în această luptă, pe care a dus-o în cel mai inegal mod dat fiind faptul că cei de la care ar fi trebuit să aibă sprijin total, în cel mai diplomatic mod evitau să dea un răspuns clar în problema alegerilor anticipate. Chiar dacă Mihai Ghimpu a pregătit minuţios câmpul pentru o nouă Constituţie, ceilalţi lideri din alianţă aveau alte planuri. Premierul se pregăteşte cel puţin la nivel declarativ de alegeri anticipate, afirmând că nu doreşte să intre în conflict cu partenerii occidentali. Liderul liberal-democrat de mai multe ori în săptămâna trecută a spus că partidul său va respecta deciziile Comisiei de la Veneţia, ceea ce înseamnă de fapt că un referendumîn viitorul apropiat pe tema Constituţiei nu se prevede.

Nici preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu nu adat un răspuns foarte clar la iniţiativa lui Mihai Ghimpu de a organiza un referendum şi de a modifica legea supremă a ţării. Ceea ce ar însemna că pentru Partidul Democrat alegerile anticipate sunt cea mai bună soluţie. Nu de aceeaşi părere este vice-preşedintele Parlamentului, Serafim Urecheanu care insită pe ideia modificării Constituţiei în urma unui referendum care „să se încadreze în cerinţele legislaţiei în vigoare”. Liderul Alianţei Moldova Noastră, simte că ceva nu merge în rândul actualei guvernări şi a declarat că în cazul în care totuşi se va merge la alegeri anticipate, el optează ferm pentru ca actuala alianţă parlamentară să participe la alegerile parlamentera anticipate într-un bloc electoral unic. Evident propunerea lui Urecheanu nu a fost savurată de ceilalţi conducători din cadrul alianţei, iar gestul său poate fi calificat drept o mică frică de a nu accede în parlamentul viitor, ceea ce explică dorinţa lui Urecheanu de a evita aceste alegeri.

Toate  acţiunile din rândul AIE,  din păcate nu mai sunt nici la mâna comuniştilor care au arătat opiniei publice întregi, ca au mari fisuri în interiorul partidului prin plecările a tot mai mulţi deputaţi dar şi a unor dezvăluiri interesante. Din păcate Alianţa pentru Integrare Europeană nu poate profita de acest moment, fiind la rândul ei antrenată într-un joc foarte strategic, al cărui rezultat prinde deja contur. Iar analiştii politici s-au grăbit deja să califice situaţia din cadrul AIE drep un eşec pentru că au picat la cel mai greu examen la care au fost supuşi.

Vreau să cred că istoria „racului, broaştei şi a ştiucei ”din fabula lui Alecu Donici, nu se va repeta în rândul alianţei, pentru că atunci nimeni nu îşi va asuma vina şi eşecul „sacului care în iaz nu s-a mai tras” Iar înţeleptul conducător şi împărat Solomon a spus care este asul succesului, şi anume, „prin înţelepciune se înalţă o casă, şi prin pricepere se întăreşte”. (Proverbe 24:3)

Reclame

Entry filed under: Politic.

Gândul zilei Şi totuşi Voronin a spus ceva

2 comentarii Add your own

  • 1. alaandrei  |  martie 20, 2010 la 12:47 am

    Cum procedezi astazi cu partenerul tau, asa miine partenerul tau v-a proceda cu tine.A bine in alianta nu miroase,cum zic unii nu va fie frica de lupi ca o sa va rupa, ei nu vor iesi din groapa, pentru ca se trag unul pe altul in ea in loc sa se ajute sa iasa.

  • 2. Roman  |  martie 22, 2010 la 10:36 am

    Intradevar situatia politica este una deloc simpla si ca niciodata au/avem nevoe de intelepciune si pricepere. Eu cunosc doar o sursa de la Cine putem cere si primi aceste calitati – este Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

martie 2010
L M M J V S D
« feb.   apr. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,894 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: