Libertatea religiei, o valoare universală care poate fi încălcată în Moldova

Martie 29, 2010 at 7:18 am 1 comentariu

Libertatea religioasă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Acest drept cum nu ar fi straniu dar este lăsat chiar de Dumnezeu care respectă libertatea personală a fiecărui om şi nu impune nimănui mântuirea. Acest lucru din păcate nu îl înţelege în unele organizaţii din ţara noastră care doresc să impună obligatoriu o religie întregii soceităţi, lucru care va aduce după sine multe dezbinări şi efecte desriminatorii în societate. Anunţul premierului democrat-liberal lansat acum câteva luni, de a introduce de la 1 septembrie religia în programele şcolare a readus în atenţie o dezbatere mai veche legată de acest subiect. Din fericire poziţia Guvernului vis-a vis de această problemă este una foarte clară, şi anume predarea religie să fie una opţională. Referitor la această dilemă, premierul Vlad Filat a declarat că „religia în şcoli să fie predată opţional şi cu acordul părinţilor, poziţie pe care va insista Guvernul”. Nu de aceeaşi părere este şi Mitropolitul Chişinăului şi a întregii Moldove, Vladimir, care afirmă că „suntem o ţară ortodoxă şi religia să fie obligatori în şcoli.”. Mai puţin categoric s-a declarat Mitropolitul Basarabii, Petru, în opinia căruia „dacă nu se ajunge la o înţelegere este binevenită şi varianta opţională”

Lucru cel mai neplăcut este că în aceast subiect foarte delicat nu s-a cerut părerea şi celorlalte culte religioase înregistrate în Republica Moldova, şi care au exact aceleaşi drepturi ca şi cultul ortodox. Oare prin astfel de acţiuni nu se încurajează extremismul religios? Şi atunci cu ce suntem noi mai buni ca unele ţări islamice, printre care Iran, Afganistan sau Arabia Saudită, unde a fi creştin este echivalentul morţii şi nici nu se discută vre-o secundă de libertate religiilor. Riscăm prin astfel de acţiuni să ne transformăm într-o astfel de ţară dacă vom insista pe includerea cursului „Bazele Ortodoxiei” obligatoriu în învăţământul preuniversitar.

Dacă veţi deschide paginile de internet unde se discută asupra acestei probleme veţi vedea că 90 % dintre cei care au postat comentarii sunt împotriva acestui curs, şi militează pentru ca religia să fie un subiect de studiu opţional.

Autorii acestei acţiuni, fostul ministru al apărării Valeriu Pasat şi jurnalistul Victor Josu ar trebuie să meargă în fiecare biserică din Moldova pentru a vedea câţi oameni frecventează biserica. Şi cu siguranţă vor vedea un tablou sinistru, unde doar câţiva bătrânei mai pun accentul pe starea lor spirituală, iar în rest oamenii sunt departe de credinţă şi Dumnezeu. Atunci explicaţia că Moldova ar fi o ţară ortodoxă nu prea îşi are locul ei, atâta timp cât oamenii nu îşi practică credinţa. Mă tem că aceste iniţiative au un alt scop, decât acela de a ridica starea morală şi spirituală a naţiunii. Atunci cînd forţat doreşti să îţi impui convingerile tale, societatea va fi dezbinată, şi va domni haosul, pentru că se încalcă libertatea omului de a alege. Ca şi părinte nu doresc ca un asemenea curs să fie obligatoriu, mult mai rezonabil şi logic ar fi ca opţional să fie studiate în şcoli Sfintele Scripturi, dacă tot pretindem că suntem o naţiune creştină, pentru că Biblia este aceeaşi atât pentru ortodocşi, catolici, cât şi pentru protestanţi, chiar dacă unii nu doresc să accepte acest adevăr. Nu pun la îndoială că societate noastră are nevoie de Dumnezeu, mai ales în aeste vremuri, dar acest lucru nu trebuie de impus, pentru că vom avea atunci parte de efectul bumerangului, când totul se va întoarce împotriva noastră.

Un alt adevăr trist este că cei care spun că Moldova este ortodoxă, au scăpat din vedere ultimile acţiuni ale unor organizaţii ortodoxe care prin acţiunile lor au scandalizat societatea. Mă refer aici la abuzul împotriva cultului adventist, căruia nu i s-a permis să organizeze în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o manifestare cu genericul „Sărbătoarea Bibliei”, după care a urmat profanarea unui obiect de cultură a evreilor. Iar dacă se va insista pe ideia referendumului, atunci astfel de cazuri de descriminare vor deveni tot mai frecvente.

La încheiere doresc să afirm cu tărie că libertatea este facultatea de a alege, de aceea Dumnezeu deşi este omniscient, respectă liberul arbitru cu care l-a înzestrat pe om pentru că doreşte ca relaţia dintre El şi om să fie una de iubire şi nu una de constrângere.

Anunțuri

Entry filed under: Social.

Pentru comuniştii moldoveni , bolşevicii ruşi sunt eliberatori Oamenii credincioşi

1 comentariu Add your own

  • 1. silvia  |  Martie 31, 2010 la 9:37 am

    este bine ca noi fiind copii lui Dumnezeu, El ne da posibilitatea de a alege ce e bine si ce e rau.El zice „Iata iti pun inainte binele si rau…”noi suntem liberi sa alegem ce facem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Martie 2010
L M M M V S D
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,306 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: