Doresc să ia locul lui Dumnezeu

Aprilie 16, 2010 at 9:14 pm 3 comentarii

Recent în Moldova apărut un grup de iniţiativă care doresc cu desăvârşire să introducă în mod obligatoriu a relegiei ortodoxe în programul şcolar, uitând că în Moldova au acelaşi drepturi toate cultele înregistrate în stat. Ministrul Educaţiei şi Învăţământului, Leonid Bujor insistă pe ideia ca religia să fie introdusă începând cu noul an şcolar din 2010, dar să fie opţională, argumentând  că astfel se va respecta toate confesiunile din ţară. În opinia lui Bujor, Mitropolia Moldovei doreşte să alcătuiască un curiculum fără a consulta Ministerul de resort, ceea ce este o încălcare flagrantă a Constituţiei. „Ideia referendumului este o chestiune electorală” a ţinut să relateze Bujor, dat fiind faptul că se apropie alegerile parlamentare anticipate.

Ministru a fost contrazis de unul din promotorii ideii obligativităţii relegiei ortodoxe în şcolile publice, jurnalistul Victor Josu. Acesta a declarat tranşant că îşi doreşte ca nepoţii  şi copii lui să fie educaţi în religia ortodoxă, astfel să fie protejaţi, evident făcând aluzie la celelalte confesiuni. Josu s-a arătat total categoric ca anume şi doar ortodoxia trebuie să fie obligatorie, iar dacă copii celorlalte confesiuni vor dori să nu participe la aceste lecţii, părinţii lor pot scri o cerere ca să nu frecventeze aceste lecţii, dar a ţinut să puncteze că în mare parte este problema Ministerului ce se va întâmpla cu aceşti copii. Astfel a recunoscut că acest proiect, este unul descriminatoriu faţă de copii celorlalte confesiuni, observaţie menţionată şi de ministrul învăţământului.

Întrebat ce se va preda la acest obiect, Josu nu a răspuns specific, dând de înţeles că iniţiativa dată are un caracter politic. O altă nedumerire este că la şedinţa Sinodului de astăzi nu s-au luat în consideraţie părerea nici Mitropoliei Basarabiei şi nici părerea celorlalte confesiuni din Moldova, care în fond, fac parte din societatea noastră, şi care îşi doresc ca religia să fie opţională studiată şi nu obligatoriu.

Cum nu ar  sta lucrurile autorii acestei iniţiative ar trebuie să ştie că Dumnezeu este suveran, şi că El respectă libertăţile omului mai mult ca oricine în această lume. Iar credinţa nu se introduce cu forţa, astfel riscăm să ne transformăm într-un stat radical. În opinia mea cel mai indicat lucru este ca în şcoli să se studieze opţional Biblia, care este cartea de căpătâi a creştinismului, şi nu o confesiune sau alta. Sper ca guvernarea să dea dovadă de foarte mult discernământ şi să ia în consideraţie opinia tuturor oamenilor din această ţară.

Anunțuri

Entry filed under: Politic.

Homosexualii din Moldova nu sunt decriminaţi Ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel

3 comentarii Add your own

 • 1. alaandrei  |  Aprilie 16, 2010 la 9:51 pm

  Victor Josu intr-un reportaj nu a stiut ce este Biblia si se pare ca nici nu stie despre ce vorbeste, daca ar citi cel putin Noul Testament sunt sigur ca isi va schimba opinia.

 • 2. scorici  |  Aprilie 17, 2010 la 10:31 am

  am impresia ca Victor Josu, nu cunoaste scriptura.

 • 3. ghenadiana  |  Aprilie 17, 2010 la 6:12 pm

  Apoi şi referendumul pe care aceştia intenţionează să -l organizeze după 8 mai este o modalitate nu atît de a vedea care este opinia publică cu privire la introducerea predării obligatorii a disciplinei „Bazele ortodoxiei”, ci mai degrabă a demonstra încă o dată şi public că Moldova este o ţară creştin ortodoxă, deşi traiul multora se contrazice cu aceasta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Aprilie 2010
L M M M V S D
« Mar   Mai »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arhivă

Statistica Blogului

 • 203,148 hits

RSS Moldova Creştină

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: