Bazele ortodoxiei segregarea sau consolidare a societăţii

Mai 10, 2010 at 11:29 am Lasă un comentariu

Am ales acest titlu, după ce am citit mai multe comentarii referitor la iniţiativa de a introduce în mod obligatoriu disciplina „ Bazele Ortodoxiei” în şcolile publice,şi care după cum vedem, ia o amploare tot mai mare. La sfârşitul săptămânii trecute Mitropolia Moldovei a organizat un amplu miting de susţinere a acestei iniţiative în centru capitaliei invitând enoriaşi şi slujitori ai Bisericii Ortodoxe. Sutele de preoţi şi cei câteva mii de credincioşi s-au întâlnit pentru a  colecta semnături în favoarea predării religiei  creştin-ortodoxe obligatoriu în şcoli. Mitropolitul Moldovei, Vladimir a declarat că „predarea Bazelor Ortodoxiei nu este un capriciu al cuiva, ci o garanţie a perceperii de către tineri a culturii şi a religiei.” Mitropolitul s-a plâns că deşi începând cu anul 1993 s-a adresat de nenumărate ori tuturor guvernelor de până acum dar nu a primit nici un răspuns. Nici actuala Guvernare nu a răspuns pozitiv iniţiativei Mitropoliei Moldovei.

Este un lucru îmbucurător că Mitropolia Moldovei îşi doreşte ferm ca tânăra generaţie să fie educată în baza valorilor creştine, însă  felul cum o face lasă mari semne de întrebare, care cu siguranţă va aduce, la „segregarea în societate” aşa cum era postat pe unul din numeroasele comentarii pe internet.

Nu credem că se va ajunge până aici, dar este un lucru cert că impunerea studierii obligatorii a cursului „Bazele Ortodoxiei” va aduce multă dezbinare într-o societate şi aşa polarizată excesiv.  Iar dacă mai pui în discuţie că anul 2010 se anunţă unul preelectoral, atunci nu mai încape la îndoială că astfel de iniţiative pot fi uşor politizate în favoarea unui eventual concurent electoral. Sunt îndreptăţit să cred acest lucru dat fiind faptul că în frunte comisiei care se va ocupa de colectarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului,a fost desemna fostul director al Serviciului de Informare şi Securitate, Valeriu Pasat. Nu ştiu dacă Pasat este persoana cea mai potrivită să iniţieze astfel de acţiuni şi din considerentul că grupul de iniţiativă condus de el, neagă vehement  dreptul la existenţă a Mitropoliei Basarabiei şi a bisericilor de sub patronatul acesteia. Prin urmare din start se vede o atitudine descriminatorie  faţă chiar de creştinii ortodocşi care aparţin de o altă mitropolie, nu mai vorbim care va fi atitudinea faţă de cultele protestante ceea ce demonstrează o puternică tentă politică a proiectului. Chiar la adunarea  de sâmbătă mai mulţi participanţi au blamat toate cultele religioase din Moldova afirmând că „dorim să scăpăm de toate sectele jidoveşti”. Un alt comentariu plasat pe internet referitor la această problemă spune că   „Pasat se foloseşte de biserică pentru a intra în politică”. Fostul securist, Valeriu Pasat a ţinut să menţioneze că „referendumul nostru va exprima vrerea poporului, voinţa celor sute de mii de creştini ortodocşi din aceasta ţara care doresc ca credinţa să fie întărită şi consolidată”. Eu aş adăuga că credinţa nu poate fi consolidată atâta timp cât îţi asumi monopolul asupra ei denigrând alte culte creştine, care, în fond, au aceleaşi drepturi în statul democratic numit Republica Moldova.

Această iniţiativă dacă e să o judecăm la rece,  pentru a fi tradusă în viaţă trebuie să treacă prin mai multe proceduri. Din păcate nici Valeriu Pasat şi nici Mitropolitul Vladimir nu au spus opiniei publice că referndumul atât de mult dorit de ei, de fapt vizează modificarea consituţiei, lucru foarte greu de realizat în actula situaţie prin care trece Moldova. Apoi iniţiatorii proiectului nu au menţionat că învăţământul în ţara noastră este laic iar prin astfel de iniţiative se va încălca libertatea religioasă, drept consfinţit în Articolul 4 al Constituţiei Republicii Moldova.  Un alt aspect la fel de important care trebuie să îl luam în consideraţie când vorbim de astfel de iniţiative, este faptul că Moldova este membră a mai multor convenţii europene şi care uneori sunt mai presus de Constituţia naţională.  Cu siguranţă că autorii proiectului cunosc foarte bine aceste reguli ale jocului, dar din motive ştiute doar dei ei le ascund pentru a nu perturba scopul  referendumului.

Situaţia actuală din Republica Moldova seamănă zdrobitor de mult cu cea a anului 2000, când un partid politic cerea insistent introducerea religiei în şcoli. Nu le-au reuşit, iar peste ani, partidul dat a eşuat politic. Actuala conducere trebuie să explice oamenilor că Moldova are nevoie de Dumnezeu, dar nu cu forţa, pentru că Dumnezeu  este autorul libertăţii individuale, şi  El doreşte ca omul  benevol să aleagă să trăiască potrivit cu Sfintele Scripturi. Altfel riscăm ca să ne transformăm într-un stat fundamentalist, ceea ce nu este biblic într-un stat care îşi zice că îl urmează pe Hristos.

Anunțuri

Entry filed under: Social.

Lituanienii spun nu paradei homosexualilor Musulmanii nu cred că Isus este Dumnezeu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Mai 2010
L M M M V S D
« Apr   Iun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,262 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: