Rusia şi Ucraina joacă tare pentru Moldova

mai 24, 2010 at 8:51 pm Lasă un comentariu

Nu mai încape îndoială că republica Moldova a devenit un teritoriu disputat. Deşi cu desăvârşire ne lipsesc resursele naturale, acest mic spaţiu teritorial a ajuns mai mult ca oricând să fie disputat între două puteri, una europeană din prisma teritoriului adică Ucraina şi cealaltă cunoscută pentru ideile sale expansioniste fără de sfârşit, Federaţia Rusă.

S-a scris mult despre întâlnirea dintre preşedinţii acestor două state, Victor Ianukovici şi Dmitri Medvedev, discuţii care au vizat în cel mai direct mod ţara noastră în general, şi în particular Transnistria.  Voci politice de la Kiev s-au grăbit să afirme că în urma discuţiilor dintre cei doi şefi de stat, Transnistria ar putea face  parte din componenţa Ukrainei, iar partea dreaptă a Nistrului să între în zona de influenţă a Rusiei. Imediat aceste negocieri secrete au fost taxate de analiştii politici autohtoni care nu au exclus ca dictatul ruso-ukrainean „să fie însoţit de un protocol adiţional secret prin care Moscova să cedeze Kievului controlul asupra adiministraţiei de la Tiraspol în schimbul menţinerii bazei militare în regiunea transnistreană”. Practic în urma acestor discuţii s-a atentat  la suveranitatea Moldovei şi la dreptul nostru de a ne soluţiona  problemele interne. Am văzut că Rusia niciodată nu va putea fi un garant sigur că problema Transnistriei va fi rezolvată în curândt.

În relaţia cu Rusia, ţara noastră cu nici un preţ nu trebuie să permită ca un alt stat, şi aici mă refer la Federaţia Rusă, să joace pe teritoriul nostru după bunul lor plac. În context  prim vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Ţap a declarat că Moldova trebuie să aibă un mesaj clar, cumpătat şi adecvat la adresa Rusiei. Iar faptul că Moldova se menţine pe o poziţie timidă, face ca relaţiile moldo-ruse să aibă un caracter domol şi de supunere. Nu degeaba ruşii intenţionează prin orice mijloc să legifereze prezenţa lor militară în zona transnistreană.

Nu ştim care va fi rezultatul negocierilor 5+2 de la Astana (Kazahstan), dar cu siguranţă că ele nu se vor finisa aici, ci mai degrabă vor avea un parcurs mult mai îndelungat. Şi acest lucru doar datorită faptului că partea transnistreană nu îşi doreşte nici în ruptul capului ca Chişinăul să dicteze în partea stângă a Nistrului. Nu cred că în viitorul apropiat politicienii noştri vor aplica curajul Georgiei în raport cu Federaţia Rusă, din simplu motiv că frica de Moscova există încă în peisajul politic autohton. Lucru confirmat şi de preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care a declarat că „nu trebuie să ne răţoim la Federaţia Rusă”, atitudine ce denotă  starea de spirit a clasei politice.

Nu prea strălucit stau relaţiile diplomatice nici cu Kievul. Analistul Vlad Lupan a menţionat că relaţiile cu Ukraina vor fi dificile pe subiectul transnistrean, şi care de acum încolo vor fi tot mai greu de abordat. Probabil actuala Alianţă va plăti poliţile pentru faptul că a mizat la alegerile din ţara vecină pentru un bloc politic ostil actualei  administraţii de la Kiev. Oricum ar sta lucrurile, situaţia geopolitică din această regiune se anunţă complicată pentru Republica Moldova. De aceea  sper ca autorităţile de la Chişinău să se comporte lucid şi matur atât în raport cu opoziţia cât şi cu părţile implicate în soluţionarea diferendului transnistrean.

Reclame

Entry filed under: Politic, Social.

Au inţeles în sfârşit şi europenii Respectă comunismul libertăţile omului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

mai 2010
L M M J V S D
« apr.   iun. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 205,147 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: