Când demnitatea naţională trebuie să domnească

iulie 5, 2010 at 4:17 pm Lasă un comentariu

Moldova a intrat din nou în gura ruşilor după ce preşedintele parlamentului Mihai Ghimpu a spus lucrurilor pe nume, şi anume faptul că am fost ocupaţi de cel mai mare imperiu al secolului XX, Uniunea Sovietică. Ruşilor nu le-a picat bine acest adevăr şi repede au pornit contraofensiva. Au lovit în vinul moldovenesc, apoi coincidenţă sau nu s-a scumpit preţul la gaze naturale, Duma de stat s-a grăbit şi ea să  condamne decretul lui Ghimpu, iar un înalt oficial al partidului de guvernământ care mai este şi primarul Moscovei a îndemnat locuitorii acestui oraş să boicoteze mărfurile moldoveneşti. Toate aceste acţiuni ale Rusiei se încadrează perfect în politica veche exapansionistă şi revanşionistă a Rusiei. Dacă ruşii s-au supărat pe un adevăr care în esenţă este recunoscut şi de istoricii lor, care ar trebui să fie atitudinea Moldovei faţă de acest stat armata căruia se mai află pe teritoriul juridic al Moldovei? Cum ar trebuie să reacţionăm noi? Da , veţi spune că suntem prea mici  pentru a  da o ripostă ruşilor, însă noi putem da dovadă de mândria naţională de a fi cetăţeni cu drepturi depline al acestui neam şi de a nu mai permite altor ţări să decidă pentru noi. Din păcate Rusia a demonstrat încă o dată că nu acceptă ca cineva să îi spună un adevăr, chiar dacă este dureros. Îmi aduc aici aminte de retorica fostului preşedinte rus, Vladimir Putin, care în primul său mandat prezidenţial a condamnat crimele staliniste, ca ulterior în cel de al doilea mandat să îşi schimbe radical discursul la adresa  Occidentului. Atâta timp cât vom sta cu capul jos, Rusia ne va şantaja cu pârghiile ei.

Chiar dacă acţiunile Federaţiei Ruse sunt previzibile şi surprinde poziţia unor lideri politici autohotni. Nu pot înţelege de ce unii politicieni se tem să spună pe faţă că am fost ocupaţi  de un regim autoritar şi totalitar care ne-au falsificat identitatea şi istoria. Iar acum dacă privim în jur vom vedea multă dispersare la toate nivelele, lingvistic, teritorial şi de indentitate. Aceasta este odioasa moştenire lăsată de Imperiul Sovietic.  Unii oficiali au afirmat că decretul Ghimpu va periclita soluţionarea diferendului transnistrean. Lucru care nu are nici o acoperire logică, atâta timp cât în cei 20 de ani de independenţă nici un preşedinte de până acum nu a emis un asemenea decret, iar problema  reântregirii ţării nu s-a mişcat  de loc. Faptul cum procedează unii politicieni mă face să cred că pentru ei contează  bunăstarea personală în detrimentul adevărului şi dreptăţii istorice Oficiali de la Kremlin au mers mai departe acuzându-l pe preşedintele interimar  că  prin acest decret „denaturează istoria”. Cum poate cineva care i-a zeificat pe criminali  sovietici se spună că Ghimpu falsifică istoria?  Teritoriu dintre Nistru şi Prut a fost pus la cele mai grele experimente de către Moscova. Începând de la colectivizările forţate, deportări, ateism, şi terminând cu denaturarea conştiinţei naţionale.

Deşi ruşii ne-au tot blamat în ultimile zile, doar câteva partide au declarat că acţiunile Moscovei sunt „intervenţii brutale în treburile interne ale Moldovei”, pe când celelalte s-au solidarizat cu acţiunile Moscovei, ceea ce denotă o lipsă de respect faţă de acei care au suferit de pe urma comunismului. Păcat că nu dăm dovadă de unitate atunci când cineva încearcă să ne jignească. Indiferent de culoarea partidului, dacă te numeşti moldovean eşti obligat să îţi aperi ţara, chiar dacă edversarul te dăpăşeşte numeric. Pentru că este timpul ca demnitatea să domnească.

Reclame

Entry filed under: Social.

Cine falsifică istoria? Sportivii clubului Stolas Leukas au scris istorie la Campionatul Euro-Asiatic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

iulie 2010
L M M J V S D
« iun.   aug. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,900 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: