Greşelile Alianţei şi jubilarea comuniştilor

septembrie 5, 2010 at 11:40 pm Un comentariu

Primul referendum constituţional în Republica Moldova a eşuat. Probabil că această nouă situaţie pentru Republica Moldova va ţine capul de afiş pentru mult timp, şi asta datorită faptului că actuala opoziţie va folosi la maxim înfrângerea Alianţei în viitoarea campanie electorală. Am rămas cu un gust amar de acest absenteism politic care poate fi pus doar pe seama liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană. Lucru confirmat , din păcate şi de unii lideri ai actualei guvernări, care, au recunoscut că nu au fost uniţi şi că au mers cu forţe proprii în faţa alegătorilor. Apoi am mai fost mirat de faptul că unele componente ale alianţei de guvernământ au început târziu campania electorală, ori ei deja se vedeau cu sacii în căruţă în timp ce comuniştii umblau de la casă la casă, inclusiv folosind resursele administrative pentru a convinge cetăţenii să se pregătească de iarnă şi să boicoteze plebiscitul. Guvernarea a mizat pe capitală, ceea ce este o greşeală enormă, pentru că oraşul Chişinău nu înseamnă încă Republica Moldova. Lucrând slab în teritoriu automat îţi asumi eşecul, lucru care de fapt sa şi întâmplat. În comuna mea natală (cu aproape 7 de locuitori), nu am auzit să vină vre-un concurent electoral să le explice oamenilor de ce este bine să meargă la plebiscit şi care ar fi avantajele votării pentru modificarea constituţiei. Şi este vorba de o localitate aflată foarte aproape de capitala ţării. Modul în care au lucrat cele patru partide ale Alianţei este un exemplu negativ cum poţi pierde încrederea oamenilor într-un singur an.
Apoi naivitatea Alianţei s-a văzut încă o dată crezând în acele sondaje care o dădeau mare învingătoare. Poate această lecţie dură primită de democraţi, îi va trezi la realitate şi vor exclude egoismul politic din programele lor electorale. De ce să nu meargă chiar pe o listă comună la alegerile parlamentare, altfel, rezultatul referendumului se poate repeta, şi atunci comunismul va mai triumfa în Republica Moldova.
Indiscutabil este o înfrângere a Alianţei şi un succes al comuniştilor, care vor porni în campania electorală cu un moral foarte bun şi de pe o poziţie extrem de avantajoasă. Invalidarea refrendumului nu soluţionează în nici un fel problema, ba mai mult, o acutizează, ceea ce înseamnă că instabilitatea politică este departe de a fi instaurată în Moldova.
Cineva mă întreba azi ce să facem ca să avem parte şi noi de un echilibru politic în ţară, şi tot el îmi răspunde că poate ar fi bine să „nu mai avem comunişti în ţară”. Poate are dreptate, atâta timp cât opoziţiei actuale le-a reuşit de minune să „scoată ” populaţia alolingvă a ţării din procesul electoral. Alolingvii au ascultat de comuniştii şi etnicismul a devenit absenteism politic. Acest exemplu ne arată încă o dată cum comuniştii au devizat ţara pe criterii lingvistice. Cu tot respectul pentru cetăţenii ţării noastre vorbitori de limbă rusă, dar nu cred că este bine ca să asculte de un partid care nu are nimic comun cu bunăstarea lor, atâta timp cât sunt evident interesaţi doar să ajungă din nou la putere, fie şi cu preţul dezbinării sociale.
Acum comunişti şi-au atins scopul, vor vedea în sfârşit dizolvarea parlamentului, lucru pe care l-au aşteptat cel mai mult.
Nouă nu ne rămâne decât să vedem care vor fi paşii Alianţei şi cum vor gestiona această situaţie. Pentru că acum au nevoie de mult maturitate şi luciditate în acţiunile dânşilor. Cât de bine ar fi ca actuala (încă) putere să ia aminte la spusele psalmistului şi să nu se mai bizuie pe caii şi carele lor, ci pe” numele Domnului”.

Reclame

Entry filed under: Politic.

Călătoria echipei de fotbal „Tintaşii” prin codrii Moldovei Beat la volan laşi multă durere.

Un comentariu Add your own

  • 1. Doru Dascalu  |  septembrie 7, 2010 la 3:26 pm

    Daca pana acum am avut indoieli ca moldovenii de peste Prut ar fi rupti din patria muma, Romania, acum pot baga mana in foc. Cea mai irefutabila dovada este absenteismul la vot. Parca s-a votat in Moldova Romaniei. Cum au dureri atroce in anus de viata lor, romanii din Moldova romaneasca, asa si moldovenii de peste Prut, au aceleasi dureri. Clar si logic suntem frati.Cum politicienii romani sunt convinsi trup si suflet ca Romania inseamna Bucuresti, vad ca si romanii din Moldova sunt convinsi ca Chisinaul inseamna Moldova. Nimic nou sub soare. „Sa traiti bine” frati moldoveni in Moldova voastra, ca vad ca ati ajuns la concluzia ca nu e bine sa va alipiti Romaniei. Cred ca v-ati gandit simplu. Ăia proşti, noi proşti ci chichirez gâlceavă(sic) rost, are sa ne unim. Ţineţi-o tot aşa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

septembrie 2010
L M M J V S D
« aug.   oct. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,900 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: