Referendumul folosit ca armă electorală la Comrat

septembrie 14, 2010 at 8:08 am Lasă un comentariu

Nu a trecut nici o săptămână de la eşuarea referendumului că în Găgăuzia a  şi început ceea ce putem numi  o contramanifestare consituţională organizată de unii lideri din regiune. Aceştia doresc să organizeze un referendum unde limba rusă să aibă statut oficial în Găgăuzia. Dacă e să urmărim atent şirul evenimentelor, vom vedea că organizatorii acestei idei, nu sunt decât cei care au boicotat masiv referendumul constituţional din 5 septembrie, adică comuniştii.  Mişcarea „Noua Găgăuzie” este iniţiatoarea acestei idei care seamănă tot mai mult cu acţiunile unei alte mişcări din  anii 90  „Gagauz – Halkî”, care milita pentru autonomie locală şi politică. Iniţierea acestui referendum a fost lăudată evident de Partidul Comunist care deja şi-a dat acceptul de a susţine ideea primarului de Comrat.  Nu pot însă înţelege de ce au nevoie de oficializarea limbii ruse atâta timp cât în această regiune majoritatea  locuitorilor o vorbesc şi fără oficializare. Mai degrabă iniţiativa dată miroase a destabilizare politică şi a revanşă faţă de noua guvernare pentru puţina atenţie care i se atrage ca şi regiune. Cu siguranţă că primarul oraşului Comrat cunoaşte faptul că în anul 1993 Parlamentul ţării de atunci a adoptat hotărârea pentru trecerea scrisului limbii găgăuze la grafia latină, cu aprobarea concomitentă a alfabetului limbei găgăuze pe baza grafiei latine.  Însă nici această hotărâre nu a fost pe deplin respectată, pentru că dacă veţi face o călătorie în această regiune veţi întâlni peste tot sris doar în limba rusă. Prin urmare presupun că această hotărâre nu prea se respectă în această regiune. Şi atunci de ce are nevoie „Noua Găgăuzie” de oficializarea limbii ruse, mai ales că  un nou referendum după cel avut săptămâna trecută este posibil abia peste doi ani? Răspunsul l-a dat imediat chiar unii deputaţi ai Alianţei care au catalogat această ideie în rândul acelor idei care destabilizează situaţia din ţară.

Ţin să dau dreptate unor politicieni care au afirmat că iniţiativa oficializării limbii ruse are un caracter pur electoral, având în vedere că în această regiune locuitorii vor trebui să îşi aleagă başkanul.  Chiar dacă are un vădit caracter elecotral, nu trebuie să ignorăm această problemă, care scoate la iveală mai multe semne de întrebare.

În primul rând devine clar că noua guvernare s-a manifestat printr-un absenteism relativ în această regiune.  Ţin să îi dau dreptate başkanului Mihail Formuzal care a afirmat că Alianţa a eşuat în această regiune pentru că nu informează suficient populaţia despre iniţiativele lor.

Acum când intrăm din nou în febra alegerilor parlamentare, astfel de iniţiative vor fi tot mai multe. Lucru care se va răsfrânge negativ asupra  calităţii vieţii cetăţeanului simplu. Chiar dacă unii lideri ai Alianţei demonstrează de cele mai multe ori mare stăpânire de sine în relaţie cu societatea, devine tot mai evident că au scăpat din vedere alte lucruri la fel de importante, pe cînd situaţia din Găgăuzia poate fi un exemplu în acest sens. Vreau să le aduc aminte celor care ne conduc, că pentru a făuri o ţară prosperă au nevoie de multa, foarte multă înţelepciune căci doar prin ea se înalţă o casă, şi prin pricepere se întăreşte.

Reclame

Entry filed under: Politic.

Ultimul cui în sicriul Alianţei Biserica Ortodoxia- patron al mântuirii creştine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

septembrie 2010
L M M J V S D
« aug.   oct. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,900 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: