Moldova între est şi vest

Septembrie 21, 2010 at 11:22 am Lasă un comentariu

Este bine ştiut principiul conform căruia   ţările mari fac o politică mare iar ţările mici trebuie să facă o politică rezonabilă şi corectă. Este exact lucru pe care îl face actuala putere de la Chişinău pe plan internaţional.  Săptămâna care a trecut a rămas în istorie prin vizitile făcute de premierul Vlad Filat în China şi apoi Bruxelles, şi cea a preşedintelui Partidului Democrat, Marian Lupu la Moscova. Ambleme evenimente, în opinia opiniei publice au avut o importanţă relevantă. Dar să le luam pe rând şi în ordinea importanţei pentru ţară.

Premierul îşi continuă politica de succes pe plan internaţional, iar prezenţa sa la Shanghai în China împreună cu o delegaţie de 38 de oameni de afaceri din diferite domenii demonstrează dorinţa guvernului de a schimba viaţa economică din ţară. . Însăşi vizita în sine poate fi catalogată drept un succes, în condiţiile când tot mai multe state îşi dores câştigarea simpatiei acestei forţe economice care este China. Şi rezultatul nu a întârziat să vină o dată ce guvernul uneia dintre cele mai mari şi puternice ţări din lume a decis să contribuie cu un ajutor nerambursabil în vederea lichidării consecinţelor calamităţilor naturale. Încheierea mai multor acorduri bilaterale ce privesc  investiţii financiare directe în infrastructura drumurilor şi a comunicaţiilor denotă capacitatea de dialog a actualei puteri.

Evident nu poate fi trecută cu vederea nici rezultatele vizitei delegaţiei Moldovei la Burxelles, în urma căreia, conform premierului, vom putea merge în ţările Uniunii Europene fără vize în decurs de 18 luni de la obţinerea foii de parcurs la mijlocul lunii viitoare. Primul ministru îşi sprijină siguranţa pe experienţa altor state, dar şi pe aprecierile pe care le-a auzit de la oficialii europeni cu care s-a întîlnit în cadrul vizitei. Putem afirma că succesul constă în faptul că nu se mai pune problema dacă cetăţenii moldoveni vor putea căşători fără vize în UE, ci când se va face acest lucru.  Însăşi înalţii oficiali europeni au reiterat că Moldova merge pe o cale corectă, ceea ce înseamnă foarte mult, în condiţiile în care timp de mai mulţi ani asemenea declaraţii nu îşi aveau locul în agenda de discuţii dintre Chişinău şi Bruxelles.

O altă vizită cu un alt caracater a avut-o deputatul şi preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu la Moscova. Chiar dacă în interes de partid, întâlnirile avute la Moscova de liderul democrat, conform acestuia a acţionat în interes naţional, prmovând relaţiile consensuale cu Rusia nu cele conflictuale. Lupu s-a aratat mai sceptic şi pragmatic în ce priveşte integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, afirmând că „nu vom reuşi să-i convingem pe europeni să ne accepte sau pe ruşi să ne de-a bani dacă nu dveni mai pragmatici”. Discursul unuia din cei patru lideri ai Alianţei nu s-a schimbat cu nimic faţă de ce ne-a obişnuit deja. În opinia lui Lupu, Moldova trebuie să meargă pe cont propriu, atâta timp cât „cineva îşi face capital politic pe ţara noastră”, aluzie evidentă la actuala conducere a Româneie.

Un lucru bun iese în evidenţe vizitile oficialilor moldoveni de săptămâna trecută, chiar dacă caracterul a fost diferit. Numele ţării noastre a fost rostit tot mai des începând din China, Moscova şi terminând cu Bruxelul. Doar promovând politici corecte şi îndreptate într-u binele comun al ţării, vocea Chişinăului poate fi auzită  în marile capitale ale lumii.


Anunțuri

Entry filed under: Politic.

Biserica Ortodoxia- patron al mântuirii creştine Comportament electoral în Parlament

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Septembrie 2010
L M M M V S D
« Aug   Oct »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,303 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: