Atacul la persoană – o practică murdară în jurnalismul secular

Decembrie 2, 2010 at 12:07 am Lasă un comentariu

În jurnalismul secular atacul la persoană atacul la persoană a devenit foarte popular. Prin atac la persoană se înțelege defăimarea , denigrarea,  clevetirea, hula și vorbirea de rău lezând demnitatea  pentru a-l umili pe om  și pentru a-l înjosi.  Din păcate astfel de practici devin ceva obișnuit  în societate, și nimeni nu vrea să oprească acest fenoment urât. Dimpotriva, el este încurajat, iar mass media este un exemplu elocvent în această privință. Atacul la persoană nu mai are limită în aceste timpuri. Dacă deschizi un post de televiziune sau un site de știri vom vedea cum o persoană publică de o altă viziune decât cea promovată de instituția media dată, este imediat supusă atacului la persoană. Aș dori să aduc exemplu liderului Partidului Democrat, Marian Lupu care a fost bârfit și înjosit de o publicație de știri online doar pentru faptul că s-a pozat la bustul gol. Prin acest gest publicația dată a lezat demnitatea unui politician. Era cazul ca autoritățile să intervină, pentru ca dacă astfel de cazuri rămân nepedepste, devin  un precedent foarte  periculos. Mai mult ca niciodată siturile au devenit un câmp al denigrărilor diferitor persoane.  Apoi avem atâtea situri care  practică metodic atacul și defăimarea oamenilor doar pentru că nu le acceptă stilul lor de viață imoral.  În multe discuții și comentarii de pe acest site  defăimarea a devenit o practică zilnică. Și nimeni nu întreprinde nimic pentru a stopa acest fenomen nici de pe acest site.

În categoria mass mediei care frecvent utilizează atacul la persoană este și postul de televiziune NIT. Practic nu este o zi, în care jurnaliștii de la acestă televiziune aservită intereselor comuniștior atacă murdar și rușinos orice partid care se declară împotriva doctrinei comuniste. Au fost cazuri când unii actori au căzut pradă ideilor promovate de politica editorială de la NIT și au început a face emisuni de umor atacând și utlizând cele mai murdare cuvinte la adresa  opoziției  parlamentare din timpul guvernării comuniste. Din nefericire nici până acum acest post tv, nu s-a lepădat de aceste practici și continuă pe aceeași cale a defăimării. Au fost câteva tendințe de a le aplica amenzi și chiar de a închide pentru o perioadă publicațiile care utilizează atacul la persoană, dar din păcate societate civilă, așa cum am menționat mai sus, nu este pregătită suficient să vadă diferența dintre libera exprimare și denigrarea unei persoane sau alta. În acest context societaea este deprinsă prin intermediul presei cu fenomenul vârfelor în masă, și le este greu să vadă diferența.

Soluții

Ca și jurnaliști creștini trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Să combatem o ideie dar să nici prin cap să nu ne treacă să atacăm persoana. Pentru că orice jurnalist creștin trebuie să se conducă după principiul că fiecare om este creat după chipul și imaginea lui Dumnezeu. Păcatul națiunii, oamenilor societății trebuie de combătut din prisma Evangheliei, dar  nici într-un caz să  nu lezez și să umilesc personalitatea oamenilor despre care scrim.

Deasemenea să abordam fenomenul atacului la persoană, și doresc ca prin aceste articole să sensibilizăm opinia publică despre acest fenomen nociv. Pentru că dacă nu o fac, într-o bună zi, ne  putem t trezi că noi ne  prindem în această capcană a defăimării. Apoi să nu uităm că Sfintele Scripturi spun foarte clar că  vom da socoteală pentru orice cuvânt rostit în fața lui Dumnezeu. De aceea ca și jurnaliști să ne ferim de practica atacului la persoană și să  facem bine diferența dintre a comabte o doctrină și a defăima un om. Dumnezeu sa ne ajute la aceasta.

Anunțuri

Entry filed under: Raţiune.

SIDA boala care distruge milioane de vieţi Trebuie de negociat cu comuniştii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Decembrie 2010
L M M M V S D
« Noi   Ian »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,262 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: