Douăzeci de ani de democraţie ne-au întors cu faţa la comunism

Decembrie 13, 2010 at 12:51 pm Lasă un comentariu

Sfârşitul anilor 80 au adus în mintea moldovenilor o dorinţă vie de a fi liberi faţă d eun regim totalitar. Un regim care a pus stăpânire peste tot înseamnă drepturi şi libertăţi. O dată ajunşi liberi faţă de regimul comunist, credeam cu toţii că noul stat, Republica Moldova va îmbrăţişa valorile democratice, care atât de mult au lipsit fiind parte a Uniunii Sovietice. Nu a fost să fie, pentru că după douăzeci de ani de democraţie ne întoarcem din nou cu faţa spre comunism.

Zilele acestea am avut ocazia să vorbesc cu un german, care auzind perspectiva de revenire a comuniştilor la putere în Moldova, a rămas uimit, spunând că nu poate înţelege cu ce am fost „vrăjiţi” de nu putem scăpa de o doctrină la baza căreia se afla minciuna. El, oaspetele din Germania a simţit pe propria-i piele comunismul din defuncta  Republică Democrată Germană (RDG), şi a spus că nici în cele mai rele visuri nu doreşte ca să îşi amintească de comunism. Din păcate noi, moldovenii mai avem mult până a depăşi situaţia când 40 la sută din fraţii, rudele şi cetăţenii noştri mai aleg să viseze utopiile înşelătoare ale comuniştilor.

Straniu înţeleg democraţia şi unele partide de la noi care cochetează de ceva timp cu ofertele generoase propuse de Partidul Comunist. Istoria a demonstrat din plin cât de generoşi pot fi comuniştii, cu partenerii lor. Au simţit acest lucru  partidele care s-au aliat cu comuniştii în diferite perioade al vremii, iar acum s-a ales anonimatul cu multe din ele. Prin urmare, comunismul a renăscut în Moldova nu dintr-o luptă nobilă împotriva nedreptăţii şi a problemelor sociale, ci dintr-un viciu moral şi ideologic. Lucru la care prea puţin s-a gândit Alianţa pentru Integrare Europeană în anul care tocmai trece.

Consider că unul din sarcinile primordiale trebuia să fie condamnarea  în regim de urgenţă a dictaturii comuniste. Iar condamnarea nu se poate face doar printr-o simplă declaraţie a şefului statului, rostită în Parlament. Pentru ca eficienţa să fie mai mare trebuia promulgată o lege a lustraţiei în care foştii demnistari sovietici şi informatori ai securităţii să li se interzică ocuparea de funcţii publice. Chiar dacă au recunoscut că au greşit şi au slujit regimului comunist, consecinţele trebuie să le poarte. Pentru că nu poţi încredinţa destinile ţării unor conducători şantajabili şi timoraţi, care pot trăda în situaţii complicate , de mare responsabilitate. Situaţii de care avem parte chiar în zilele noastre şi care ţin o ţară întreagă cu sufletul la gură în ce parte va înclina balanţa un partid alcătuit în mare parte din foşti comunişti.

Dacă ai caracter şi pretinzi că te-ai pocăit de doctrina comunistă, nu are rostul să te mai joci cu focul, pentru că Biblia spună  că „poate cineva să ia foc în sân fără să i se aprindă hainele sau poate merge cineva pe cărbuni aprinşi fără să-i ardă picioarele?” (Proverbe 6:27). Evident că nu, şi cine  aplică această tactica o va avea un sfârşit nefericit, care va aduce consecinţe grave, pentru că vei fi catalogat drept unul care în timpul democraţiei a întors o ţară în comunism. Vreau să cred că partidele de orientare democrată din Moldova vor apela în primul rând la înţelepciunea de sus, care vine de la Dumnezeu, în luarea deciziilor vitale pentru ţară, în detrimentul intereselor şi funcţiilor în stat. Doar când cauţi binele oamenilor mai presus de avantajele pe care poţi se le obţii de la o funcţie sau alta, demonstrezi că ai venit în politică pentru a sluji.

În caz contrar PCRM-ul şi sateliţii lor stau la pândă şi sunt gata să manipuleze cu ceea ce au ei la îndemână, cu minciuna. Pentru că se  ştie foarte bine că PCRM îşi esxtrage susţinerea electorală încă masivă, din teama de schimbare a multor moldoveni, din neâncrederea în democraţie, din sărăcie şi din ignoranţa cetăţenilor cu privire la beneficiile statului de drept, într-u cât din păcate prea puţin am beneficiat de avantajele unui stat de drept în Republica Moldova. Iar partidele care negociază intens în aceste zile trebuie să cunoască că factorii care alimentează opţiunea pro-cumunistă de la noi, pot fi lichidaţi doar prin unitate între ele, prin transparenţă în negocieri şi prin informare a populaţiei despre faptul că revenirea comuniştilor la putere înseamnă un pas mare înapoi.

Prin urmare săptămâna care s-a început vom vedea cât de maturi sunt unii politicieni în luarea deciziilor importante şi dacă  vor alege beneficiile economice în schimbul dorinţei unei populaţii de 60 la sută care nu au votat pentru comunişti. Nu ne rămâne decât să vedem dacă cei douăzeci de ani de democraţie ne întorc spre comunism sau spre valorile democraţiei, spre care tindem cu toţi.

 

 

 

 

Anunțuri

Entry filed under: Politic.

Ale cui drepturi vor fi promovate la televiziunea publică Marian Lupu sare la PLDM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Decembrie 2010
L M M M V S D
« Noi   Ian »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,305 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: