Avem nevoie de pedeapsa cu moartea

aprilie 4, 2011 at 7:30 pm 2 comentarii

Ultimile evenimente criminalistice care au zguduit efectiv întreaga ţară ne arată încă o dată cât de importantă este pedeapsa cu moartea. De ce oare această formă de pedeapsă este trecută cu vederea în Moldova? Cine va răspunde pentru vieţile copiilor ucişi la Durleşti, a fetelor îngropate de vii la Zârneşti. Oare nu e cazul să readucem pedeapsa cu moartea în ţara noastră? Nu vi se pare că aceşti criminali trebuie să plătească viaţă pentru viaţă? Nici nu vreau să aud de Drepturile Omului care sunt împotriva pedepsei capitale. Cum rămane cu drepturile acelei fetiţe de doar 11 ani?

Dacă tot se vorbeşte de educarea infractorului, de reabilitarea lui, atunci de ce aşa de multe violuri, omoruri şi alte infracţiuni? Este prea blând pentru ei sa fie privaţi de libertate de la 5- la 25 ani, sau pe viaţă. Ajunge atîta discuţie în vederea reabilitării infractorului, este timpul sa ne gîndim la viaţa celui ce a pătimit, căci ea are prioritate. De ce să fie aşa de blîndă legea pentru infractor şi aşa de dură pentru victimă? Cine se gîndeşte la persoana vătămată? Dumnezeu este cel mai drept în această privinţă, pentru că El a scris în Deuteronom 19:21 “Să n-ai nici o milă, ci să ceri viaţă pentru viaţă…”

Iată cîteva argumente pro aduse de Carta Naţiunilor Unite, dar care sunt aşa de ieftine:

  1. Riscul condamnării unor persoane nevinovate. Bine, dar asta este o altă întrebare ce ţine strict de competenţa şi transparenţa judecătorilor. Tot Dumnezeu spune în Deuteronom 19:18 “Judecătorii să facă cercetări amănunţite…”. Care este realitatea judecătorilor din ţara noastră? Şi o spun foarte deschis pentru sunt licenţiată în drept, şi făcînd practica de stat, am văzut că judecătorii habar n-au de soarta dosarului, ne mai vorbind de viaţa persoanelor implicaţi într-o infracţiune. Dar dacă s-ar schimba atitudinea judecătorilor noştri, privind judecarea cauzelor penale, atunci cu siguranţă nici nu ar fi vorba de riscul condamnării unor persoane nevinovate.
  2. Un alt argument ar fi că nu se ating efectele de descurajare dorite, asta înseamnă că pedeapsa cu moartea nu contribuie deloc la scăderea numărului de infracţiuni şi că legalizarea pedepsei capitale nu face decât să diminueze şi mai mult respectul pentru viaţă al societăţii, prin faptul că această atitudine este practicată şi de stat. Dar oare chiar aşa să fie? Dumnezeu spune foarte clar în Deuteronom 19:20În felul acesta, ceilalţi vor auzi şi se vor teme, şi nu se va mai face o faptă aşa de nelegiuită în mijlocul tău.”
  3. Al treilea argument adus de Carta ONU este, nu aduce nici un fel de avantaje economice sau sociale, şi asta pentru că mecanismul sistemului pedepsei cu moartea trebuie întreţinut constant, indiferent dacă este folosit pentru execuţii sau nu. Dar despre ce fel de avantaj ecomonic este vorba atunci cînd societatea întreţine infractorul? Ce avantaj economic sau social poate avea statul pentru un infractor, care este diţinut în închisoare? El trebuie întreţinut cu hrană, îmbrăcăminte, dar pe seama cui? Apoi diţinutul în multe situaţii evadiază din penitenciar, ceea ce spune că poate lăsa multe pagube în urma lui, dacă nu şi alte infracţiuni deosebit de grave. Prin pedeapsa cu moartea Dumnezeu ne îndeamnă în Deuteronom 19:19 “…Să scoţi astfel răul din mijlocul tău”.

În Statele Unite a fost reinstaurată Pedeapsa cu moartea de Curtea Supremă, în anul 1976, după o suspendare de zece ani. Începând de la acea dată, 832 de condamnaţi au fost executaţi prin administrarea de injecţii letale, 152 prin electrocutare, 11 în camera de gazare, 3 prin spânzurare şi 2 prin împuşcare. Aplicarea pedepsei capitale este legalizată în 38 dintre cele 50 de state membre ale SUA.
Peste 40 de ţări au renunţat la această metodă din 1990 şi până în prezent. În momentul de faţă 122 de state au interzisă prin lege această pedeapsă sau nu o mai practică de multă vreme. Alte 74 de state folosesc încă pedeapsa capitală dar numărul prizonierilor executaţi este foarte mic.Metodele de execuţie variază de la decapitare în Arabia Saudită până la electrocutare în unele cazuri înregistrate în Statele Unite ale Americii. Se mai practică spânzurarea (Egipt, Japonia), injecţia letală (Thailanda, Guatemala), împuşcarea (China, Belarus), lapidarea (Iran, Afghanistam). Rusia este pe cale de a renunţa la pedeapsa cu moartea, acest stat fiind membru în Consiliul Europei, grup de ţări care a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Cu toate acestea, în ultimii ani, numeroşi sociologi, jurnalişti şi parlamentari români au repus în discuţie, de la tribuna Parlamentului sau prin paginile ziarelor, reintroducerea pedepsei cu moartea, datorită creşterii alarmante (fără precedent) a fenomenului infracţional.

Un exemplu care susţine pedeapsa cu moartea este, a fostului preşedintele George W. Bush, care confirmă următoarele: “sprijin cu tărie pedeapsa cu moartea, deoarece această măsură ajută, în ultimă instanţă, la salvarea vieţilor inocente ale victimelor”. Cîte vieţi inocente ale victimelor ar fi salvate, dacă şi preşedintele Republicii Moldova, precum şi Parlamenul ar fi de aceeaşi părere cu  fostul preşedintele SUA.

Reclame

Entry filed under: Drept.

Doar Lupu vede pericolul? Cea mai importantă carte

2 comentarii Add your own

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

aprilie 2011
L M M J V S D
« mart.   mai »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,900 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: