Moda duelurile din campania electorală

mai 16, 2011 at 6:24 pm Lasă un comentariu

Lucru care probabil va caracteriza această campanie electorală sunt invitațiile la duel din partea candidaților. Ei se invită, și tot ei refuză.  Nu tot așa era însă cu doar două secole în urmă, când cauza unui duel era de cele mai multe ori  apărarea onoarei  rănite. Factorul care întodeauna provoca duelul era jignirea. Aceasta putea fi verbală, prin ironie, dispreț, bârfe la adresa  celuilalt sau a unui mebru a familiei. Duelurile aveau reguli bine stabilite din timp și erau onorate cu strictețe. Chiar dacă nu era încurajată această formă de rezolvarea a problemei pentru că cineva murea în urma unui asemenea duel, rămâne de remarcat  seriozitatea cu care participanții răpundeau  și participau la duel.

Moda duelurilor politice a revenit în forță și în Republica Moldova.  De fapt ele nu au dispărut niciodată, însă în forma în care actualii pretendeți  la fotoliu de edil al capitalei se provoacă unii pe alții este o premieră și pentru noi.  Slăvit să fie Dumnezeu că actualele dueluri  au  caracter sportiv,social și politic. Primul a început candidatul Dorin Chirtoacă care l-a invitat la o asemenea confruntare pe candidatul comunist Igor Dodon pe fosta principală arenă sportivă a țării, care astăzi se află într-o paragină. Este vorba de Stadionul Republican,care a fost demolat de guvernarea comunistă, și care nici până în prezent nu se știe care va fi viitorul acesteia.Vedeți, dacă în trecut era obligatoriu să te prezinți la duel, acum nici pomină de a onora invitația. Dodon nu a venit,ba mai mult,  deși trebuia să o facă, dacă dorea să semene credibilitatea în ochii orășenilor pe care spune că îi iubește.Trebuia să vină, și să ne spună ce vor face cu stadionul, de care întregul oraș și chiar țara întreagă are nevoie. De ce l-au demolat dacă nu aveau surse să construiască o altă arenă sportivă? La aceste întrebări nu avem răspuns, și nici nu vom avea în viitorul apropiat, pentru că invitatul la duel, a refuzat prezența.  Nu numai că a refuzat prezența, dar comuniștii  au stabilit ei terenul pentru duelurile electorale. Unul din aceste terenuri a fost strada Alba Iulia, care după ce a fost reparată și  i s-a prezis că nu se va strica cel puțin 5 ani de acum înainte, doar peste câteva săptămâni  a cedat. A cedat puțin și din credibilitatea administrației capitalei care au  aruncat în vânt banii publici. Comunistul Dodon l-a mai invitat la un duel  într-o sală sportivă și pe premierul Vlad Filat, însă nici acesta nu a onorat invitația. Ultimul care a intrat în hora duelurilor electorale este candidatul din partea Partidului Popular Creștin Democrat, Radu Bușilă, care l-a invitat pe Dorin Chirtoacă la gunoiștea din satul  Țânțăreni pentru a-i pune mai multe întrebări. Evident că candidatul PL va pleca la Țânțăreni cum a făcut-o și la strada Alba Iulia.

Toate aceste acțiuni electorale demonstrează neseriozitatea actualilor candidați care fac tot posibilul pentru a ieși în evidență. Păcat că modalitatea este una ineficientă pentru noi toți ca și alegători care nu înțelegem cui servesc aceste spectacole.   Cel puțin așteptam ca și alegător ca  cei implicați în cursa electorală să dea dovadă de multă responsabilitate, și așteptam ca măcar un candidat să onoreze cu prezența o invitație la duel dacă tot nu are nimic de ascuns și se declară adeptul transparenței  în tot ceea ce face.

Jumătate de această cursă electorală este parcursă, deși  dacă ar fi după mine, nici nu ar fi nevoie de o campanie electorală, atâta timp cât fiecare candidat până la alegeri trebuie să demonstreze că adune el merită să fie ales. Iar dacă totuși avem parte de acest exercițiu democratic, și anume, campania electorală, fie ca toți candidații să dea dovadă de foarte multă sinceritate, dorință curată de a schimba ceva în bine, și nu în ultimul rând dragoste față de oamenii pe care ei spun că doresc  să le slujească.  

Reclame

Entry filed under: Politic.

Nu pot avea încredere în candidați Opiniea mea despre dezbaterea cu privire la documentarul drepturilor homosexualilor de la Moldova 1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

mai 2011
L M M J V S D
« apr.   iun. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 205,147 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: