Principiul umanismului și amnistia lui Marian Lupu

August 5, 2011 at 12:52 pm Lasă un comentariu

Cu prilejul celei de-a 20-a aniversarea a tânărului nostru stat, președintele interimar, Marian Lupu, vrea aminisție pentru  61 de pușcăriași. Pare nobilă decizia președintelui interimar, însă să nu uităm că astfel de decizii pot avea urmări grave. Puteam să fiu de acord cu Marian Lupu în cazul în care criminalitatea în țara noastră era un subiect ce se putea de trecut cu vederea, dar în cazul în care acest fenomen ia o amploare mai mare, nu înțeleg de ce președintele interimar recurge la astfel de gesturi. Acest gest l-a nemulțumit și pe ministrul Justiției, Oleg Efrim, care a subliniat că amnistierea frecventă nu contribuie nicidecum la educarea infractorilor. Dacă era așa, probabil nu mai erau crime odioase precum s-au întâmplat la Durlești sau Ialoveni. În loc să țină cont de acest lucru, Marian Lupu a catalogat gestul Ministrului Justiției drept unul care „contravine unei guvernări responsabile”. Faptul că Ministrul Jusției a spus nu acestei amnisții, l-a enervat pe Marian Lupu care s-a grăbit să îl numească drept un “biet executor” pe  șeful justiției moldovenești, evident cu aluzie la faptul că acesta a fost numit în funcție de premierul Vlad Filat. Oare nu Marian Lupu a fost acela care a venit o data în fața alegătorilor cu un slogan care ne chema să oprim războiul politic. Dar  tocmai declarații și acțiuni de acest fel alimentează un război politic de care societatea este obosită și plicitisită.

Amnistierea deținuților este o întrebare foarte  importantă, care se rezolva de la caz la caz. Ca și cetățean al acestei țări doresc ca cei care ne conduc să ne asigure o  protecție  față de infractori.  Nu știu cum credeți dumneavostră, dragi cititori, dar acest decret miroase a sâmbure de scandal și ascunde mai mult decât  umanismul invocat de președintele interimar. Sunt de acord, de asemenea, că fiecare om merită o a doua șansă, dar este bine ca cel care a venit cu o asemenea propunere  să  întrebe și victimile celor 61 de deținuți de pe lista lui Marian Lupu dacă cei de pe lista președintelui merită amnistiați? Poate e timpul ca și societatea să afle cine sunt acești infractori și dacă cu adevărat închisoarea a avut un efect pozitiv asupra comportamentului acestora.

Republica Moldova se confruntă cu o rată uluitoare a criminalității, iar ultimile omoruri care s-au produs ne fac să ne credem în totală nesiguranță. Faptul că situația criminogenă a luat-o razna e confirmată și de datele statistice, care spun că numărul crimelor foarte gravă a crescut de aproape cinci ori. Și acest număr sporește în continuare.  Iar dacă ne uităm la datele statistice acestea sunt zguduitoare pentru o țară precum Moldova. Conform Ministerului Afacerilor Interne, dacă în luna ianuarie a anului 2010 numărul total de infracțiuni a fost de 1503, atunci în aceeași perioadă a anului 2011 cifra constituia 2040 de acte criminale.  Doar într-o singură lună  au fost comise 59 de infracțiuni cu caracter deosebit de grav, în condițiile în care în perioada similară a anului trecut cifra a atins 11 infracțiuni.

Probabil cu toți încercăm să găsim explicații pentru aceste crime. Criminaliștii  explică fenomenul amplu al crimelor prin faptul că instituțiile penetenciare nu își fac munca cum se cuvine. Astfel deținuții eliberați după o detenție lungă nu sunt în stare să se încadreze în societate și se dedau la săvârșirea unor noi infracțiuni. Poate președintele interimar cu ocazia a două decenii de independență ar emite un decret prin care ar interzice filmele artistice cu caracter violent sau imoral. Pentru că astfel de decrete presonal cred că sunt o motivare în plus pentru cei care au comis crime că vor fi pedepsiți prea blând și vor ieși din nou la libertate. Dumnezeu nu este ca Marian Lupu, El pune preț pe victimă și cere ca acesta să plătească dublu pentru infracțiunile făcute. Cât ține de  umanism, el nu a fost și nici nu este o soluție pentru aducerea ordinii și disciplinii în țară.

 

Anunțuri

Entry filed under: Politic.

Ce spune Sfânta Scriptură despre clarvăzători Vor fi și aceștia amnistiați??

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

August 2011
L M M M V S D
« Iul   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,255 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: