Moldova este încă sub dominație străină.

octombrie 13, 2011 at 5:57 pm Lasă un comentariu

Acum când toată lumea vorbește de scumpiri de tot felul, când în țară se va da startul hramurilor comunelor și orașelor, o problemă  rămâne încă aprinsă  și careia încă nu îi văd soluționarea.  Săptămâna care a trecut am avut prilejul să vizitez pentru două zile orașelul Lipcani. Situat la nordul țării, “orașul celor două vămi” este unul care  reflectă situația  în care se găsește întreaga noastră țară, evident exceptând capital statului Republica Moldova. Și o să vă spun de ce. În tot orășelul Lipcani am numărat doar 3 străzi care poartă nume specific țării noastre în rest micul orășel este plin de străzi precum Maiakovski, Gagarin, Gorkii sau Gogol. Evident că la loc de cinste nu stă nimeni decât unul dintrei cei mai mari tirani ai  istoriei , Vladimir Lenin. În cinstea conducătorului bolșevic și ideologului communist în fața primăriei orașului Lipcani este înalțat un falnic  monument.

Din discuțiile cu primarul Lipcaniului nu prea am văzut că acesta să ardă de nerăbdare să schimbe denumirea acestor străzi care nu au nimic comun cu istoria țării noastre. De ce spun acest lucru, pentru că ocupă funcția de primar pentru al doilea mandate, iar el s-a arătat mulțumit de numele străzilor din orașul pe care îl conduce. Nu  a văzut nimic rău și nici în faptul că în fața bisericii ortodoxe din oraș stă monumentul lui Lenin. Probabil nici nu va vedea încă mult timp pentru că nu există nici voință civică la nivel local, iar consilierii micuțului oraș sunt preponderant vorbitori de limbă rusă, iar orice initiativă de a modifica numele unei străzi este privită drept tentative de ”ocupație românească”.   Nu știu cât suflet a pus Lenin pentru acest oraș, dar cel care a salvat viitorul oraș de una din cele mai de temut armate, Hoarda de Aur nici măcar nu este pomenit în vre-o stradă. Evident este vorba despre Ștefan cel Mare care, a repurtat o biruință răsunătoare asupra tătarilor la începutul  gloriosei sale domnii. Din nefericire nu am întâlnit nici un locuitor al Lipcaniului care să cunoască despre această luptă. Și oamenii nici nu aveau de unde să cunoască atâta timp cât pentru ei un Maiakovski sau Gagarin  îi reprezintă în totalitate.  Am reușit doar să smulg o promisiune din partea autorităților locale că vor încerca să remedieze această situație, însă când o vor face nu se cunoaște. Imediat mi-am adus aminte de poporul evreu care mortaliza fiecare eveniment sau experiență cu Dumnezeu prin dare unui nume acelui  loc. Astfel doreau acest popor ca urmașii lor să-și cunoască bine istoria, și apoi să știe a da tribute celor care au stat în spărtură pentru țară în acele vremuri.  Noi încă nu am fost învățați să dăm cinstea cuvenită celor care au luptat, celor care au apărat libertatea acestui pământ de cotropitori.

Furați de grijile acestor vremuri uităm că în atribuțiile noastre ca și cetățeni ai acestei țări  este de a ne onora strămoșii.  Și apoi să nu uităm că și noi vom trece din lumea aceasta și exact vor face ceea ce facem și noi cu strămoșii nostri, adică vom fi aruncați în marea uitării. Sau nu i-ar plăcea unui om ca numele său să fie cinstit de o comunitatea întreagă după ce a făcut lucruri frumoase pentru satul sau orașul său? Și astfel de oameni avem, pentru că vorba cronicarului, “nasc și la Moldova oameni”, numai  că la noi mentalitatea este încă îndoctrinată cu iz de communism sovietic de care greu scăpăm. Iar situația pe care am întâlnit-o la Lipcani nu este unică, pentru că  monumentele lui Lenin sunt vii până în ziua de azi în orașe precum Dondușeni, Otaci sau Comrat. Dar fiecare din noi trebuie să știe, că doar atunci când vom scoate idolii din țară, Dumnezeu se va întoarce cu fața și spre noi ca și națiune, pentru că nu putem sluji la doi stăpâni. Doar atunci când vom pune preț pe valorile neamului nostru și pe oameni care care caută binele celor din jur, viața noastră va lua o altă turnură.

 

Reclame

Entry filed under: Politic.

Cine vă mai crede Trebuie să ne închinăm sfinților?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

octombrie 2011
L M M J V S D
« sept.   nov. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 205,210 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: