Trebuie să ne închinăm sfinților?

Octombrie 17, 2011 at 7:48 am Lasă un comentariu

Când spunem cuvântul sfânt trebuie mai întâi să vedem semnificația acestui cuvânt. Cuvântul sfânt include ideia de curățire a păcatului, dar nu înseamnă fără păcat așa cum se cunoaște la noi, înseamnă ales, pus de o parte, separat de păcat. Potrivit cu Sfintele Scipturi, sfinții sunt numiți oamenii care au primit pe Domnul Isus ca Domn și Mântuitor. Oamenii sunt sfinți prin Cuvântul lui Dumnezeu „Tată, sfințește-i prin adevărul Tău, Cuvântul Tău este adevărul” (Ioan 17:17) în Hristos. Nu vedem în Biblie ca oamenii să fie  făcuți sfinți prin canonzarea făcută de vre-un sinod bisericesc. În Domnul Isus oamenii sunt sfințiți pentru că doar în El sunt curățați de păcate, și tot în El oamenii sunt chemați să se sfințească, adică să se păstreze aleși și curățați, prin felul lor de viață „către cei ce au fost sfințiți în Hristos Isus, chemați să fie sfinți”  (1 Corinteni 1:2). Apoi sfințirea este făcută de Duhul Sfânt  și duce la ascultare de Domnul Isus.

Sunt sfinții oameni vii sau morți?

Potrivit cu Biblia sfinții nu sunt morți, ci cei vii care sunt în Hristos. Putem vedea acest lucru chiar din Epistola lui Pavel către Romani 12:3″Ajutați pe sfinți când sunt în nevoi„. Un alt verset care ne demonstrează că sfinții sunt oameni vii „Spuneți sănătate lui Filolog.. și tuturor sfinților care sunt împreună cu ei” (Romani 16:15). Este evident că atunci când Biblia vorbește despre sfinți se referă la credincioșii vii, nu la  cei morți. Altfel cum să spui unui mort sănătate sau să strângi ajutoare pentru el?

Această practică a cultului sfinților a istoricii afirmă că a început după anul 320 d.Hr. ca urmare a miilor de creștini martirizați din cauza credinței lor, dar și în urma depărtării de învățătura apostolilor, la mormânt au început să se facă primele rugăciuni prin intermediul sfinților. Pe la anul 400 d.Hr. se găsesc primele rugăciuni închinate Mariei. Este interesant că istoricii  nu găsesc până în acest an  nici o scriere sau referire la Maria, nici ca fecioară și nici în alt fel. De fapt toate sărbătorile hotărâte în cinstea Maicii Domnului au fost stabilite după Sinodul de la Efes în anul 431 d.Hr. În jurul anilor 600 cultul sfinților  este decretat ca regulă  de credință iar  Fecioara Maria este numită  Împărăteasa Cerurilor fiind declarată  superioară tuturor sfinților. Biblia nu a menționat așa ceva niciodată, dimpotrivă susține contrariul. Când sutașul Corneliu a dorit să se închine lui Petru, a fost oprit categoric de acesta.” Când era să intre Petru, Corneliu, care-i ieșise înainte  s-a aruncat la picioarele lui și i s-a închinat. Dar Pentru l-a ridicat  si a zis „Scoală-te, și eu sunt om” (Faptele Apostolilor 10:25-26)

Sau când Pavel împreună cu Barnaba s-au simțit ofensați după  ce au vindecat un olog din naștere, preoții păgâni și cetățenii din Listra au dorit să li se închine. Apostolul Pavel și-a rupt hainele  și-a rupt hainele de furie și le-a spus că și el este om ca și ei.  Un alt exemplu elocvent este acela al apostolului Ioan. căruia i  s-a făcut descoperirea scrisă în ultima carte din Biblia, Apocalipsa „Și m-am aruncat la picioarele lui ca să mă închin lui , dar el mi-a zis „Ferește-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un slujitor împreună cu tine și cu frații tăi, care păstrează mărturia lui Isus. Lui Dumnezeu închină-te” (Apocalipsa 19:10)”. Prin urmare de ce acești oameni mari ai lui Dumnezeu nu au acceptat închinarea care li s-a adus?  Pentru că ei știau foarte clar că Dumnezeu este categoric când spune că omul nu are voie să se închine nimănui în afară Sa.

Fie ca Dumnezeu să ne ajute să ne închină doar Lui. Și ca fiecare om din țara noastră să ajungă un sfânt așa cum o cere Sfânta Scriptură

Anunțuri

Entry filed under: Meditaţii. Tags: , , , , , .

Moldova este încă sub dominație străină. De ce cred că Moldova este o țară săracă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Octombrie 2011
L M M M V S D
« Sep   Noi »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,255 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: