Străinii încă stăpâni la noi acasă

noiembrie 23, 2011 at 3:39 pm Lasă un comentariu

Cine a spus că suntem cu adevărat independenți se înșeală amarnic. Chiar zilele acestea am fost martor la o scenă care mi-a dat mult de gândit. Moldovenii băștinași încă sunt catalogați oameni de categoria a doua, de către rușii care trăiesc aici și nu au nimic comun cu istoria, limba și tradiția acestei țări. Un vorbitor de limbă rusă și-a permis să jignească o întreagă audiență vorbitoare de limbă română. Fiind somat să își ceară iertare nici în ruptul capului nu a dorit să audă de așa ceva. Meditând la această întâmplare mă întrebam de ce după două decenii de independență  vorbitorii de limbă rusă au un astfel de comportament, și nici în ruptul capului nu doresc să facă un mic efort pentru a învăța limba poporului printre care trăiesc. De vină în toată această situație suntem tot noi, cei peste 70 la sută din vorbitorii de limbă română, care ne complexăm să vorbim limba română la noi acasă în prezența unui singur vorbitor de limbă rusă. S-au complexat buneii și părinții noștri și acum o facem și noi. Această situație este încurajată și de toate guvernele din anul 1990 încoace, care au tolerat  și nu au luat măsuri la vremea potrivită pentru a stăvili acest proces de batjocură a unei minorități care au senzația că încă sunt încă stăpâni ai acestui popor. Nu vom ajunge niciodată la perioada anilor 1812 când peste 95 la sutăd in populația Basarabiei de atunci vorbea limbă română, dar nici nu trebuie să revenim la anii de ocupație sovietică când a vorbi în limba ta natală era o adevărata tragedie și batjocură.

Complexul infiorității din păcate se simte din plin și la actuala clasă politică. Faptul că un blogger rus își bate joc de o națiune întreagă , faptul că armata Federației Ruse încă mai staționează pe pământ moldovenesc, faptul că oficialii ruși își permit să ne dicteze în  ce direcții să o luăm, este un lucru alarmant. Poate și din acest considerent rușii din Moldova își permit cu o aroganță ieșită din comun să se simtă la ei acasă, și să își ceară oficializarea limbii lor pe teritoriul moldovenesc. Mă gândesc că actuala conducere a țării ar trebuie să ia o lecție de la oficialii lor de la Moscova care au stabilit obligativitatea cunoașterii limbe ruse pentru toți străinii care doresc să lucreze în această țară. De ce nu am face-o și noi?  Mă tem că puțin probabil actuala clasă poltiică va da dovadă de îndrăzneală în acest sens, dat fiind faptul că încă sunt mișcări sociale și politice care o dată ce încerci să promovezi limba  țării în care trăiești, te identifică drept care incită la ură interetnică. Iar noi încă nu suntem învățați să luăm decizii radicale în sensul bun al cuvântului.

Vom reuși să aducem respectul interetnic doar atunci când și deputații vor face primul pas și când dela tribuna oficială a parlamentului vom auzi din partea conanționalilor noștri ruși discursuri în limba română. De altfel nu am văzut ca în Senatul american sa se vorbească franceza sau spaniola sau în parlamentul României să se vorbească maghiara. Este de datoria aleșilor locali să respecte limba țării în care trăiesc. Acesta este un un prim pas al respectului față de aproapele tău, când te porți cu aproapele tău cum ai dori ca și el să se poarte cu tine. De fapt și pe paginile Sfintelor Scripturi ne este relatat un frumos exemplu în acest sens când unul din cei mai mari împărați ai antichității, Ahșveroș pentru o mai bună înțelegere în societatea multietnică din acea vreme a făcut tot posibilu ca să învețe și să scrie în limba “fiecărui popor după limba lui”. Acest lucru i-a adus un nume bun și prosperitate țării.  Oare de ce noi gândim că suntem mai avansați decât oamenii din acele vremuri dacă nu putem să ne facem ordine la noi acasă. Dar încă o dată ajung la concluzia înțeleptului Solomon  că “ce a fost, va mai fi, și ce s-a făcut, se va mai face; nu este nimic nou sub soare”

Reclame

Entry filed under: Politic.

Mulțumiri… Indiferent de sistemul politic, spune oamenilor Evanghelia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

noiembrie 2011
L M M J V S D
« oct.   dec. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,910 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: