Migrația părinților-suferința copiilor

Februarie 2, 2012 at 12:16 am Lasă un comentariu

De când a apărut în vocabularul moldovenilor, migrația a constituit tema a mii de dezbateri și polemici. Mai în toate cazurile însa, lumea obișnuiește să discute despre aspectele economice ale acestui fenomen. Pentru opinia publică, migranții sunt oamenii care au reușit să scape de sărăcie, să-și asigure copiii cu studii și apartamente, să-și construiască case bogate și să se ridice cu o treapta de-asupra celorlați. În toate aceste discuții însă, se uită deseori despre un aspect mai puțin popular al migrației – efectele psihologice ale separării. Mai ales ca de cealalta parte a baricadei sunt copiii. 

Mi-a dat și mie Dumnezeu posibilitatea de a lucra printre copii în calitatea mea de antrenor sportiv, și din cei 60 de micuți care fac sport în cadrul clubului de fotbal, 90 la sută din părinți sunt plecați peste hotare în găsirea unui lucru mai bine plătit. Presupun că această situație ste una comună întregii țări, când cel puțin un părinte este plecat peste hotarele țării, iar copii sunt lăsați să fie educați, crescuți și hărăniți de buneii, rude sau în cel mai rău caz chiar de vecini. O asemenea situație nu încape la îndoială că va crea mari probleme societății noastre în cel mai apropiat timp, pentru că nimeni și nimic nu poate înlocui eduația părinților cu cea a altor factori educativi. De cele mai multe ori, vorbesc din ceea ce am văzut, copii rămași fără părinți cresc rebeli adevărați, cresc tineri care nu mai au frică de nimic și preocuparea lor majoră este să mai aibă un telefon de ultimă generație, sau un ceva bani de buzunar în fiecare zi, lucruri pe care altă dată le visam ca și copii, pentru că știam că fiecare obiect, își are vremea lui. Dar lucru cel mai tragic este că această generație de copii abandonați de părinții lor cresc oameni fără nici un fel de frică de cei mai mari decât ei și fără frică de Dumnezeu, și doar din simplu motiv că marea majoritatea a părinților au plecat peste hotare semănând astfel suferință în inimile copiilor, chiar dacă aceștia din urmă o realizeaza mult, mult prea târziu. Cunosc cazuri specifice când copii lăsați de părinții lor la vârsta când încă nu pot discerne bine răul, au ales să comită omoruri, violuri și furturi. Acești copii chiar dacă aparent au totul în realitate nu au nimic.

Aceeași realitate ne spune că acești copii sunt expuși mai multor riscuri de ordin psihologic. Pana acum, vorbindu-se despre migrație, se lua în considerare doar aspectul material. Acum însă, tot mai des, traumele psihologice ale copiilor sunt atestate de catre profesori, psihologi și medici. Nu o dată am avut cazuri când părinții veneau de peste hotare la înmormântarea odraslelor lor, sau în cel mai fericit caz când părinții reveniți acasă pentru o saptamână, își găsesc copiii în situații deplorabile și dau fuga cu ei la psiholog, sperând că acesta le va rezolva problema într-o zi. Îmi pare atât de rău să o spun dar generația care vine, este una lipsită total de emoții, pentru ca așa cresc acești copii, fără emoții, iar frustrarea și agresivitatea în raport cu alții devine o practică obișnuită din viața unui astfel de copil.

Este lăudabil faptul că Ministrul Muncii și Protecției Sociale și a Familiei, Valentina Buliga a lansat un apel către părinții care lucrează peste hotare să nu își mai abandoneze copii. Evident guvernarea nu poate stopa migrația, dar poate elabora la modul cel mai serios și conștient campanii de informare în rândul cetățenilor despre efectul nociv al abandonării copiilor. Apoi să nu uităm că Sfintele Scripturi ne avertizează clar că iubirea de bani este începutul tuturor relelor. Ei vedeți, că se pare că tocmai această dragoste de bani face ca cei mai mulți din țara noastră se străpung cu o mulțime de chinuri în goana după un leu în plus. Chiar mă gândesc ce îi trebuie tatălui lui Cristi să plece peste hotarele țării, daca mama este plecată într-o altă țară și acasă are de crescut doi copii? Au atâtea soluții de a păstra și familia întreaga și copii să crească lângă ei. Oare ce fel de familie va fi aceasta? Oare fără mult râvnita mașină, telefon și compiuter nu se vor putea descurca copii? Bine spune un proverb, că atunci când familiile sunt în armonie în țară este prosperitate. Numai că tocmai cheia succesului acestei țări, familiei, nimeni nu îi acordă nici o prioritate. Poate guvernarea să se trezească și să lase pentru un an toate certurile la o parte, și să se concentreze la acest aspect, de a elabora politici de promovarea a familiei și a efectului migrației. Poate atunci vom realiza că putem avea armonie la noi acasă. Cu toata familia.

Anunțuri

Entry filed under: Social. Tags: , , , , , .

Trist dar adevărat, infecția HIV/SIDA ia o amploare tot mai mare Politica dublelor standarte ale avocațiilor pentru drepturile omului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Februarie 2012
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,255 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: