Autoritatea morală nu este obligatorie pentru președintele Moldovei

februarie 22, 2012 at 10:33 pm Lasă un comentariu

 Dacă țara noastră se zbate în dileme, scheme și ecuații la nesfârșit în vederea alegerii șefului statului, una din cele mai dezvoltate țări din lume, Germania, a soluționat această problemă. Președintele Germaniei va fi un pastor luteran. Ceea ce pentru Moldova pare de domeniul irealului și fantasticului într-u cât cei ce se ocupă de fenomenul politic sunt interesați în protejarea veniturilor și afacerilor personale. Oare nu mai avem oameni a căror autoritate morală este vizibilă în societatea noastră? Dacă în trei ani așa și nu am putut alege șeful statului se pare că nimeni nu este în măsură să ocupe această funcție. Dar mă întreb cum de în Germania, cancelarul a putut găsi o candidatură agreată de toate partidele pe când la noi acest lucru nu este posibil? Oare am ajuns că suntem noi prea deștepți decât nemții sau orgoliile clasei politice de la Chișinău sunt nespus de mari încât să vadă că mai complectăm un top al rușinii, și anume cel de nealegere a șefului statului. Ei vedeți, nemții au ales ca și calitate, moralitatea persoanei ceea ce mă tem că la Chișinău prea puțin contează. Și totuși de ce? Nemții au văzut soluționarea problemei în liderul unei confesiuni creștine foarte populare în Germania. Ce bine ar fi ca și liderii creștini din țara noastră să aibă capacitatea, și autoritatea morală necesară de a se implica în viața politică. Dar atâta timp cât unii încearcă să fie exculsivi și monopoliști asupra credinței atunci autoritatea morală va avea de suferit.

Cunosc și eu pastori în Moldova care pe lângă faptul că trăiesc sfânt înaintea lui Dumnezeu și drept înaintea oamenilor se bucură de o reputație morală peste tot unde merge. Poate va veni vremea ca prejudecățile de care încă mai dăm dovadă sub aspect religios să dispară, și să avem și noi pastor președinte de țară.

Acum dacă e să vorbim de cei ce vin în politică atunci cu siguranță că nu mai pun nici un preț pe calitățile morale ale politicii autohtone. Și se întâmplă pentru că prea puțini politicieni trăiesc cu adevărat în frică de Dumnezeu, și în acțiunile lor se conduc după Sfintele Scripturi. Apoi pare total straniu și ieșit din comun ca într-o țară care își zice creștină clasa politică să nu condamne minciunea, imoralitatea și nelegiurile la care au fost surprinși unii demnitari. Mai mult decât atât, actele lor lipsite de moralitate au fost acoperite tocmai de cei care sunt zilnic în fața micilor ecrane. Fostul președinte german, chiar dacă a greșit, a avut puterea să își dea demisia. Și cu adevărat a fost o demisie de onoare, pentru că un șef al statului trebuie să fie un etalon al dreptății și moralității. Nu este compatibilă minciuna cu adevăral, și un lider al unei țări trebuie să cunoască acest adevăra, pe cât de simplu pe atât de fundamental și obligatoriu fiecărui om în general și persoanelor publice în particular.

Ce mult mi-a plăcut cum a fost numit actualul președinte al Germaniei, chiar dacă a pierdut alegerile prezidențiale în 2010. Mass-media la numit “președinte al inimilor”, datorită popularității enorme de care se bucură în țara sa. Îmi este greu să cred că un politician autohton se va bucura în viitorul apropiat de aceleași calificative în Republica Moldova.

Îmi vine și mai greu cred că se va găsi o persoană publică și apolitică care ar fi în grațiile lui Filat, Ghimpu, Diacov, Roșca, Dodon sau Voronin. Orice om care va încerca să facă ceva, va primi calificativul de “omul cuiva”, așa cum este mai nou la modă în cercurile politice din țară. Nu avem partide mai puține decât în Germania, dar spre deosebire de germani, noi ca și națiune nu știm a ne uni în jurul interesului național. Pentru că lipsa de încredere care persistă între toți sus menționații actori politici, face ca războiul politic să fie departe de fi terminat.

De-a Domnul ca politicienii noștri să învețe bine lecția Germaniei (evident dacă se va dori), și să știe câteva adevăruri și anume: biserica trebuie să se implice în politică, în biserică sunt preoți, păstori care sunt cu o autoritate morală ireproșabilă și nu în ultimul rând, politicienii trebuie să caute un președinte nu numai printre colegii lor, ci și din mediul cultural, academic și spiritual.

Iar ca la încheiere aș dori să întreb cititorul dacă credeți cu adevărat că în Moldova sunt politicieni cu o autoritate morală? Și dacă sunt cine sunt ei?

Reclame

Entry filed under: Politic. Tags: , , , , , .

Situația demografică din comuna Lăpușna raionul Hâncești Organizația homosexualilor Gender Doc-M continuă politică de minciună și calomnie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

februarie 2012
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 205,210 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: