Domnule premier cât de credibili sunt consilierii Dumneavoastră?

februarie 24, 2012 at 9:04 am Un comentariu

 Dacă este să îl credem pe Victor Lutenco consilierul pe probleme sociale al primului ministru, problema  situației demografice din Republica Moldova este una nesemnificativă. Cel puțin așa reiese din declarațiie dânsului la una din emisiunile cu tematică demografică. Vreau să îmi exprim dezacordul cu afirmările consilierului Lutenco, dat fiind faptul că realitatea este cu totul alta.   Și nu vreau să plec departe. Doar în satul premierului Vlad Filat, o simplă cercetare ne-a demonstrat că din anul 2005 până în anul 2012 s-au născut doar 260 de copii pe când numărul decedaților s-a ridicat la 620. Și această situație este comună întregii țări. Viitorul demografic prognozat pentru Republica Moldova este foarte sumbru. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, populația țării noastre va scădea dramatic. Cum explică consilierul premierului că dacă înainte la 1000 de persoane se nășteau 21 de copii, în prezent la același număr de persoane se nasc doar 8 copii? Republica Moldova este una dintre țările cu fertilitate scăzută, în care numărul populației se va micșora. Astfel, conform datelor publicate (varianta fertilității medii), de la 3 milioane 573 mii persoane în 2008, numărul populației ar descrește cu 25,5% pînă în anul 2050, iar către 2100 – cu circa 45,2%. Prin urmare, Republica Moldova va fi cea mai afectată țară din Europa de Est, pe următoarea poziție se află Bulgaria, în scădere cu 44,5%, Ucraina – cu 33,4%, România – cu 31%, Belarus – cu 29,5%, Polonia – cu 23% și Federația Rusă – cu 22,3%. Pe de altă parte, Republica Cehă va pierde doar 1,6% din numărul populației pînă în anul 2100, comparativ cu situația actuală, iar pînă în anul 2050 va înregistra o creștere demografică de 1,4%.

Nu sunt niște date luate de nu știu unde, ci orice specialist în demografie va constata că acest tablou sinistru va afecta existența statului Republica Moldova. Am căutat și părerea academicianului Gheorghe Paladi, care cu tristețe ne-a spus că țara noastră riscă să dispară în 50 de ani, pentru că în scurt timp fiecare a cincea persoană va depăși vârsta de 60 de ani. Potrivit academicianului  populaţia în Republica Moldova va scădea dramatic începând cu 2015, când generaţia anilor ’90 va intra în perioada de reproducere. Aceasta înseamnă că în anul 2050 persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor constitui 35 la sută din populaţia Moldovei, faţă de 14 la sută, cât constituie în prezent. O  altă cauză dureroasă a scăderii dramatice a populației este  avortul, care a devenit o crimă nepedepsită în țara noastră. Din anul 1990 mai mult de  șapte sute de mii de copii au fost avortați, și acestea ar fi doar cifrele oficiale. Poate Guvernul țării și consilierii premierului ar lucra la politici de prevenire a avortului, de încurajare a insitutuției familiei  și de încurajare a familiilor tinere să aducă pe lume copii, dar nu să îi avorteze. Dar cu declarații precum că situația demografică este sub control, după mine, sunt niște declarații  nefondate, deși cu siguranță că fiecare dintre noi vedem cu ochii noștri cum Moldova dispare  vizibil. Tot mai multe localități rurale dispar de pe harta țării. Oare ca și expert în problemele sociale, tocmai aceasta trebuia să fie problema numărul unu pe agenda unui astfel de consilier.

Nici experții internaționali nu stau  liniștiți privitor la situația din Moldova. Un raport al Băncii Mondiale recomandă Guvernului implementarea unor politici înţelepte, cum ar fi crearea locurilor atractive de muncă pentru tineri, ajustarea pensiilor cu inflaţia, egalarea vârstei de pensionare a femeilor cu bărbaţii şi echivalarea pensiei sociale cu nivelul de 10% din Produsul Intern Brut.

Reclame

Entry filed under: Social. Tags: , , , , .

Organizația homosexualilor Gender Doc-M continuă politică de minciună și calomnie Cine stârnește certurile?

Un comentariu Add your own

  • 1. Nicu  |  februarie 24, 2012 la 10:13 pm

    Politica, politica si iar politica. Oare nu vati saturat oare? Chair nu intelegi ca politica este cea mai murdara dintre toate stiintele existente. Nu deoarece e asa, dar in asta au transformato pezevenghii nostri. Citeam intr-un articol tara arde, dar Dodon pariaza. Era chiar mentionat si linkul:pariuri sportive. Macar stie unde sa intre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

februarie 2012
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 204,894 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: