Încă o dată despre cultura noastră muzicală și nu numai

Martie 14, 2012 at 12:58 pm Lasă un comentariu

Încă nu pot înțelege nici eu de ce coborâm atât de jos în ceea ce privește cultură. După ce principalul responsabil de cultura națională nu mai dă dovadă de cultură în actele sale, lipsa de cultură se simte în multe aspecte ale vieții. M-am convins a câta oară că noi ca și națiune nu mai punem valoare pe cultură, iar un exemplu viu este chiar preselecția națională pentru concursul muzical Eurovision. Nu sunt mare specialist în ale muzicii dar pot face distincție dintr-o capodoperă scrisă de Eugen Doga, sau cântecele pline de sens ale lui Ion și Doina Aldea Teodorovici, formația Noroc sau de ce nu Milenium și ceea ce ne propun tinerii interpreți ai zilelor noastre. Nu am avut putere și nici tărie de caracter să aud măcat o piesă din cele care au acces în finala națională. Mă gândeam că dacă e finală națională, ar trebuie să fie spuma muzicii naționale pe scenă. Dar așa ce am văzut? Multă, foarte multă incultură scenică și muzică care a doua zi a și murit. Nimeni nu își va mai aduce aminte de cei 21 de interpreți naționali, care au încercat să ne convingă că muzica lor merită să reprezinte o națiune la un concurs național. De ce oare interpreții nu mai pun accentul pe calitate, oare nu înțeleg ei că astfel plecănd la un turneu de o asemenea anvergură ne reprezintă pe fiecare dintre noi? Dar pe undeva nu este nici vina finaliștilor că ne-au prezentat o muzică pe care la sigur nu mai dorim să o ascultăm. Este vina societății noastre care nu mai pune preț pe cea mai înaltă calitate, dar ne mulțumim cu puțin și necalitativ. Necalitatea aceasta este peste tot, în politică, presă, cultură și sport.

Din păcate concursul muzical Eurovision de mult nu mă mai reprezintă. Nu mă poate reprezenta cineva care daca nu iese goală pe scenă crede că nu va avea succes, sau dacă imită dezmățul sexual la acest concurs crede că va acumula popularitate. Prea ușor uităm că noi mldovenii avem ce arata lumii, am avut o cultură muzicală pe cât de simplă pe atât de apreciată. Am exportat de-a lungul anilor valori autentice muzicale. Dar uite că prin participarea la astfel de concursuri ne batem joc de noi înșine. Uitați-vă doar la acei care la Chișinău erau declarați învingători cu mult fast, ca doar peste o lună, să se facă de rușină pe arena internațională. Cu osingură excepție, Republica Moldova, la acest Campionat European al muzicii a fost un outsider, ocupând cele mai joase poziții. Atunci oare nu se pune problema să se facă o preselecție mai dură, în care elementele erotice să fi înlăturare, și să fie promovată muzica autentică, melodii care nu vor intra in anonimat imediat după ce vor fi interpretate.

Un alt lucru care a vorbit mult despre cultura unor artiști este chiar nivelul lor de cultură. Dacă ești într-o finală și muzica ta, persoana ta este aratată în fața unei țări întregi, și nu poți lega două cuvinte în limba de stat, atunci cum poți să reprezinți țara din care faci parte? Ce mesaj transmiți celor de peste hotare? Nu ar fi rău că juriul să testeze și nivelul de cultură generală a tuturor interpreților.

Nici în acest an nu cred că piesa care va reprezenta țara noastră, va avea priza printre europeni. Nu sunt sceptic și lipsit de patriotism, dar nu pot să votez o piesă care deja stârnșete multe controverse printre lumea din jur. Sper ca cei care fac muzică să înțealeagă că o dată ce te-ai lansat în această sferă trebuie să promovezi ceea ce este mai bun. Atunci nimeni nu te va uita, iar muzica și persoana ta va fi apreciată. Poate la anul.

Anunțuri

Entry filed under: Social. Tags: , , .

Este cafeaua benefică organismului tău? Dragi guvernanți, cum rămâne cu izvorul genofondului național

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Martie 2012
L M M M V S D
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,256 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: