Cum să păstrezi alimentele pe timp de vară?

Mai 18, 2012 at 9:09 am Lasă un comentariu

A început sezonul cald al anului, acum trebuie să avem grijă de alimentele pe care le consumăm, în special, cele ușor alterabile. Aceste alimente trebuie păstrate, ambulate și consumate corect, ca să nu faci o toxiinfecție.

În primul rând, verifică termenul de valabilitate a produselor şi chiar dacă nu este expirat, fii atentă la miros şi culoarea lor. Cele care se alterează foarte repede sunt lactatele, semipreparatele din carne sau carnea crudă și peștele.

Congelează şi decongelează corect alimentele

Desigur, alimentele congelate se păstrează mai mult timp. Dacă te gândeşti să pui produsele în congelator, nu le lăsa mult timp în bucătărie. Când te hotărăşti să le foloseşti, trebuie să alegi metoda de decongelare, în funcţie de produsul congelat şi timpul necesar decongelării.

 • Metoda cea mai bună este decongelarea la rece (frigider), pentru că alimentele îşi păstrează proprietăţile. Scoţi produsul congelat, îl pui într-un vas şi îl laşi pe rafturile de mai jos ale frigiderului  timp de 4 – 10 ore.
 • Decongelarea în apă rece se foloseşte în cazul legumelor şi fructelor sau când te grăbeşti.  Pui produsele cu tot cu ambalaj într-un vas cu apă rece.  Timpul decongelării este de 1 – 4 ore.
 • Decongelarea cu apă sărată se practică, de obicei, pentru peşte. Prepară un amestec din sare şi apă rece, pune în această soluţie peştele, dar ai grijă la cantitatea de sare, atunci când îl prepari.
 • Decongelarea în cuptorul cu microunde este metoda cea mai rapidă şi mai utilizată. Atenţie mare, însă, la timpul decongelării. Din cauza tratării cu aer cald, alimentele pot dezvolta uşor bacterii.
 • Decongelarea, pe timpul verii, la temperatura camerei, nu este recomandată, pentru că bacteriile se dezvoltă uşor.

Prepară alimentele imediat după ce au fost decongelate. Important este să nu recongelezi produsele!

Despre frigider

Temperatura din frigider (4 – 5°C) împiedică dezvoltarea bacteriilor şi a microorganismelor, responsabile de alterarea alimentelor, dar nu le distruge.  De aceea trebuie să respecţi câteva reguli:

 • Nu supraaglomera frigiderul, pentru că diminuezi capacitatea lui de răcire, inclusiv nu lăsa mult timp frigiderul deschis, atunci când scoţi produsele.
 • Mirosul neplăcut din frigider îl poţi scoate cu produse speciale din comerţ sau utilizând următoarele metode alternative: poţi folosi cărbunele medicinal, o bucată de pâine îmbibată în oţet sau pune într-o cană bicarbonat de sodiu şi schimbă-l în fiecare săptămână.

Cât timp şi cum păstrăm produsele în frigider?

Carnea crudă se păstrează la rece (nu mă refer la congelator) timp de 4 zile, peştele numai 2 zile, mâncarea cu maioneză nu mai mult de 24 ore, iar prăjiturile nu mai mult de 12 ore, pentru că, de obicei, în crema lor se foloseşte ou.

Nu spăla fructele şi legumele, când le pui în frigider,  aşază-le în caserola de jos sau în pungi găurite, pentru că în cele obişnuite produsele transpiră şi se alterează mai rapid. Este de preferat să le consumi repede. Conţinutul de vitamine scade, chiar dacă sunt ţinute la rece.

Ai grijă de ouă, pentru că nu ştii cât timp au stat la producător, apoi pe rafturi, sparge-le separat, fii atentă la miros şi la gălbenuş, dacă se destramă uşor, aruncă-le imediat.

Pune mâncarea gătită în recipient de plastic acoperit (sau chiar închis ermetic), ca mirosurile să nu se combine. Este recomandat, ca vara să găteşti cât pentru o masă, pentru a evita frigiderul. Ţine cont că procesul de fermentare continuă, chiar dacă mâncarea se află în frigider.

Ţine verdeaţa într-un borcan cu apă.

Conservele şi borcanele odată deschise, se păstrează la frigider şi înainte de folosire verifică culoarea, mirosul, gustul. Îţi poate strica mâncarea preparată, de exmplu, o lingură de sos de roşii alterat.

Vara ai mare grijă în mod deosebit la carne, ouă, lapte şi ciuperci. Ele pot provoca o toxiinfecţie asemănătoare cu otrăvirea!!! Aveți grijă de sănătate voastră, consumînd alimente proaspete, pentru a evita orice situație neplăcută.

Lenuța Blendarencu

Anunțuri

Entry filed under: Social.

În cine să mai creadă moldovenii? Vom trăi mai bine cu această lege?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Mai 2012
L M M M V S D
« Apr   Iun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arhivă

Statistica Blogului

 • 202,255 hits

RSS Moldova Creştină

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: