De ce țara noastră nu are modele?

februarie 7, 2013 at 9:46 am Lasă un comentariu

 A vorbi astăzi despre modele pare ceva curios, într-o societate pragmatică, cu oameni care își urmăresc propriul interes. Criza modelelor nu semnifică lipsa modelelor, ci lipsa modelelor bune, în acord cu valori precum binele, frumosul, morala, respectul față de sine și de celălalt, decența, demnitatea, onestitatea, loialitatea, dragostea, altruismul, dedicarea, credința, puterea sacrificiului. Din nefericire prind la public un model generic de viață construit pe „valorile” actuale: minciuna, hoția, corupția, înșelăciunea, trădarea, vulgaritatea, violența de toate tipurile.

Se tot vorbește că prea puține modele avem în țara noastră. Parțial au dreptate cei care afirmă că tânăra generație nu mai are pe cine urma. Sunt câțiva factori care au făcut ca țara noastră și nu greșesc să afirm, omenirea, nu mai are modele de urmat. O consecință ar putea fi lipsa taților în țară. Generația actuală crește fără ca tatăl să le fie alături. Fiecare al 3 copil din țară nu are un tată care să se ocupe  de educația lui și să petreacă timp cu el. Dacă așa stau lucrurile, atunci să nu ne mire faptul că tot mai mulți tineri nu au un model. Exemplu pentru fiecare copil, ar trebui să fie tatăl sau mama. În condițiile actuale în care se găsește instituția familiei, nu este greu de imaginat de ce tinerii nu mai au modele de urmat.

Apoi cum dorim să avem modele dacă pe micile ecrane apar doar politicieni care și-au compromis multe din calitățile lor? Și presa altceva nici nu vede decât omul politic. Aceștia, de cele mai multe ori, recurg la argumentele și limbajul „polemicii de idei”, scandaluri, corupție, demagogie, nerespectarea angajamentelor și promisiunilor, epurări politice și promovarea intereselor de partid și de clan, atitudini sfidătoare ale unora ajunși prin sufragiul naivilor în fotoliile de piele din Parlament, toate acestea pot configura modele în viață și în cariera pentru mulți dintre tineri. De fapt, dacă vei întreba un adolescent dacă are vreun model pe care să-l urmeze, cu siguranță că îți va răspunde că dorește să devină cât mai repede bogat cu orice scop și prin orice mijloc. Probabil că ascensiunea agresivă a pseudo-modelelor și antimodelelor este posibilă și favorizată de situația actuală a instituțiilor statului care sunt chemate  și au menirea să ofere și să cultive modele autentice. Școala de astăzi se luptă cu propria-i criză: prăbușirea autorității, a disciplinei și de multe ori acceptă compromisuri care fac din ea neatractivă pentru ca să mai fie urmată ca și model.

     Familia , la rândul ei, devine victima celor care o denigrează peste tot și prin orice mijloc. Prea puțin se învață în familii, la școală la universități despre importanța  unei familii puternice în societate. De fapt, am ajuns timpuri când au început a numi familii orice numai nu o uniune pe viață dintre un bărbat și o femeie. Cu  o astfel de abordare este greu să distingi modele de familii integre. Slavit să fie Domnul că știu personal multe familii integre și fericite și care și-a zidit relații frumoase pe baza Cuvântului lui Dumnezeu. Cred că un rol important în crearea modelelor îl are și Biserica. Acum când trăim  într-o lume în curs de secularizare, bântuită de porniri ateiste, în numele „libertății conștiinței”. Biserica trebuie să-și facă mai mult simțită prezența în societate în cel mai calitativ mod și spunând la oameni că avem un model de urmat care este Domnul Isus Hristos, care a trăit pe acest pământ și care ne-a lăsat învățături practice cum trebuie să trăim frumos.

      În concluzie, pot spune că țara noastră are modele, ele doar sunt eclipsate de cele mai multe ori de presă care ,în goană după lucruri trecătoare, uită de adevăratele valori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

Entry filed under: Social. Tags: , , , .

Ministerele sunt ale țării nu și ale partidelor Moldova celor trei premieri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

februarie 2013
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 205,210 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: